$
מט"ח וסחורות

לראשונה ב-107 שנותיו: בגלל הזהב - הבנק המרכזי של שוויץ ביטל דיבידנדים

הצניחה החדה ביותר במחירי הזהב מאז 1981 מחקה 16.6 מיליארד דולר משווי הזהב של הבנק, שמניותיו נמצאות בבעלות מחוזות ואזרחים פרטיים

סוכנויות הידיעות 23:1407.01.14

צניחה של 28% במחיר הזהב ב־2013 גרמה לבנק המרכזי של שוויץ להפסד של 16.6 מיליארד דולר על מצבורי הזהב שלו - על כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". זוהי הצניחה החדה ביותר במחירי הזהב מאז 1981.

 

זהב היווה כ־10% מנכסי הבנק המרכזי ב־2013 שהיקפם הכולל 500 מיליארד פרנק (537 מיליארד דולר). בשל רווחים שרשם על השקעותיו במט"ח, ההפסד ל־2013 הסתכם ב־10 מיליארד דולר, מה שאילץ את הבנק לבטל את הדיבידנדים לבעלי המניות לראשונה ב־107 שנותיו. כ־55% ממניות הבנק נמצאים בבעלות מוסדות ציבוריים, ובהם המחוזות של שוויץ (קנטונים) והבנקים שלהם. יתרת המניות נסחרת בבורסת שוויץ ונמצאת בעיקר בידי אזרחים פרטיים.

 

הבנק המרכזי דיווח שלשום כי נוסף על אי־תשלום הדיבידנדים, לא יהיה באפשרותו להעביר תקציבים נוספים ל־26 הקנטונים ולממשלה הפדרלית, לראשונה מאז 1991.

 

מטילי זהב מטילי זהב

 

משקיעים רבים נפגעו מהצניחה במחיר הזהב השנה, החל באספני מטבעות וכלה במנהל קרן הגידור המיליארדר ג'ון פולסון. עם זאת בנקים מרכזיים נמנים עם המפסידים הגדולים ביותר מצניחת הזהב, כאשר בחישוב כולל נמחקו משווי אחזקותיהם 350 מיליארד דולר בשנה שהסתיימה באוקטובר 2013. זאת בהתבסס על נתוני קרן המטבע הבינלאומית.

רוב הבנקים המרכזיים מחזיקים בזהב כדי להגביר את אמון המשקיעים במטבע שלהם וכדי להגן על חוסנו של הבנק מפני משברים פיננסיים. התאוששות בשווי מאגרי הזהב הללו אינה צפויה להתרחש ב־2014, כך לפי אנליסטים.

 

"על מנהלי עתודות הבנק המרכזי עברה תקופה קשה מאוד", כך אמר לעיתון טום קנדל, אנליסט מתכות יקרות מקרדיט סוויס. במהלך 2013 נרשמו ירידות במחירי הזהב, כאשר במהלך יומיים בלבד באפריל שוויו צנח ב־13%, וזאת ברקע שמועות שלפיהן הבנק הפדרלי המרכזי יצמצם את קצב רכישות האג"ח - מהלך הצפוי להתחיל החודש.

 

 

בבעלות הבנק הפדרלי המרכזי, יצוין, אין זהב. עתודות הזהב של ארה"ב, 8,133.5 טונות נכון לנובמבר, מוחזקות בכספות על ידי הפד והמטבעה הממלכתית, אבל נמצאות בבעלות משרד האוצר.

 

ברקע תנודתיות הזהב ב־2013, שניים מהמשקיעים הבולטים בזהב, פולסון וג'ורג' סורוס, צמצמו את אחזקותיהם בקרן הסל SPDR, קרן ההשקעות בזהב הגדולה בעולם.

 

במקביל, בנקים מרכזיים בשווקים מתעוררים נמנו עם הרוכשים המרכזיים של זהב ב־2013, והשקיעו במתכת היקרה בניסיון לגוון את תיק ההשקעות ולצמצם אחזקות בדולרים אמריקאיים ובמטבעות אחרים. חלקם, כולל רוסיה ואינדונזיה, אף הגדילו אחזקותיהם בזהב ב־2013, כך לפי קרן המטבע.

 

ההפסד שרשם הבנק המרכזי של שוויץ על אחזקות הזהב, אשר הסתכמו ב־1,040.1 טונות בספטמבר 2013 לפי קרן המטבע, צפוי לעורר מחלוקת פוליטית במדינה. זאת משום שחברי תנועת הימין השוויצרית, מפלגת העם, פועלים למען קיום משאל עם שיחייב את הבנק המרכזי להחזיק ב־20% זהב לפחות מכלל השקעותיו, תחת הכותרת "הצילו את הזהב השוויצרי שלנו". כמו כן, לפי ההצעה, כל הזהב הזה יוחזק על אדמת שוויץ.

 

עם זאת, הבנק המרכזי סבור כי בכך עלולה להיפגע גמישותו, משום שיהיה מחויב לרכוש זהב או לחלופין לצמצם את האחזקות. עד כה אספה מפלגת העם מספיק חתימות כדי לקיים משאל עם, אף כי התהליך עשוי להימשך כמה שנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x