$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

שלוש מספנות ענק קוריאניות מתחרות על פיתוח מאגר לווייתן

בשבועות האחרונים ניהלו בעלי המאגר מכרז לבחירת חברה שתוכל להקים פרויקט ימי רחב השקעות. החלטת בגץ מאתמול בנושא ייצוא הגז, עשויה להאיץ את התהליך

ליאור גוטמן 08:3422.10.13

3 מספנות ענק קוריאניות מתחרות על הזכות לבנות מתקן יצוא גז ימי מעל מאגר לוויתן. כך נודע לכלכליסט. בשבועות האחרונים ניהלו בעלי המאגר, ובראשון נובל אנרג'י האמריקאית (39.66%) מכרז פנימי לבחירת חברה שתוכל להקים פרויקט ימי רחב השקעות, וממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה ששלוש קבוצות מסתמנות כמובילות במרוץ לזכייה במכרז.

 

הקבוצה הראשונה כוללת את סמסונג תעשיות, אליה חברו סאיפם האיטלקית (Saipem) וצ'יודה (Chiyoda) היפנית. אלו יתחרו מול יונדאי תעשיות כבדות, שחברה לחברת KBR.

 

הקבוצה השלישית היא דייהו תעשיות כבדות שחברה לטקניפ הצרפתית, שערכה בשנה האחרונה את התכנון ההנדסי הראשוני להקמת מתקן ייצוא ימי במקום, אולם לאחר העתירות שהוגשו לבג"ץ בסוף יוני האחרון היא האטה את פעילותה. הקבוצה שתוביל את הייצוא תבחר לאחר שהמדינה תתן "אור ירוק" לייצוא גז מישראל. אתמול דחה בג"ץ את העתירות שהוגשו נגד החלטת הממשלה לייצא עד 40% מנפח המאגרים, דבר שעשוי לזרז את התהליך.

 

על פי הערכות בענף האנרגיה, התכנון הראשוני של הפרויקט, שהקמתו תימשך 40 חודשים מיום קבלת האישורים ועלותו מוערכת ב־5 מיליארד דולר, מעיד על מתקן שיוכל לייצא בין 5 ל־7 מיליארד מ"ק (BCM) גז בשנה, זאת מתוך מכסת ייצוא כוללת של כ־360 מיליארד מ"ק. יצוין שהעלות אינה כוללת סכום דומה לפיתוח המאגר עצמו (קידוחים) וחיבור צנרת לחופי ישראל.

 

 

אתר קידוח לוויתן אתר קידוח לוויתן צילום: אלעד גרשגורן

 

ועדת צמח התייחסה במסקנותיה להקמת מתקן ייצוא הגז הימי ואמרה כי הקמתו עלולה לגרום בין היתר לבעיה באבטחת המתקן על ידי כוחות הביטחון ובחוסר יכולתו של הממונה על הגבלים עסקיים לפקח על מחירי הגז. מנגד, במשרדי האוצר והאנרגיה לא פוסלים על הסף הקמת מתקן מסוג זה כאשר הנימוקים בעד הם בעיקר ניסיון לקדם את התעשייה. הקמת מתקן בחופי ישראל תדרוש הפקעת קרקע בסביבת החוף והתמודדות עם ארגונים ירוקים על ההקמה.

 

בשותפות לווייתן סירבו להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x