$
בורסת ת"א

טיוטת חוק חדשה מאיימת לפגוע ביכולת חלוקת הדיבידנדים באי.די.בי

משרד המשפטים מקדם חוק שלפיו יתרת העודפים של חברה לא תושפע מתרגילים חשבונאיים. אם יאושר, אי.די.בי, שהודיעה על אימוץ תקן 9 במטרה לבטל את ההכרה בהפסד על ההשקעה בקרדיט סוויס, לא תוכל לנצלו כדי למשוך דיבידנדים מהחברות־הבנות

לירוי פרי 08:1508.04.12

משרד המשפטים נלחם בחגיגת הדיבידנדים בחברות הציבוריות. ביום חמישי האחרון פרסם המשרד טיוטה הממליצה כי יתרת העודפים הניתנים לחלוקה כדיבידנד של חברה ציבורית לא תושפע מתרגילים חשבונאיים שמטרתם להעלים הפסדים כדי לחלק דיבידנד.

 

הדיבידנד מחולק מתוך יתרת העודפים של החברה,

שמורכבת מהרווחים שצברה החברה לאורך השנים, אלא שתקני החשבונאות הבינלאומית (IFRS) מאפשרים לחברות להשפיע על יתרת העודפים באמצעות "טריקים" חשבונאיים. כך, לדוגמה, תקן IFRS 9 מאפשר לחברה לרשום הפסד מהשקעה בנכס פיננסי כקרן הון במאזן, מה שלא משפיע על יתרת העודפים הראויים לחלוקה. זאת במקום לרשום את ההפסד בדו"ח רווח והפסד, מה שמקטין את יתרת העודפים ופוגע בהיקף הדיבידנד הניתן לחלוקה.

"באופן זה, חברות יכולות לבצע חלוקות בסכומים שמתעלמים למעשה מהפסדים רעיוניים ואף מהפסדים ממומשים", נכתב בטיוטה של משרד המשפטים, שם ממתינים לתגובות הציבור עד סוף חודש אפריל.

 

במשרד המשפטים נשענים על המלצת רשות ני"ע ומסבירים כי "התוצאה היא שבאמצעות שינויי ייעוד - שהיא פעולה חשבונאית גרידא - נוצר לחברה רווח ראוי לחלוקה יש מאין מבלי שהשתנה דבר באיתנותה הפיננסית".

 

במשרד המשפטים החליטו עוד להגן על נושי החברות, שלהם אינטרס כי החברה תייעד את הכספים להבטחת פירעון חובותיה, טרם החלטה על חלוקת דיבידנד. בהתאם לזאת, הוצע כי חישוב יתרת העודפים של חברות שאימצו את תקן 9 יכלול את השינויים בשווי ההוגן של הנכס הפיננסי (הפסדים או רווחים). כל הפסד שנרשם בגין השקעה בנכס הפיננסי יקזז את יתרת העודפים, ואילו רווח בגין הנכס הפיננסי יוכר כחלק מיתרת העודפים רק בעת מימושו.

 

מי שעלולה להיפגע מהמהלך היא קבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר. זו הודיעה בדצמבר האחרון על כוונתה לאמץ את תקן 9, בין היתר כדי שההפסד "על הנייר"בגין השקעתה של החברה־הבת כור במניות הבנק השוויצרי קרדיט סוויס, בהיקף של כ־2.2 מיליארד שקל, לא יקזז את יתרת העודפים הראויים לחלוקה. דבר זה יעזור לכור לחלק דיבידנד לטובת שירות החוב של החברות במעלה הפירמידה - אי.די.בי פתוח, אי.די.בי אחזקות וגנדן, שבאמצעותה שולט דנקנר בפירמידה.

 

כור מחזיקה כיום ב־2.5% ממניות קרדיט סוויס ובעקבות ירידת ערך מניות הבנק השוויצרי מתחת לערך בו נרכשו הכירה החברה בהפסד בדו"ח הרווח והפסד שלה. לפני כן נזקף ההפסד לסעיף הקרנות במאזן של החברה. יתרת העודפים של החברה, נכון לסוף 2011, היתה שלילית והסתכמה בכ־2.8 מיליארד שקל.

 

לאחר אימוץ תקן 9 עדכנה כור כי היא תבטל את ההכרה בהפסד של כ־2.2 מיליארד שקל שנרשם בגין קרדיט סוויס ב־2011, מה שיצמצם את יתרת העודפים השלילית לכ־600 מיליון שקל. אימוץ התקן החשבונאי ישפיע גם על החברות במעלה הפירמידה של אי.די.בי, דסק"ש, אי.די.בי פתוח ואי.די.בי אחזקות, שיבטלו את הכרתן בהפסדים שנגרמו מקרדיט סוויס, בהיקף של 1.4, 1.3 ו־1.3 מיליארד שקל בהתאמה.

 

עוד בענייני אי.די.בי, שלשום הודיעה הקבוצה, כי המיזוג בין דסק"ש לכור עשוי להתבצע בדמות עסקה שתשלב מזומן ומניות. בעלי מניות כור, שמוחזקת כיום על ידי דסק"ש בכ־70%, יקבלו מזומן בהיקף של עד 800 מיליון שקל, ואילו יתרת התמורה תשולם להם במניות דסק"ש. התמורה הכוללת ויחס החלפת המניות טרם נקבעו.

מאי.די.בי נמסר בתגובה כי "המהלכים הכלכליים של הקבוצה אינם נבנים על תקן 9".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x