$
בורסת ת"א

הכוורת המתגבשת של בן משה ואלשטיין

בורסת שמות האנשים שעשויים להתברג בעמדות מפתח באי.די.בי כוללת את יו"ר פרטנר לשעבר, יו"ר מגדל לשעבר, מועמד לנגיד בנק ישראל, צעיר חרדי מארגנטינה וכוכב כדורסל בדימוס

גולן חזני 06:5306.01.14

באולם ערום מריהוט ובבלגן מופתי התקיימה מסיבת עיתונאים של הקבוצות אקסטרה־דולפין של רוכשי אי.די.בי אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה. עוד לפני החלטת בית המשפט לאשר את הסדר הנושים שהציעו, יצאה ההודעה על המפגש, מבלי לפרט את תוכנה, והמוזמנים זכו להצגה של איש אחד: בן משה השתלח בנוחי דנקנר באגרסיביות, האשים אותו בסחיטה (מבלי להשתמש במילה המפורשת), ורמז כי הגיש תלונה במשטרה (שוב, מבלי לומר זאת במפורש).

כל אותה העת ישב לצידו של בן משה בשקט שולם לפידות, מי שמייצג את אלשטיין בעיסקה. לפידות, צעיר חרדי בן 34 שמתגורר בארגנטינה, חבר לאלשטיין בשנתיים האחרונות וכבש מקום של איש אמון ושותף. כעת הוא עומד לעשות עלייה לישראל יחד עם משפחתו ולהתגורר בירושלים, אחרי שניהל את עסקת הרכישה בארץ לכל אורך התקופה שבה אלשטיין וסאול צאנג, עורך הדין הוותיק שלו ומי שמקורב אליו ביותר, שהו בארגנטינה.

 

מימין עו"ד ארי רוזנברג, מוטי בן משה, עו"ד יניב רוג ועו"ד אמיר שביצקי מימין עו"ד ארי רוזנברג, מוטי בן משה, עו"ד יניב רוג ועו"ד אמיר שביצקי צילום: עמית שעל

 

ולמרות נוכחותו של לפידות, הפעם היחידה שבה הצד של אלשטיין התערב במסיבת העיתונאים, היתה כשנזרקה לחלל האוויר השאלה "איפה אדוארדו?". במענה לכך השיב עו"ד איתן אפשטיין, שמייצג את אלשטיין, כי ההתראה הקצרה לא איפשרה לו להספיק להגיע מארגנטינה.

 

מסיבת העיתונאים רומזת על הדומיננטיות של בן משה

 

אם ניתן להסיק ממסיבת העיתונאים על הצורה שבה תנוהל אי.די.בי, אזי בן משה צפוי להיות השותף הדומיננטי. המאד דומיננטי. מעבר להשתלחות בדנקנר, הוא זה שענה על התוכניות העתידיות של הקבוצה, ופירט את האתגרים הניהוליים והכלכליים שלה. גם אם לא סיפק תשובות, הרי שאתמול הוא נטל את ההגה. בנוסף, אלשטיין אינו מתכוון להעתיק את מקום מגוריו לישראל, ולפידות יהיה הנציג שלו. אולי גם העובדה שבן משה הקציב להפקדה סכום גבוה יותר - 560 מיליון שקל מתוך 980 מיליון שקל של הקבוצה, מעמידה אותו בפרונט.

 

שולם לפידות. מקורב לאלשטיין, חרדי ומתגורר בארגנטינה שולם לפידות. מקורב לאלשטיין, חרדי ומתגורר בארגנטינה צילום: עמית שעל

 

בניגוד לאלשטיין, שהסתפק במשרד עורכי הדין שמלווה אותו - איתן אפשטיין ואביתר קנולר, בן משה גם גייס כלכלנים להכנת ההצעה שלו: היועץ הכלכלי יואב כפיר, שמייעץ גם לקרן יורק בהסדר אלביט הדמיה, ויוצאי גיזה זינגר אבן יובל ברק ואיל ידווב. בנוסף להם, מי שייצג את בן משה בדיונים היה עו"ד רענן קליר שנשכר לצורך המהלך וישב לצידו במסיבת העיתונאים.

 

אולם האנשים הקרובים לבן־משה באמת, שליוו אותו בעיסקה מתחילתה, הם שלושה עורכי דין אחרים: ארי רוזנברג ממשרד רוזנברג־אברמוביץ' במגדלי עזריאלי, ויניב רוג ואמיר שביצקי ממשרד ש.פרידמן. רוזנברג חובש הכיפה היה בעבר קפטן מכבי חיפה בכדורסל ושחקן נבחרת ישראל, והוא עובד עם בן משה קרוב לעשר שנים, מאז שבן משה החזיר את מקום מושבו לישראל. רוזנברג היה זה שחתם על התצהיר, שלפיו בן משה הוא בעל השליטה באקסטרה, עוד לפני בדיקת רשות ניירות ערך וכונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר). המשרד שבו עובד רוזנברג נוסד ע"י אביו ומתמחה בנאמנויות, ובין היתר היה מעורב ביסוד חברת ההימורים באינטרנט 888. רוג פועל בתחום המיסוי, ואילו שויצקי מתמחה במיזוגים ורכישות.

 

שלמה רודב. עשוי להתמנות למנכ"ל החברה שלמה רודב. עשוי להתמנות למנכ"ל החברה צילום: עמית שעל

 

באלשטיין ובן משה צפויים בעצמם לכהן כדירקטורים

 

החל מיום השלמת ההסדר אי.די.בי אחזקות תימחק מהבורסה, והדירקטוריון שלה יבוטל. במקומה יפעל דירקטוריון אי.די.בי פתוח, אך אנשיו יוחלפו למעט שני הדח"צים. דירקטוריון אי.די.בי פתוח ימנה 9 חברים: 3 נציגים של בן־משה, 3 של אלשטיין, שני דחצ"ים ונציג נוסף של מחזיקי האג"ח. אהרון פוגל, יו"ר חברת הביטוח מגדל עד לפני חודשיים, צפוי להתמנות כדירקטור מטעם בן־משה וייתכן שגם ליו"ר דירקטוריון. השניים מכירים מעיסקת הייטק שבה היה מעורב בן משה ולא יצאה לפועל. בן משה עצמו צפוי לכהן כדירקטור שני, וזהות הדירקטור השלישי מטעמו עדיין לא ידועה.

 

אלשטיין צפוי למנות לדירקטוריון מטעמו את מריו בלכר, שהיה מועמד לתפקיד נגיד בנק ישראל, וכן את שולם לפידות. ע"פ הצעת ההסדר, אלשטיין עצמו אמור לכהן כדירקטור שלישי מטעמו, ואף כיו"ר הדירקטוריון, אולם, כאמור, ייתכן שימונה יו"ר אחר. גורם נוסף, שעשוי להיות חלק מהכוורת, הוא ראובן אבלגון, יו"ר חברת חברת החיתום ובנקאות ההשקעות הישראלית רוסאריו קפיטל, ארגנטינאי במוצאו המקורב לאלשטיין.

 

מריו בלכר. צפוי להתמנות לדירקטוריון החברה מריו בלכר. צפוי להתמנות לדירקטוריון החברה צילום: בלומברג

 

השאלה הגדולה היא שאלת מנכ"ל החברה. הקבוצה בוחנת מספר שמות, שהבולט בהם כרגע הוא שלמה רודב, עד לא מכבר יו"ר פרטנר שבשליטת חיים סבן, אך ככל הידוע הוא טרם קיבל פניה רשמית בנושא. הבעיה עם מינויו של רודב היא שהוא מחזיק עדיין בכ־3% ממניות פרטנר בשרשור באמצעות שותפות בחברה שהקים סבן, והדבר עשוי להוביל לניגוד עניינים בשל האחזקה של אי.די.בי בסלקום. רודב פועל בלי קשר למכירת אחזקותיו בפרטנר, אולם עדיין לא ברור אם הוא בכלל מעוניין לכהן כמנכ"ל תחת שני אנשי עסקים שאיננו מכיר, בפרט כשאחד מהם, בן משה, מתכוון להיות מעורב באופן פעיל ואקטיבי באסטרטגיה הניהולית של החברה.

 

אף שסירב לפרט את תוכניותיו, בן משה אמר אתמול במסיבת העיתונאים: "אני מאמין ביכולת שלי לפתח עסקים חדשים בקבוצה בתחומים חדשים ומגוונים. יש לנו חזון סדור לגבי כל אחת מחברות הקבוצה. בכל פעילות עסקית אקסטרה מוגדרת כמחוללת מספר אחת של תחרות וכך יהיה גם כאן. הפעילות שלנו תניב לכל משפחה בארץ חסכון של אלפי שקלים בשנה".

 

 

לדנקנר לא היתה ברירה אלא למשוך את בקשת העיכוב

 

קבוצת דנקנר־גרנובסקי, שהתחרתה בבן משה ובאלשטיין, התפרקה אתמול בעקבות החלטת השופט אורנשטיין, והכספים שהיא הפקידה בבית המשפט ישמשו כערובה למקרה של נזק לאי.די.בי פתוח ולמחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות שייגרם כתוצאה מהערעור שהגיש נוחי דנקנר ועיכוב ביצוע ההסדר.

 

משפחת נקש היתה הראשונה שהודיעה על רצונה למשוך את הכספים שהשקיעה בהצעת הקבוצה, ובעקבותיה הודיע על פרישתו גם אלכסנדר גרנובסקי עצמו, שותפו של דנקנר בהצעה, כדי לא לסכן את כספי אמבלייז, חברת ההייטק שבבעלותו. עם פרישת השניים, לא נותרה בידי דנקנר ברירה, והוא הודיע על משיכת הבקשה שלו לעיכוב ביצוע ההסדר.

 

מאחורי הקלעים התרחשה דרמה, כשלאחר פסיקת השופט נעמד לפתע עורך דין אלון רון, שלא היה מוכר לבאי הדיונים והופיע בהם אתמול לראשונה, והגיש את בקשת עיכוב הביצוע. עורכי הדין של דנקנר והחברה, רם כספי ואברמי וול נראו מופתעים ועזבו את האולם. ל"כלכליסט" נודע כי המהלך לא תואם עימם כלל. דנקנר למעשה התנתק מעורכי הדין שליוו אותו עד כה, וצפוי להגיש ערעור לבית המשפט העליון באמצעות עו"ד רון. עם זאת עדיין אין החלטה סופית בעניין.

 

משמעות משיכת הבקשה היא כי מהבוקר יהיו חגי אולמן ואיל גבאי, המשקיף והמומחה מטעם בית המשפט (בהתאמה), האנשים החזקים בקבוצת אי.די.בי. אורנשטיין מינה אותם לפקח על הסדר הנושים ולהפקיד כל אחד מיליון שקל כהתחייבות עצמית. היום לראשונה, דנקנר לא צפוי להגיע למשרדי החברה, לאחר עשר שנים של שליטה בחברה.

גבאי ואולמן יחליפו את הדירקטוריונים של של אי.די.בי ואי.די.בי פתוח, יכנסו את המנהלים ויחלו לפעול ליישום ההסדר. הם גם יגישו בקשות לרגולטורים השונים לאישור הקבוצה השלטת החדשה.

 

דנקנר ייאלץ להתפטר מחברותו בדירקטוריונים השונים של הקבוצה, וכנראה שגם אנשי אמונו, בהם חיים גבריאלי, ליאור חנס ורפי ביסקר. השניים ימנו דירקטוריון חדש שימנה 5 נציגי מחזיקי האג"ח, שני דח"צים ושני נציגים של אלשטיין ובן־משה. מדובר בדירקטוריון ביניים עד להשלמת ההסדר.

 

קבוצת אלשטיין אקסטרה חויבה להעביר את התשלום הראשון של 600 מיליון שקל עד ה־14 בינואר. אלשטיין ובן משה לא יפריעו לעיסקת מכירת כלל ביטוח לקבוצה הסינית להתקדם, אבל ההערכות הן כי השניים ישמחו אם היא תיכשל, משום שהם רואים בחברה מפתח ליישום האסטרטגיה העיסקית שלהם. סלקום ושופרסל יהיו החברות הראשונות שהשניים צפויים לטפל בהן, מאחר והן נוגעות לליבת העסקים של בן משה, שצפוי למכור באמצעות השתיים גם גז ומוצרים נוספים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x