$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

חיפה כימיקלים מתנגדת למיזוג כיל־פוטאש

חיפה כימיקלים שיגרה מכתב לראש הממשלה ובו טענה כי המיזוג עשוי להעלות את מחיר האשלג שהיא רוכשת מכיל ולפגוע ביכולת התחרות שלה

גולן חזני 07:1707.11.12

חיפה כימיקלים מתנגדת למיזוג פוטאש־כיל. ל"כלכליסט" נודע כי חיפה כימיקלים, המשמשת כלקוח היחידי למעשה של כיל בישראל, שיגרה מכתב לראש הממשלה ושר האוצר, עם העתקים לממונה על הגבלים עסקיים ולחשבת הכללית, ובו היא מבקשה לפסול את המיזוג - שנחשף לראשונה ב"כלכליסט" - מאחר שהוא צפוי לפגוע בתחרות ויעמיד אותה במצב קשה מול הספקיות שלה.

חיפה כימיקלים מצויה בסכסוך ממושך עם כיל המצוי בבוררות אצל עו"ד בועז אוקון. הסכסוך החל בפברואר 2009, כאשר חיפה כימיקלים פנתה למפקחת על המחירים במשרד התמ"ת בדרישה שמחיר האשלג יהיה מפוקח, ובמקביל החלה בלחץ ציבורי להכנסת מחיר האשלג לפיקוח, כולל הפגנות של עובדיה. חיפה כימיקלים טענה כי כיל נהנית מגישה מונופולית למשאב טבע וגובה ממנה מחיר שמותיר בידיה רווחי עתק, וזאת בניגוד לנעשה ברוסיה, למשל, שבה כפה ולדימיר פוטין, ראש הממשלה, על יצרני האשלג למכור אשלג לחברות רוסיות במחיר מסובסד שנמוך משמעותית מהמחיר הבינלאומי.

 

חיפה כימיקלים חיפה כימיקלים צילום: אלעד גרשגורן

 

בעקבות הלחץ הציבורי שיזמה חיפה כימיקלים, התקיים דיון משותף בוועדת הכספים והעבודה של הכנסת וסוכם על מינוי בורר שיקבע את נוסחת מחיר האשלג שיימכר על ידי כיל לחיפה כימיקלים החל ממאי 2009 ובעשר השנים שלאחר מועד הבוררות. ההסכם שגובש על ידי ועדת הכספים קבע שעד לפסק הבוררות תשלם חיפה כימיקלים לכיל מחיר של 300 דולר לטונה אשלג - כלומר כמחצית המחיר הבינלאומי באותה תקופה, כשמחיר האשלג שייקבע על ידי הבורר יוחל רטרואקטיבית החל ממאי 2009.

 

חיפה כימיקלים, המנוהלת על ידי נדב שחר, טוענת במכתב כי מיזוג בין פוטאש וכיל הנו הסדר כובל מאחר שלפוטאש אחזקה בחברת אשלג הירדנית שמתחרה בכיל. במקביל טוענת חיפה כימיקלים כי האחזקה של פוטאש במתחרה, חברת MQS שפועלת בצ'ילה ונרכשה על ידי פוטאש מכיל, תפגע בתחרות של חיפה כימיקלים בעולם, שכן פוטאש תשמש כספק שלה ובמקביל תחזיק בחברה שמתחרה בה.

 

אתמול פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס כי בשבוע הבא ייפגשו ראשי פוטאש עם גורמים רשמיים מישראל כדי לקדם את המיזוג. בסוכנות מדגישים כי פוטאש, יצרנית דשני אשלג הגדולה בעולם, מבקשת להשתלט על כיל המוגדרת כחברה השישית בגודלה בענף במטרה לחזק את מעמדה בשוקי סין והודו המספקים כיום את עיקר הצמיחה של הענף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x