$
בורסת ת"א

הדיון בוועדה שתקבע אם יש שוק אג"ח עמוק נדחה, אך היא צפויה לקבוע שכן

המחלוקת שמעכבת את ההחלטה אינה קיומו של שוק אג"ח עמוק אלא האם יש להחיל את השינוי על דו"חות העבר של החברות הציבוריות. בנק ישראל והאוצר מציגים עמדה הפוכה לעמדת רשות ני"ע

תומר ורון 23:5216.07.14

אחרי שהרגולטורים יצאו זה נגד זה, הוועדה המקצועית של המוסד לתקינה חשבונאית שאמורה היתה להתכנס ביום שלישי האחרון דחתה את ישיבתה לשלישי הבא. באופן עקרוני הועדה כבר קיבלה החלטה שאכן יש שוק אג"ח עמוק בישראל, אך ל"כלכליסט" נודע כי הדחיה נעשתה על רקע המחלוקת האם להחיל את השינוי על דוחות העבר של החברות הציבוריות או לקבוע כי מדובר בתיקון שיופיע בדוחות העתידיים של החברות מעתה והלאה.

 

בנק ישראל ומשרד האוצר התנגדו לקביעה כי יש שוק עמוק כאשר מולם נמצאים רשות החשמל ורשות ניירות הערך שתומכות בקביעה. המוסד לתקינה חשבונאית, הנמצא תחת רשות ני"ע ויותר מחצי מתקציבו ממומן על ידה, הוא זה שייקבע לבסוף.

 

במכתב ששלח השבוע שמואל האוזר, ראש רשות ני"ע, לחברי הועדה כתב כי "לא די בהעלאת ספקות או שאלות נוספות בקשר לחוות הדעת, ונדרשת הוכחה דווקא בכיוון ההפוך. המסקנה המתבקשת היא שיש לשנות מהפרקטיקה הנוהגת ולהשתמש בשיעור תשואה על אג"ח קונצרניות".

 

שמואל האוזר. הוועדה נמצאת תחת רשות ני"ע שמואל האוזר. הוועדה נמצאת תחת רשות ני"ע צילום: נמרוד גליקמן

 

במוסד לתקינה חשבונאית מסתמכים על חוות דעת שכתב ד"ר חיים לוי קידר לבקשת רשות ני"ע, בה קבע קידר כי אכן קיים שוק עמוק בישראל. באתר האינטרנט של המוסד לתקינה חשבונאית קיימת זה כחודש טיוטת החלטה שקובעת כי יש בישראל שוק אג"ח עמוק. הטיוטה ממליצה כי השינוי בהיוון ההתחייבויות שנגזר מקיומו של השוק העמוק ייעשה מתחילת 2014 למפרע, וכי כל שלוש שנים ייבחן האם חל שינוי המצדיק שינוי בהחלטה. קיומו של שוק עמוק בישראל למעשה אומר כי על החברות לחשב את ההתחייבויות הפנסיונית לעובדיהן על סמך ריבית של אג"ח קונצרני ולא לפי ריבית אג"ח ממשלתי כפי שנעשה היום. ככל שהריבית גבוהה יותר כך הכסף ששמים להתחייבויות הפנסיונית קטן יותר, כאשר הריבית באג"ח קונצרני גבוהה יותר מהריבית באג"ח הממשלתי.

 

קביעה כזו עשויה להוסיף לקופת חברת החשמל 5-4 מיליארד שקל ובכך לתמוך ברפורמה המתוכננת. מנגד המפקחת על שוק ההון, דורית סלינגר, האחראית על קופות הפנסיה, לא אוהבת את שינוי התקינה. סלינגר אף רמזה כי גם אם יוחלט על קיומו של שוק עמוק, היא לא תראה עצמה מחויבת לחשב את גודל ההתחייבויות הפנסיוניות בהתאם להחלטת המוסד. גם בנק ישראל, שמתנגד לשוק עמוק, הודיע כי יקבע בעצמו כיצד לחשב את ההתחייבויות הפינסיונית בבנקים. הדבר צפוי להשפיע באופן מהותי על בנק לאומי שהעריך בדוחות השנתיים שלו ל־2013 כי חישוב ההתחייבויות הפנסיוניות על אג"ח ממשלתי ייגרע מההון העצמי שלו כ־2.5 מיליארד שקל - 10% מהונו העצמי. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x