$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

שמואל האוזר יציג דעת מיעוט במסקנות ועדת אנדורן

על פי הערכות יו"ר רשות ני"ע מסתייג מחלק מהמלצות ועדת אנדורן לשוק הסדרי החוב הכוללות הרחקת התערבות בית המשפט ממעורבות בהליך

רחלי בינדמן 09:4130.04.14

מסקנות ועדת אנדורן שיוצגו היום במסיבת עיתונאים במשרדי האוצר בירושלים יכללו דעת מיעוט של רשות ני"ע. ל"כלכליסט" נודע כי פרופ' שמואל האוזר שהיה חבר בוועדה יציג עמדת מיעוט החולקת על אחת המסקנות.

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט" במסגרת מסקנות הוועדה יחולק הליך הסדר החוב לשני חלקים - שלב ראשון שהוא שלב וולנטרי בו החברה עדיין עומדת בכל התחייבויותיה ושלב שני - כפוי בו השליטה עוברת אוטומטית לנושיה במקרה של כשל מצד החברה. ככל הנראה קביעת אירוע הכשל שיעביר אוטומטית את השליטה מבעל השליטה לנושים ייקבע מראש בשטר הנאמנות בין מחזיקי האג"ח לחברה ועשוי לכלול אי תשלום מהותי או אי עמידה באמות מידה פיננסיות כאלו ואחרות שיוגדרו מראש.

 

יעל אנדורן מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן מנכ"לית משרד האוצר צילום: עמית שעל

 

כיום, בחברות שלא עומדות בהתחייבויות שלהם, בעל השליטה נותר הבעלים ומחזיק ברוב בדירקטוריון ובפועל שולט בניווט החברה תוך כדי הליך ניהול המשא ומתן עם מחזיקי האג"ח. המטרה של אנדורן היא להקדים את הליך המו"מ בין הצדדים לשלב שהחברה עוד עומדת בהתחייבויותיה אך יש סימני אזהרה המאותתים על מצוקה אפשרית בעתיד. סימני האזהרה הללו כוללים חיוב לפרסם בדוחות תזרים מזומנים חזוי, הון חוזר שלילי או הון עצמי שלילי למשל. חברה שתבין כי היא נמצאת במצוקה תזרימית תוכל לפנות מיוזמתה בהליך דיסקרטי לכונס הנכסים הרשמי ולהציע הצעה לפריסת תשלומים בתמורה לפיצוי מחזיקי האג"ח. רק לאחר מכן יציג הכונס את ההצעה למחזיקים ונציג אחד מטעמם ינהל את המו"מ מול החברה.

 

כל עוד החברה תעמוד בהתחייבויותיה היא תיוותר בידי בעל השליטה אך החרב שתעמוד נגדו היא של אובדן השליטה במקרה של אותו כשל שהוגדר מראש, מה שיעודד אותו להציע את הצעת ההסדר הטובה ביותר ולהכיר במצבה הבעייתי של החברה מוקדם ככל הניתן. ברגע שהחברה תעבור לידי נושיה בעצם מבעל השליטה ישללו סמכויותיו והוא יצטרך להילחם לקבל את השליטה בחזרה באמצעות פיתוי המשקיעים בהזרמת כסף ככל מתמודד אחר לרכישת השליטה בחברה.

 

על פי הערכות האוזר מביע הסתייגות מהכוונה שלא לערב את בית המשפט בשלב הכפוי אלא להשאיר את כל הכוח בידי הנושים. כיום בית המשפט מעורב בהליך הסדר החוב ומקבל הסתייגויות מהצדדים השונים למו"מ ומשמש כפוסק ומכריע. מדובר בדמות אובייקטיבית שמסייעת להליך אך גם מעכבת אותו על רקע ניצול הצדדים של ההליך המשפטי הארוך והביורוקרטי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x