$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

הסיכון השתלם: חודש פברואר עבר בסימן תיקון

הגאות בשווקי המניות מחקה את הירידות של ענף הגמל בינואר. מגדל ואיילון הניבו 2%, ילין לפידות ופסגות נפלו לתחתית הטבלה

אסף גילעם וערן סוקול 08:3818.03.14

הגאות בשווקי המניות בכל העולם דחפה את קופות הגמל וקרנות ההשתלמות לרשום תשואה ממוצעת של 1.8% בחודש בפברואר ולמחוק את הירידה של 0.3% אותה ספגו החוסכים בינואר 2014. המנהלים שנהנו מכך היו אלו ששמרו על החשיפה הגדולה יותר לשווקי המניות בארץ ובעולם שהאירו פנים למשקיעים. בארה"ב מדד S&P 500 עלה ב־3.3% ומדד נאסד"ק עלה ב־4.7%. ובאירופה, הדאקס הגרמני עלה ב־2.3% והקאק הצרפתי טיפס ב־5.2%. שוק המניות הישראלי לא אכזב והציג עליות של 3.9% במדד ת"א־25, מדד ת"א־75 זינק ב־6.2% ומדד יתר־50 חגג עם עלייה של 5.9%.

 

 

שופכים דלק על האג"ח

 

הרמות הנמוכות של מדד המחירים לצרכן, יחד עם הורדת הריבית המפתיעה של בנק ישראל, שפכו דלק נוסף על האפיקים הממשלתי והקונצרני. מדדי תל בונד המובילים רשמו המובילים רשמו עליות של עד 0.8% והאג"ח הלא מדורגות עלו ב־1.9%. האג"ח הממשלתיות השקליות (שחרים) הוסיפו 0.5% בממוצע והמח"מים הארוכים רשמו עליות של עד 1.8%. האג"ח הממשלתיות הצמודות עלו בשיעור צנוע יותר של 0.5%.

 

בקופות הגמל מי שבלטו לטובה בפברואר היו מגדל, איילון ואלטשולר שחם שהשיאו כ־2% לחוסכים שלהם, כשמצד אחד איילון מחזיקים בחשיפה בפועל (במונחי דלתא) למניות הגבוהה ביותר בענף - 39.4%, ומנגד, אלטשולר שחם עם החשיפה הנמוכה ביותר בענף למניות 22.90% בלבד.

 

לדברי תמיר חרמץ, סמנכ"ל השקעות עמיתים באיילון, "שווקי המניות בכל העולם הניבו תשואות יפות בפברואר, בייחוד באירופה, כשבריטניה מציגה שיפור כמה רבעונים ברצף. יש לנו חשיפת יתר לשוק הבריטי דרך קרן נאמנות מתמחה. מעבר לחו"ל, שוק המניות המקומי היה חזק, והחשיפה העודפת שלנו למניות לעומת השוק הוכיחה את עצמה, ואנחנו מאמינים שבמהלך השנה הקרובה זה עוד יניב לנו פירות". בהתייחסו לשוק אמר חרמץ, "השחרים הארוכים הניבו תשואות של כ־2% ובאיילון בחרנו להיות בחלק הארוך של העקום השקלי. אנחנו מעריכים שהאג"ח השקליות הארוכות ילכו לתשואות של 3%, כך שיש שם עוד מקום לעליות.

 

"אנחנו מחזיקים חשיפה נמוכה לדולר/שקל, כשרוב החשיפה לחו"ל מגודרת. אנחנו מניחים שהדולר יחזור לרמות של 3.4-3.35 שקלים בשל המשך זרימת הכספים לשוק המקומי של משקיעים זרים ושל ישראלים מחו"ל, והחולשה של הדולר בעולם כנגד השווקים המפותחים.

 

ג'רי קוטישטנו: בנק ישראל טועה כשהוא מוריד את הריבית ויוצר סביבה ללא אלטרנטיבות השקעה. הציבור נוהר לקרנות הנאמנות ומעלה את מחירי האג"ח בארץ" ג'רי קוטישטנו: בנק ישראל טועה כשהוא מוריד את הריבית ויוצר סביבה ללא אלטרנטיבות השקעה. הציבור נוהר לקרנות הנאמנות ומעלה את מחירי האג"ח בארץ"

 

"לגבי העתיד, רמות המחירים של שווקי המניות, הוגנות ואף יותר מכך. עדיין מבחינת סיכון־סיכוי המניות נותנות עדיפות להשקעה על פני איגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות. התנודתיות תלך ותגבר, בעיקר באירופה וארה"ב בעקבות המשבר בחצי האי קרים. אבל זו דווקא תקופה שצריך לנצל הזדמנויות ולהגדיל חשיפות בחברות האיתנות. בתחום האג"ח, אנחנו מזהים באירופה אפשרויות השקעה בתחום החוב במצוקה (דיסטרס) מכיוון שבנקים שם יאלצו למכור הלוואות בהיקף של 80 מיליארד יורו בעקבות באזל 3. שם יש מקום עם בחירה סלקטיבית לשל אג"ח והלוואות".

 

השחקן הקטן בענף

 

במצטבר מתחילת השנה מי שבלטו לטובה היו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של בית ההשקעות אי.בי.אי (IBI), השחקן הקטן ביותר בענף עם תשואה של יותר מ־1.8%. לדברי ג'רי קוטישטנו, מנהל השקעות ראשי ב־IBI גמל והשתלמות, "במניות, פברואר היה תיקון של ינואר. מה שהיטיב עם התיק שלנו היה המשך ההתמקדות בשווקים מפותחים - ארה"ב, אירופה ויפן שהצמיחה בהם מתגברת בצורה מסונכרנת. מצד שני מימשנו השקעות בשווקים מתעוררים שבהם ראינו כמה משברים השנה — כמו בטורקיה וארגנטינה, ההאטה בסין והמשבר בין רוסיה ואוקראינה".

 

תמיר חרמץ, סמנכל השקעות עמיתים ב איילון תמיר חרמץ, סמנכל השקעות עמיתים ב איילון

 

עדיפות לאפיק המנייתי

 

"לגבי השוק בארץ, שוק האג"ח היה חזק בעקבות הורדת הריבית של בנק ישראל", ממשיך קושטינו, "ואנחנו היינו מושקעים גם במח"מים ארוכים וגם באג"ח הקונצרניות. בנק ישראל טועה כשהוא מוריד את הריבית בגלל השקל החזק. הוא יוצר סביבה שבה אין אלטרנטיבות השקעה, והציבור נוהר לקרנות הנאמנות האג"חיות ומעלה את מחירי האג"ח בארץ וכנראה שבקרוב יכנס ביתר שאת גם לשוק המניות.

 

"אני ממשיך להאמין ששווקי המניות יעשו יותר טוב משווקי האג"ח גם השנה. יש שני איומים מרכזיים על הכלכלות - הבעיות בשווקים המתעוררים וצמצום רכישות האג"ח בארה"ב שכנראה יהיה מלווה בהעלאת ריבית שם מוקדם מהערכות השוק. שני גורמים אלה יתרמו לתנודתיות מוגברת. למרות זאת, הערך הגלום בשוק המניות כיום גדול יותר מכל האלטרנטיבות".

 

מול הביצועים של אי.בי.אי ניצב ילין לפידות, שהיה מהמובילים בענף הציג תשואה של 1.54% בלבד בחודש פברואר, הנמוכה בענף, ושל 1.33% מתחילת השנה. בית ההשקעות ילין לפידות מתמקד בשוק הישראלי, שם הם מרגישים יתרון יחסי. כתוצאה מכך, החשיפה המנייתית של ילין לפידות לחו"ל במונחי דלתא היא הנמוכה ביותר בענף ועומדת על 14.5% בלבד.

 

 

אקסלנס במגמת שיפור

 

ילין לפידות מתגאה בביצועים לטווח הארוך שלו, אך גם שם מעמדו מתערער. קופת הגמל של ילין לפידות מציגה תשואה מצטברת של 20.7% בשלוש השנים האחרונות, טוב מהממוצע בענף, אך כבר רחוק מהמקום הראשון שבו אחז רק לפני שנה עם תשואה גבוהה ב־5%. את המקום הראשון בענף בטווח הארוך מחזיק ללא עוררין אלטשולר שחם עם תשואה של 27.4%, כשאחריו ניצבים כיום מנורה והלמן אלדובי.

 

אקסלנס, שלא בלטו לטובה עד לתקופה האחרונה, מתחילים להראות שיפור בביצועים. אקסלנס גמל השיאה 1.65% מתחילת השנה, ואקסלנס השתלמות השיאה 1.6%. רונן מטמון, מנהל ההשקעות הראשי באקסלנס גמל: "האירועים המרכזיים שהשפיעו על התשואות בפברואר היו מדד המחירים לצרכן, שירד ב־0.6%, והריבית שירדה ל־0.75% - שניהם השפיעו על האג"ח הממשלתיות. מי שנמצא במח"מים הארוכים בדגש על האפיק השקלי השיג תשואות עודפות. מדד אג"ח קונצרניות כללי, עלה ב־0.69%, כאשר האג"ח בסיכון גבוה בארה"ב ואירופה עלו בכ־1.8%, ומי שהיה בהטיה לחו"ל השיג תשואה עודפת.

 

"באפיק המנייתי בלטו מניות הביומד והטכנולוגיה שעלו ב־9.3% וב־6.3% בהתאמה. טבע ופריגו בלטו עם עלייה של 8% ו־6.3% בהתאמה. המשקיעים המוסדיים נמצאים בהחזקת חסר משמעותית במניות הללו. לכן התשואות באפיק המנייתי בישראל השיגו תשואות חסר מול מדד ת"א־100 שעלה ב־4.7%".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x