המפקח על הבנקים: לסווג את החוב של אי.די.בי כחוב פגום
זאת בעקבות השיחות שהתקיימו עם רשות ני"ע. היקף החוב של החברה האם גנדן הולדינגס ללאומי ולמזרחי טפחות עומד על 600 מיליון שקל, והיקף החוב של אי.די.בי אחזקות ללאומי והפועלים עומד על 150 מיליון שקל
בכירים בפיקוח על הבנקים קיימו השבוע דיונים עם בכירי רשות ני"ע בנוגע למצבה של חברת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר. ברקע, דיונים שמקיימת רשות ני"ע עם אי.די.בי אחזקות לגבי הוספת הערת "עסק חי" לדוחות, הערה שמעלה ספקות משמעותיים ליכולת פירעון החובות של החברה.
בעקבות השיחות שקיימו עם רשות ניירות ערך ולאור מצבה של של גנדן ואי.די.בי הורו בפיקוח על הבנקים לסווג את החוב כחוב פגום בדוחות הבנקים – חוב שמשמעותו סיכוי רב שיאלצו למחוק אותו מדוחותיהם. היקף החוב של גנדן ללאומי ומזרחי טפחות עומד על 600 מיליון שקל, והיקף החוב של אי.די.בי אחזקות ללאומי והפועלים עומד על 150 מיליון שקל.
הדיונים של בכירי הפיקוח על הבנקים מתנהלים בהמשך לסדרת דיונים שמקיימים בפיקוח עם ראשי הבנקים ומנהלי החטיבות העסקיות בנוגע להלוואות ממונפות של בעלי שליטה.
בשנה האחרונה חיזק הפיקוח על הבנקים את מעורבותו בעניינם של הלווים הגדולים. בדוח השנתי של הפיקוח נכתב כי התערב כאשר זיהה כשלים במתן אשראי לקבוצות לווים גדולות. בין היתר דרש להקטין חשיפה ללווים גדולים או להגדיל בטחונות ולשפר את איכותם. כמו כן, כאשר זיהה "תיאבון סיכון ברמה לא סבירה", פעל הפיקוח ומנע את ההלוואות כפי שסוכמו.
ברבעון הראשון של 2011 מחקו הבנקים לאומי ומזרחי טפחות חובות שקשורים לדנקנר בחברת גנדן שהיא בעלת השליטה (45.9%) באי.די.בי אחזקות ובה דנקנר הוא מחזיק המניות הגדול ביותר עם 56.3%. בנוסף מחזיק דנקנר 6.7% ממניות אי.די.בי באופן ישיר.
עד כה שילמה אי.די.בי את מלוא חובותיה לבעלי האג"ח ולבנקים. עד לסוף השנה צריכה אי.די.בי אחזקות להחזיר חוב של 48 מיליון שקל לבנקים ו-357 מיליון שקל לבעלי האג"ח. ב-2013 צריכה אי.די.בי אחזקות לשלם 99 מיליון שקל לבנקים ו-350 מיליון שקל לבעלי האג"ח.
לאי.די.בי פיתוח שבבעלות מלאה של אי.די.בי אחזקות, חוב של 403 מיליון שקל לבנקים עד לתום השנה ו-751 מיליון שקל לבעלי האג"ח. 2013 יותר עמוסת פירעונות מבחינת הבנקים שלהם חייבת אי.די.בי פיתוח 697 מיליון שקל ו-685 מיליון שקל לבעלי האג"ח.
קבוצת אי.די.בי היא אחת מהקבוצות הגדולות בישראל ולפי תשואות האג"ח הדו-ספרתיות – השוק צופה שלא תוכל לעמוד בחובותיה לבעלי האג"ח לבנקים. בניגוד לבעלי האג"ח שלחלק מהסדרות אין בטוחות, להלוואות הבנקאיות ישנן בטוחות בדמות אחזקות של חברות בנות כמו כלל תעשיות, כור ואחרות. על פי הדוחות, הקבוצה כבר חרגה ממספר התניות פיננסיות אך קיבלה אישורים לכך מהבנקים המלווים.