$
בורסת ת"א

סגן נשיא נובל אנרג'י: "צינור הולכת גז שני? רק לקראת 2015"

הדברים נאמרו על ידי לאוסון פרימן במסגרת סיור באסדת סדקו אקספרס שקודחת בימים אלו את "תמר 4" - אחד מחמשת קידוחי הגז שאמור להפוך בעוד קצת יותר משנה למקור האנרגיה העיקרי של מדינת ישראל

ליאור גוטמן 22:3314.02.12

"הקמת צינור הולכה שני לגז הטבעי, כזה שייתן מענה לכל צרכי המשק הישראלי בשנים הקרובות, היא שאלה של מחיר ואנחנו בוחנים את זה. מדובר בעלות של כמה מאות מיליוני דולרים כאשר זמן ההקמה נאמד ב-24 עד 30 חודש. אם תמר אמור להתחיל לפעול באפריל 2013 אז יש לספור משם את זמן הקמת הצינור השני, כלומר אפשרות הקמה ב-2015" - כך אמר היום (ג') לאוסון פרימן, סגן נשיא נובל אנרג'י לים התיכון.

 

מה דעתך על מניית ניו-מד אנרג יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הדברים נאמרו במסגרת יום סיור באסדת סדקו אקספרס שקודחת בימים אלו את "תמר 4", אחד מחמשת קידוחי הגז שאמור להפוך בעוד קצת יותר משנה למקור האנרגיה העיקרי של מדינת ישראל. "כשתכננו את פרויקט 'תמר' לא ידענו על האפשרות למתיחת צינור הולכה שני למאגר, כי אף אחד לא חזה את היעלמותו של הגז המצרי. נכון להיום זוג צינורות ההולכה המתוכננים יוכלו להעביר כ-12 מיליארד מ"ק גז טבעי עד לאסדת ים תטיס, ומשם כ-10 מיליארד מ"ק לישראל", הוא מסביר, ומזכיר שאת צרכי המשק, לפיהם יוחלט האם יש צורך בצינור הולכה שני, צריך לקבוע משרד האנרגיה והמים.

 

בהתייחסו למאגרי הגז הקטנים שהתגלו לאחרונה ב"ים תטיס" אמר פרימן שהנטייה היא לבחון באופן חיובי את פיתוחם, אולם ההחלטה הסופית תתברר רק לאחר שיגלו האם הם מחוברים תת קרקעית למאגר "ים תטיס" הנוכחי, שנמצא בסוף חייו. "קדחנו עוד 2 בארות שם כדי לייצב את ההולכה, אבל קצב הצריכה של חברת החשמל (סווינג - ל"ג) אינו קבוע מה שמקשה עלינו לייצבו. קצב הזרמת הגז משם פחת בימים האחרונים, לא בגלל שחסר גז שם אלא יותר בגלל שיכולת ההזרמה הקבועה נפגעה. אנחנו משמרים את הגז כדי להזרים יותר בקיץ", אמר, וחזר על ההערכות ש"ים תטיס" יסיים את חייו בסוף 2012.

 

יש מספיק גז, אין מספיק לחץ

  

בחינת דיווחי משרד האנרגיה והמים כמו גם השותפות במאגר "ים תטיס" (נובל אנרג'י 47%, קבוצת דלק 53%) מאששת את קביעתו של פרימן. לפי דלק קידוחים, בתחילת 2011 עמד היקף המאגר שם על כ-10.2 מיליארד מ"ק גז טבעי. במהלך 2011 רכשו החברות השונות בישראל (בעיקר חברת החשמל) 4.26 מיליארד מ"ק, כך שהיקף המאגר נכון לתחילת 2012 אמור לעמוד על 5.94 מיליארד מ"ק. בספטמבר יצטרף אליו מאגר "נועה צפון", שם שוכנים כ-1.2 מיליארד מ"ק ובדצמבר יחל לפעול מצוף הגז הנוזלי מול חופי חדרה, שיכיל כ-2 מיליארד מ"ק. כל אלו, כמו גם המאגרים הקטנים שהתגלו בקרבת "ים תטיס", אמורים לעזור למשק הגז המקומי לצלוח את התקופה הקשה שעד חיבור "תמר".

 

אסדת סדקו אקספרס מכילה כ-170 אנשים והיא צפה בים התיכון מרחק 100 ק"מ מחופי חיפה. בחברה מועסקים אנשים מ-26 חברות שונות, 8 מהן מישראל. אורכה כ-105 מטר ורוחבה כ-70 מטר, והיא מספקת את צרכי העובדים שאם באמצעות מתקן טיהור מים וגנראטורים שמייצרים הספק חשמלי של כ-26 מגה וואט, בדומה להספק הייצור המצטבר של חמישה שדות סולאריים בינוניים. האסדה תסיים את עבודתה ב"תמר" בשבועות הקרובים משם היא תנוע לקידוח "נועה צפון" שאמור להפוך למסחרי בספטמבר הקרוב. באופן מפתיע, על האסדה מועסקת נכון להיום אישה אחת בלבד. עלות התחזוקה שלה, לרבות מזון ודלקים (3,500 טונה סולר ליום), נאמדת במיליון דולר ליום.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x