$
בורסת ת"א

מנהלי אקווה עשו "ויברח" לחוקר שמינתה גאון אחזקות

החברה־הסבתא ביקשה לבחון את התנהלות אקווה והחברה־הבת שלה, י.ג פרץ, אך בליל חמישי דיווחה כי "בקשותיו של הרו"ח החוקר לא נענו". בין היתר נחשפו חששות לגבי הפקדת צ'קים שלא כיאות ובקרה שאינה נטולת משוא משוא פנים

גיל קליאן 08:3701.09.14

המנהלים של אקווה, חברה־נכדה (50%) של גאון אחזקות הבורסאית שבשליטת קרן ויולה, התנערו מהחוקר שמונה לחברה, רו"ח עופר אלקלעי. אלקלעי היה אמור לרדת לשורשם של חששות חמורים ביותר לגבי אופן ההתנהלות של אקווה ושל החברה־בת שלה, י.ג פרץ פיתוח ותשתיות. אלא שכשהחוקר שמינתה גאון אחזקות הגיע לאקווה ולמנהליה, הם פשוט לא נפגשו איתו, לא ענו על שאלותיו ולא העבירו לו את המסמכים שהיה זקוק להם.

 

את הפרשה התמוהה בחרה גאון אחזקות לחשוף לציבור ביום חמישי האחרון, בדיווח שנמסר בשעה 1:58 בלילה. בדיווח נכתב כי "במהלך חודש אוגוסט הגיש הרו"ח החוקר לגאון אחזקות דו"ח סופי, שממנו עולה כי לא חל כל שינוי בממצאיו של הרו"ח החוקר לעומת הממצאים שנכללו במסגרת דו"ח הביניים, וזאת בשל העובדה כי בקשותיו של הרו"ח החוקר לקבל מסמכים שונים ותגובות לדו"ח הביניים, לא נענו על ידי מנהלי אקווה".

 

האם גאון אחזקות ניסתה לחייב את המנהלים הסוררים של אקווה לתת דין וחשבון לחוקר? גאון אחזקות לא מדווחת על הצעדים שנקטה נגד אקווה והמנהלים שלה, אם בכלל.

גאון אחזקות ציינה בדיווח כי היא "תמשיך לבחון את האפשרויות העומדות בפניה בקשר עם האירועים הכלולים בדו"ח הביניים" — משפט שניתן להבין ממנו כי מבחינתה, לא נאמרה המילה האחרונה. נראה כי בגאון אוספים כעת את כל הראיות שכן הצליחו לאסוף לגבי פעילות אקווה, לצורך הגשת תביעה נגד אקווה והמנהלים שלה.

 

 

הנזקים של גאון אחזקות מתמצים במחיקת מלוא ההשקעה באקווה בסכום של 27 מיליון שקל, וכן הפסד נוסף מפעילות אקווה שרשמה בדו"חות 2013 בסכום של 17.5 מיליון שקל.

 

הרקע להתרחשות הזו באקווה הוא פירוק ומכירת החברה. הבעיות החשבונאיות שהתגלו באקווה ונחשפו לציבור בסיכום דו"ח הביניים של אלקלעי, הביאו את אקווה לקשיי תזרים. החברה הגיעה להקפאת הליכים ובסוף מאי נמכרה פעילותה לצד שלישי על ידי מפרקת שמינה בית המשפט. כך, גאון אחזקות נשארה מהר מאוד בלי השקעה, בלי פעילות ובלי עובדים שיכולים לשתף פעולה עם החוקר.

 

מהעובדים שפוטרו קשה לצפות כי יישארו במקומם וישתפו פעולה עם התהליך, אבל זה לא נכון לגבי המנהלים והשותפים של גאון בפעילות. לחוקר היו לא מעט שאלות, שהצביעו להערכתו על "חשד לכאורה לניהול לא נאות ולא שקוף" בחברת י.ג פרץ, החברה־הבת של אקווה.

 

בין היתר נחשפו חששות של החוקר כי מערכות הבקרה נוהלו על ידי קרוב של איש הכספים; כי הופקדו צ'קים ללא חתימות נדרשות; כי חשבונות של לקוחות נופחו בצורה מלאכותית ולאחר מכן אותם לקוחות לא הסכימו לשלם; וכי לא היתה התאמה בין תשלומים לבין ההסכמים שנחתמו מול לקוחות פרץ. מדובר ברשימת תהיות כבדת משקל במיוחד, שכנראה לא יתבררו לעולם.

 

במקביל חידדה אתמול גאון אחזקות את האסטרטגיה שלה — התמקדות בניהול אחזקות בתחומי המים בלבד ומכירת אחזקות בתחומי הקמעונאות, הסחר, הנדל"ן ועוד. גאון דיווחה כי היא נערכת לריכוז כל פעילותה תחת חברת צינורות המזה"ת הציבורית. זו תקלוט, בסופו של דבר, את כל פעילות המים של גאון אגרו, כיום חברה־בת בבעלות מלאה של גאון אחזקות.

 

בסיום המהלך אמורה גאון אחזקות להישאר כחברה ציבורית שמחזיקה בצינורות המזה"ת, שכל הפעילות התעשייתית תרוכז תחתיה. ניתן להניח כי השלב הבא בחזון הוא מחיקת גאון אחזקות מהמסחר, אך כרגע זה לא על הפרק.

 

במחצית הראשונה דיווחה גאון על ירידה של 10.5% במכירות ל־198.2 מיליון שקל, בעיקר עקב צניחה במכירות מדי המים עקב סיום פרויקט גדול ביוני 2013. ההפסד בשורה התחתונה עלה ל־3.2 מיליון שקל במחצית לעומת הפסד נקי של 644 אלף שקל במחצית המקבילה. 

 

רואה חשבון עופר אלקלעי רואה חשבון עופר אלקלעי צילום: ירון ברנר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x