$
השורה התחתונה

רצים למקלט כשיש חדשות טובות

תוכניות ההקלה הכמותיות יצרו קשר מעוות בין נתונים מאקרו־כלכליים לבין ביצועי המטבעות

ליאור פאוסט 08:0814.03.13
אני יכול להישבע שפעם היה פשוט יותר להבין את ההשפעה של נתוני המאקרו על המטבעות. יכול להיות שיש שמץ של נוסטלגיה וגעגוע לעולם פשוט יותר בקביעה הזאת, אבל אני ממש זוכר בבירור את הימים שנתונים טובים בארה"ב עשו את הדבר ההגיוני וחיזקו את הדולר, ונתונים טובים באירופה חיזקו את היורו. הימים הפשוטים האלה חלפו, העולם התהפך, והתהפך שוב, ובשבועות האחרונים הקשר המעוות בין נתונים לביצועי המטבעות הפך לנושא מרכזי.

 

אבל קודם נבין מה קרה שהביא להתהפכות היוצרות באופן כזה שככל שהנתונים בארה"ב היו גרועים יותר, כך הדולר התחזק. הסיבה העיקרית היא כמובן הריצה לביטחון של הדולר ואיגרות החוב של ממשלת ארה"ב, מה שקרוי flight to safety. לפי גישה זו, אם המצב בארה"ב גרוע, מה יגידו אזובי הקיר? תופעת ה־Risk on-Risk off עבדה כמו שעון שוויצרי בשיאו של המשבר, וגרמה לריצה לדולר כשהמצב בארה"ב הורע ולהפך.

 

בורסת וול סטריט. שחקני המט"ח בעולם אוהבים נזילות, ולכן דווקא נתונים רעים היוו אינדיקציה שהדולרים בדרך למנהטן בורסת וול סטריט. שחקני המט"ח בעולם אוהבים נזילות, ולכן דווקא נתונים רעים היוו אינדיקציה שהדולרים בדרך למנהטן צילום: בלומברג

 

תפנית ראשונה בעלילה

העלילה קיבלה תפנית ראשונה כשהתחילו להבין את ההשפעה של ההקלות הכמותיות. ככל שהמצב בארה"ב החמיר, התגברה הנכונות של הבנק המרכזי להמריץ את השווקים בצורת ההקלות. הדולר נחלש לא כי המצב הוא טוב, אלא להפך, כי הבנק המרכזי אותת שהכל בסדר ושאפשר לחזור לנכסים מסוכנים. וכך נפלו מהשמים שקים של דולרים בגלים של QE1, QE2 ו־QE3. שוק ההון ושחקני המט"ח בעולם אוהבים נזילות ואוהבים את רשת הביטחון שהבנק המרכזי העניק, ולכן דווקא נתונים רעים היוו אינדיקציה שעוד טייסת של הליקופטרים עמוסה בשקים של דולרים עושה את דרכה ללב מנהטן. תחזית זו חיזקה את התחושה שאפשר לחזור לנכסים מסוכנים בגיבוי הבנק המרכזי - וכך למעשה הושרשה התופעה שבה נתונים רעים היו דווקא טובים לתיאבון הסיכון וגרמו להיחלשות הדולר, ובדרך מעוותת של "הפוך על הפוך" חזרנו לנקודת ההתחלה שבה נתונים רעים בארה"ב הם רעים לדולר.

 

ההפך הוא הנכון

זה כמה שבועות אנחנו שומעים קולות בפד הקוראים לקשור את ההקלות הכמותיות למצבו של שוק העבודה ולמעשה למתן את ההקלות הכמותיות. הקולות האלו מלחיצים את אלו שבונים על המשך ההקלות הכמותיות, וגורמים להתחזקות הדולר (בעיקר מול היורו). דו"ח התעסוקה לפברואר היכה את כל התחזיות והצביע על תוספת של 236 אלף משרות חדשות לעומת צפי לכ־160 אלף וירידה בשיעור האבטלה מ־7.9% ל־7.7%.

 

התגובה היתה ברורה. הדולר התחזק מול היורו לשיא חדש של 2013. בשלב הזה חשוב להדגיש שהתגובה הנורמלית, קרי התחזקות הדולר, מגיעה על רקע "לא נורמלי" - החשש מהגמילה הכואבת ממנעמי ההקלות הכמותיות דוחפת את הסוחרים אל המקלט הבטוח של הדולר. הטוב מתפרש כרע.

 

המבלבל הוא שרק לפני כמה חודשים היינו רגילים לראות בנתונים רעים בארה"ב סיבה לרוץ לדולר מתוך חשש כלל־עולמי לעתיד הכלכלה. היום המקלט נותר אותו מקלט (ה־all mighty dollar), אבל אנחנו רצים אליו דווקא כשיש חדשות טובות.

 

מבולבלים? גם אנחנו. אבל עם השוק קשה להתווכח, וכשיש סוף סוף היגיון בשיגעון של המסחר במטבעות, שווה לעקוב אחריו, גם אם הוא מעוות.

 

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x