$
בורסת ת"א

צבי זיו: "ועדת בכר גרמה נזק עצום לצרכן הישראל, הממשלה תאלץ להתערב"

מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר יצא בכנס באוניברסיטת תל אביב נגד "העלות הגבוהה לעומת התועלת הנמוכה" של התגברות הרגולציה במשק הישראלי

אסף גילעם 18:3203.04.12

"הריבוי של הוראות מרשות ני"ע דווקא יוצרת ודאות בשוק - איך לפעול", אמר שריה אורגד, היועץ משפטי של מחלקת תאגידים ברשות ני"ע בפאנל שנערך היום (ג') על ידי לה"ב לנושאי משרה בכירים בתל אביב. דברים אלו נאמרו בתגובה לביקורת על מספר ההנחיות והחוזרים ההולך וגובר שמפיצה רשות ני"ע.

 

"בארה"ב

כבר ידוע שסברנס אוקסלי לא עומד במבחן עלות מול תועלת, לא בחברות קטנות וגם בבנק פועלים הוא לא תרם בכלום", אמר מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, צבי זיו על התקינה החשבונאית שנכנסה לישראל במהלך 2004.

 

"מערכת הבנקאות הישראלית ביזבזה על הנושא מיליוני שקלים, וממשיכה לבזבז". לדבריו, "היום ברור שוועדת בכר גרמה לנזק עצום לצרכן הישראלי, כשהיא העבירה את הריכוזיות מענף אחד, לענף אחר - ולא היה עם מי לדבר". זיו המשיך לתקוף את יחס העלות לעומת התועלת של הרגולציה בישראל. "המצב של הגדלת ההון בישראל בצורה כל כך דרמטית, משמעותה עליות גבוהות יותר, פרמיית ביטוח כדי להתגונן ממשבר הבא, כמו שב-2008, בכל מקרה הממשלה תאלץ להתערב".

 

"הרשות בוחנת בימים אלו את כלל הרגולציה כיום במבחן עלות-תועלת, אגב הערות וביקורת מהשוק", ענה אורגד. "כל הוראות הגילוי מדרג רגולציה שונה לחברות קטנות וגדולות, וזה מצביע על המוכנות של הרשות תמיד להקשיב לשוק". בהתייחסות לסרברנס אוקסלי הישראלית אמר אורגד, כי "ערכנו התאמות ביישום התקינה בארה"ב ועדיין אנחנו בוחנים התאמתה כיום לשוק הישראלי".

 

 

"בחלומות הגרועים ביותר שלי, לא דמיינתי שהפרקטיקה הרגולטורית תתפתח כפי שהיא התפתחה כיום בישראל", אמר עו"ד גבאי ממשרד עורכי הדין גורניצקי ושות'. "למרות שאני סומך על שריה לחלוטין, אבל אין לנו את הפריבילגיה לסמוך על הרשות שתעשה את העבודה לבד". גבאי התייחס גם לדיונים שמחייבת הרשות את דירקטוריוני החברות הציבוריות על מנת לאשר את התגמול לנושאי המשרה הבכירה.

 

לטענת, גבאי למרות המטרה החיובית, הדירקטורים עצמם לא יודעים על מהם צריכים לדון, וכי לאחר שמגיעות חוות הדעת של המומחים על השכר והשוואותו למשק, הם פונים לעורכי הדין של החברה על מנת שינסחו את ההצדקה לשכר, "פסקאות על פסקאות מיותרות שנכתבות, ממש שיר השירים, על נושאי המשרה ולמה מגיע להם התגמול שניתן להם, כשבעצם עין אחת פונה לעיתונות, והשניה, לציבור המשקיעים".

 

כדוגמא לנושא, פרופ' יוסף גרוס, שהנחה את הפאנל, ציין את "סעיף ההצטדקות" שפורסם במהל החודש החולף, ובוא פורטו נימוקי הדירקטוריון שהצדיקו את שכרם של שיאני השכר ב-2011.

 

"אני חושב שהמקום הנכון של הרגולציה הוא באמצע", צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר. "בישראל אנחנו נוטים לקיצוניות, הכל או שחור או לבן. מהניסיון שלי יש עריצות רגולטורית, יחד עם התקשורת, שאני בעדה באופן כללי, מוסיפה לכך שאין תהליך הגיוני של דיאלוג בין החברות לרגולטור".

 

"אין תאום בין הרשות לבין אגף שוק ההון באוצר" טען אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות בהתייחסות להחלטה האחרונה של האגף שלא לאפשר למוסדיים המחזקים בתעודות הסל לגלגל את עלויות המכירה והקניה של ניירות ערך על ידי הלקוחות.

 

"הסכנה האמתית של עודף הרגולציה, זה הפחד שלדירקטורים לקבל החלטות" סיכם זיו. "הרגולציה בארץ מתעסקת יותר מדי עם הפוטנציאל, שהוא תחום ענק ואפור, ובסופו של דבר כמה מתגלים כבעייתיים באמת?".

 

אורגד בתגובה הביא לאוזני הקהל את הודעת קרן המטבע העולמית, שהצביעה על רשות ני"ע הישראלית כמובילה באיכות הפיקוח בעולם, הודעה שזכתה למחיאות כפיים בקרב הקהל של דירקטורים בהווה ולעתיד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x