$
שווקי חו"ל

אופטימיות בוול סטריט? חמש המלצות מרואי שחורות

המדדים אמנם מטפסים לשיאים, הדולר נמצא במגמת עלייה והכלכלה האמריקאית עושה רושם של התאוששות - אבל יש כמה אסטרטגים שלא מתרגשים, ואף מזהירים: ההתרסקות בדרך

סוכנויות הידיעות 15:2826.03.12

בעוד מדדי וול סטריט מראים על אופטימיות בקרב המשקיעים, רואי השחורות בוול סטריט מזהירים מפני התרסקות בכלכלות מוכות החובות. "שמרו על המזומן", מזהיר רוברט פריצ'ר, שעומד בראש חברת חיזוי השווקים אליוט וויב אינטרנשיונל. "הזדמנות הרכישה הבאה ככל הנראה תגיע רק עוד כארבע שנים מעכשיו".

 

מדד דאו ג'ונס טיפס מעל לרמה של 13 אלף נקודות, מדד S&P 500 עקף את רף ה-1,400, הדולר נמצא במגמת עלייה, מדד DXY שמודד את הדולר לעומת 6 מטבעות מרכזיים אחרים עלה בחדות ב-12 החודשים האחרונים - אך עם זאת, יש מי ששומר על פסימיות.

 

האתר הכלכלי MarketWatch פנה לחמישה אסטרטגים שידועים בראייתם הפסימית, שמיהרו לצנן את האווירה החיובית. הדעה הרווחת בקרבם היא שמחירי המניות מנופחים בצורה מלאכותית על ידי מדיניות ההקלה הכמותית והריבית הנמוכה של הבנק הפדראלי המרכזי בארה"ב. להערכתם, יש להתכונן לקריסה כואבת בשוק המניות.

 

1. פיטר שיף (מנכ"ל יורו פסיפיק קפיטול)

 

פיטר שיף פיטר שיף צילום: איי פי

לדברי שיף, ההשקעה הגרועה ביותר שניתן לבצע כיום היא באג"ח - מכיוון שזהו הנכס היחיד שלא קרס. האופציה השנייה הגרועה ביותר היא מזומן, מכיוון שהבנק הפדראלי מתעקש שאינפלציה אינה מהווה איום. שיף ידוע בכך שחזה מראש את המשבר הפיננסי של 2007, והיה מבקר בולט של שיעורי הריבית הנמוכים שהציב הבנק המרכזי. בקרב המניות, שיף אומר כי הוא מתמקד בחברות בינלאומיות ויצואניות  באזורים המבודדים במידה מסוימת מהכלכלה האמריקאית, שלהערכתו נמצאת בדרך למשבר.

 

לפי שיף, הבנק הפדראלי לא יוכל להכחיש את קיומה של האינפלציה לאורך זמן ובשלב מסוים ייאלץ להעלות את שיעורי הריבית. "הם ישמרו על שיעורי הריבית נמוכים עד שהשוק יכריח אותם לעשות אחרת", הוא מסביר. "זה כמו לנסות להסתיר היריון - אפשר לעשות את זה רק למשך זמן מסוים". עוד הוסיף כי אם עד 2014 הכלכלה האמריקאית לא תיקלע למשבר, הבנק כן ימשיך לשמור על ריבית נמוכה, "אך בשלב מסוים כבר לא תהיה לזה שום משמעות, שכן כבר לא יהיה לנו כסף כשנשלם 30 דולר לקרטון חלב".

 

2. הארי דנט ג'וניור (ראש חברת המחקר והחיזוי HS דנט)

 

לפי דנט, ההתאוששות בכלכלה ובשווקים "מלאכותית" מכיוון שהיא מוזנת על ידי אמצעי הקלה כמותית בארצות הברית ובאירופה. דנט מציין כי יש כיום עלייה רצופה בקרב הנכסים השונים, אולם בדרך כלל מניות ואג"ח מקיימים קשר הפוך. לדבריו, אם הכלכלה אכן מתאוששת, היא אינה זקוקה לסיוע מצד הבנק הפדראלי. למעשה, לפי דנט הבנק אינו מתכוון להוריד את הכלכלה ממכונת ההחייאה, מכיוון שאז 42 טריליון דולר בחוב פרטי בארצות הברית יהיה בסכנה.

 

דנט מעדכן את התחזיות הכלכליות שלו בהתאם למגמות דמוגרפיות. הוא ידוע בכך שבשנות ה-80 חזה שההאטה הכלכלית ביפן תיארך למעלה מעשור, וכעת הוא מזהיר כי ארצות הברית מתארגנת לקראת חולשה כלכלית דומה.

 

בנוגע לשוק המניות האמריקאי, דנט מצפה למכירה בטווח הקצר שתלווה בראלי בחודשי הקיץ, בעקבות סבב נוסף של הקלה כמותית שעשוי להימשך עד לבחירות לנשיאות. לאחר מכן חוזה דנט שיא בשווקים ב-2013 או 2014 ולאחריו קריסה נוספת.

 

3. אי. גארי שילינג (יועץ כלכלי)

 

לפי שילינג, המניות פגיעות כיום מכיוון שהצרכן האמריקאי נשחק, וכתוצאה מכך העסקים והכלכלה כולה נחלשים. שילינג מזהיר כבר זמן רב כי התמריצים שמחיל הבנק הפדראלי לא ישיגו את התוצאה הרצויה, ולהערכתו הכלכלה העולמית נמצאת בתקופה ארוכה של מינוף פיננסי המאופיין בצמיחה אנמית. "אם הצרכנים ייסוגו, אין דבר נוסף בכלכלה שיתמוך בצמיחה. אם הצרכנים יתחילו לחסוך ניקלע למיתון", הוא אומר.

 

שילינג מדגיש כי רווחי החברות אינם גורמים לעלייה בהכנסות ובמחירי המניות - לכך אחראים הקיצוצים בחברות, אולם הוא מוסיף כי החברות האמריקאיות נקלעו לעמדה בעייתית שאינה מאפשרת להם להמשיך ולהסתמך על קיצוצים כדי להעלות את השורה התחתונה. "החברות האמריקאיות פועלות כך מאז 2000, והצרכנים מוכנים ללוות כדי לתמוך בכך - אך המצב מתחיל להשתנות", הוא אומר. "אין לנו יותר רשת ביטחון של אנשים שמוכנים ללוות כדי לתמוך ברווחי החברות".

 

לדברי שילינג, החברות צריכות לגייס עוד אנשים כדי להעלות את הפריון - הבעיה היחידה בכך היא שגיוסי עובדים נוגסים ברווחיות. שילינג ממליץ למשקיעי המניות להתמקד בחברות שמשלמות דיבידנד גבוה, בייחוד בתעשיות התשתיות ומוצרי היסוד. הוא מעדיף גם מניות אנרגיה צפון אמריקאיות שמחזיקות בנכסי צינורות גז טבעי.

שילינג ממליץ בנוסף על מניות ממשלתיות ארוכות טווח בשל פוטנציאל הייקור שלהם, ובדולר האמריקאי מול היורו והין.

 

קריסה במדדים (ארכיון) קריסה במדדים (ארכיון) צילום: בלומברג

 

4. צ'רלס בידרמן (ראש חברת טרימטאבס אינווסטמנט ריסרץ')

 

בידרמן מאמין שהמניות יעלו, בהתחשב בכך שהכסף הזול שמזרים הבנק הפדראלי לשוק מוביל לעליות מחירים. אולם, הוא מוסיף כי בשלב מסוים מחירי המניות יתחילו ליפול. הוא חוזה האטה משמעותית בכלכלה האמריקאית במחצית השנייה של השנה, ושהבנק הפדראלי ינסה לתמרץ השקעות בעזרת סבב שלישי של תוכנית ההקלה הכמותית.

 

לפי בידרמן, יגיע היום שבו הבנק המרכזי יפסיק להזרים כסף זול ובשלב זה מדד הדאו ג'ונס יצנח לשפל של משבר פיננסי בטווח ה-6,000. לדבריו, ניתן לראות סימנים לכך בפעולות של החברות. "אם תחול האטה ברכישה חוזרת של מניות, זה יהיה סימן להתחיל לסגת", הוא אומר.

 

5. רוברט פריצ'ר (ראש חברת חיזוי השווקים אליוט וויב אינטרנשיונל)

 

פריצ'ר מחזיק בתפיסה הדובית ביותר בקרב חמשת האסטרטגים. לדבריו, כדאי למשקיעים לברוח מכל הנכסים שזוכים כיום לפופולאריות - כולל מניות, סחורות, מתכות יקרות ואג"ח. לדבריו, ניתן למצוא קווי דמיון בין הכלכלה האמריקאית של ימינו וימי השפל הגדול.

 

עם זאת, פריצ'ר מדגיש כי דפלציה מאיימת כיום על הבריאות במדינה. בנוגע למניות,לדבריו מרבית הפעילות בשוק נעשית על ידי משקיעים מוסדיים ולא פרטיים. הוא טוען כי ההתאוששות בשוק מאז 2009 היא ראלי דובי קלאסי. "כשהמשקיעים יחזרו לפחד, וכאשר המניות ישובו להיות זולות, אז יגיע הזמן לקנות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x