$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

החיים בעולם ללא קורלציה

המתאם ששרר בעולם המט"ח מ־2008 הולך ונעלם והמטבעות החלו להפגין עצמאות. אפשר להרוויח מזה

ליאור פאוסט 08:0025.04.13
אני מוצא את עצמי אומר בטרחנות ובקצב הולך וגובר שהעולם השתגע. אולי זה הגיל שמתקדם בבהלה לעבר ה־40, אולי זה מזג האוויר שהוכיח שגם בתחום הזה הנבואה ניתנה לשוטים. ואולי באמת אני צודק, והעולם השתגע. מאחר שלא בחרתי בקריירה בפסיכיאטריה, האבחנה כשלעצמה אינה עוזרת לי כלל. אני, בתור סוחר, צריך להבין מה גרם לשיגעון ואיך אפשר להרוויח ממנו.

 

מה השתגע? מאז תחילת המשבר ב־2008 קיים מתאם גבוה מאוד בין מטבעות, ובייחוד בין כלל המטבעות לדולר. העולם המבוהל התקבץ כעדר סביב קונספט פשוט של Risk on/Risk off - כשהיה חשש בשווקים, העדר רץ לדולר, וכשהעדר חש ביטחון, היתה יציאה מהדולר. בהיבט הזה כמעט שלא היה הבדל אם קנו שקל, יורו, פורינט הונגרי או פזו מקסיקני. הרזולוציה אבדה לסוחרים המבוהלים, והחיים היו פשוטים. אהבה או שנאה של סיכון הן דברים יחסית ערטילאיים, ולכן מה שהניע את השוק בחלק גדול מהמקרים היה התבטאויותיהם של פקידי ממשל ופוליטיקאים שניסו להבעיר ולכבות את הגזרה שלהם בהתאם לאינטרס הפוליטי.

 

דולר ויורו. התנהגות עצמאית של מטבעות דולר ויורו. התנהגות עצמאית של מטבעות צילום: shutterstock

 

אבל, מתחילת השנה אנחנו רואים התנהגות עצמאית של מטבעות. הליש"ט קורס לעומת הדולר, מרמה של 1.628 דולרים לליש"ט ל־1.490 דולרים לליש"ט, בגלל מינוי של נגיד חדש לבנק של אנגליה, שצפוי להיכנס לתפקידו ביולי, ושהמדיניות שלו שמה דגש על יעד צמיחה במקום שמירה על יעדי האינפלציה. ההערכות עח ההקלה הכמותית באנגליה תורחב דחפו קרנות גידור רבות בעולם להמר על היחלשות הליש"ט.

 

בינתיים, השקל דווקא מתחזק, ובניגוד אליו, מטבע שבעבר היינו רואים בו כבסיס השוואה איתן, כמו הראנד הדרום אפריקאי, ירד לגמרי מהפסים ונגרר לחולשה בגלל גל שביתות אלימות במכרות הפלטינה בדרום אפריקה שגררו את המשק המקומי כולו לסחרור שכלל הגדלת הגירעון והורדות דירוג.

 

למה זה קורה? השוק התבגר, העדר התפזר. הסיכון ששיתק את השוק בשנים האחרונות והשפיע על תהליך קבלת ההחלטות - גם אם לא נעלם - קיבל פנים שונות. בשעה שחלק מהבנקים המרכזיים בעולם נוקטים גישות פרואקטיביות ומפגינים יצירתיות (לעתים מוגזמת), אחרים נשארו בעולם הישן וחשים שהמנדט היחיד של בנק מרכזי הוא שמירה על יציבות מחירים. השוני הזה כבר מוליד פערים של ממש בביצועי הכלכלות בעולם. ופה בעצם קבור הכלב.

 

מה אני עושה? קודם כל חוזר לבסיס. אני עוקב אחרי נתוני מאקרו של מדינות, פעילות הבנקים המרכזיים בהן ונתוני "האינדיקטורים המובילים" שמגיבים במהירות לשינויים בסביבה הכלכלית. בנוסף, אני מסמן את הדולר האמריקאי כמטבע מועדף ומנצל הזדמנויות לרכוש אותו. כלכלת ארה"ב היא הכלכלה שההתאוששות שלה נראית המוצקה ביותר. אנו רואים שיפור כמעט קונסיסטנטי בנתונים שכוללים ירידה באבטלה ויצירת משרות חדשות מדי חודש. השיפור הזה גורר אחריו מחלוקת שהולכת וגוברת בפד לגבי המשך קיומה של ההקלה הכמותית. רמזים לגבי סיום ההקלה הכמותית או סיומה בפועל מחזקים עוד יותר את הדולר, בנוסף לשיפור בכלכלה.

 

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

 

השורה התחתונה: מומלץ לעקוב אחר נתוני בסיס של מדינות כדי לנצל הזדמנויות, ולסמן את הדולר האמריקאי כמטבע המועדף

בטל שלח
    לכל התגובות
    x