$
בורסת ת"א

ניתוח "כלכליסט" - חברות הביומד: מרוויחות זמן, מפסידות כסף

קופות המזומנים המצומקות של חברות הביומד גורמות להן להאט את הפעילות. האם חלום המימוש הגדול של המשקיעים הקטנים הולך ומתרחק?

שניר הנדלר 07:3326.10.11

ענף הביומד סובל מעצירות. רוח קרה מנשבת מהמוסדיים לחברות הביומד. לא מעט חברות בענף נמצאות בקיפאון, ההנפקות המתוכננות נדחות וגם הניסויים מעוכבים כדי לשמור על קופת המזומנים הדלילה. ארוכה הדרך של חברות הביומד ורצופה סבבים של גיוסי הון. גם חברות מכשור רפואי, שכבר זכו לאישור שיווק ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), נאלצות לרוב לבקש את חסדי שוק ההון בטרם יגיעו למכירות משמעותיות.

 

התלות הרבה של ענף הביומד בגיוס כסף קיבלה משנה תוקף ברבעון השלישי של השנה, עת נדמה היה ששוק ההון החליט לסגור את שעריו בפני חברות הענף. התוצאה: חברות רבות שבנו על גיוסים למימון הפעילות השוטפת נאלצות להתמודד עם קופה דלילה. הסנטימנט השלילי גרם לחלק מהחברות לסגת מתוכניות ההנפקה; אחרות בחרו בעיכוב קליני - כלומר להניח את פורטפוליו המוצרים בצד ולהתמקד בפיתוח המוצר המוביל, או להאריך את משך הניסויים.

 

גם חברות שכבר מחזיקות באישור שיווק למוצר, מתקשות להשיג מזומנים לצורך החדרתו לשוק. בשורה התחתונה: הכתף הקרה שמפנים המוסדיים לחברות הביומד מרחיקה את המשקיעים מהחלום. חברות קטנות יצליחו אולי לגייס מיליוני שקלים אחדים אך ייאלצו להתפשר על השווי בהנפקה. החברות הגדולות, הזקוקות לסכומים גדולים, לא יוכלו לגייס בישראל וייאלצו למצוא פתרונות אחרים.

 

באופן מפתיע, לא מעט חברות ביומד אינן מדווחות על העיכוב הקליני. חלק מרואי החשבון בחרו לצרף לדו"חות הערת "עסק חי"; ואלו שהתחמקו מהערה שכזאת ציינו כי החברה "עשויה לדחות עלויות כאלה ואחרות", כך שהכסף בקופתן יספיק להן ליותר משנה. במילים אחרות: החברות מקפיאות פעילות קלינית לתקופות קצרות עד שיצליחו לגייס מזומן שיאפשר להן להמשיך בהתקדמות הקלינית. הן ידווחו כאשר יגייסו את החולה הראשון לניסוי, הן יחגגו כשיגויס החולה האחרון, אך הן לא יעדכנו את המשקיעים על החלטה להקפיא התקדמות במוצר מסוים כדי להתמודד עם היעדר המזומנים בקופה. מנכ"לי החברות ישדרו עסקים כרגיל, משכורות הבכירים לא יעוכבו, וכמו תמיד, את המחיר ישלמו המשקיעים הקטנים.

 

כדי למנוע מצב שכזה צריכה רשות ני"ע להתערב ולהכריח גם את חברות הביומד לעדכן בכל רבעון לגבי הסטטוס הקליני של כל מוצר ומוצר, כמו גם על כמות החולים שגויסו לניסוי קליני עד למועד עריכת הדו"חות. צירוף של תחזית תזרים מזומנים יוסיף לשקיפות ויאפשר למשקיעים לעקוב אחר השקעתם.

בינתיים, המשקיעים יצטרכו להתמודד עם רשימת סמפטומים מדאיגים שהולכת וגדלה בענף הביומד.

 

בי.אס.פי - הרופאים לא משתכנעים, המכירות מדשדשות

 

כמעט שנה חלפה מאז שחברת המכשור הרפואי בי.אס.פיקיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לשיווק מערכת ה־HyperQ AD-100 שפיתחה לאבחון מחלות לב איסכמיות. כיום נוכחים משקיעי בי.אס.פי לגלות כי קבלת אישור FDA אינה מהווה ערובה להצלחה - כזו שתתבטא במכירות משמעותיות בטווח הקצר.

 

על הנייר, המוצרים של בי.אס.פי נראים מבטיחים: המוצר הראשון, HyperQ EX-300, מאפשר זיהוי מחלות לב תוך בדיקת אק"ג במאמץ.

 

המוצר השני, HyperQ AD-100, הוא מוצר הרחבה למוצר הראשון ומשולב כתוספת במערכות קיימות של אק"ג. בבי.אס.פי מקווים שמוצר זה יאפשר לרופאים ליהנות מיתרונות הדיוק הקליני ללא החלפה של מערכות האק"ג שברשותם.

 

בינתיים, על מנכ"ל בי.אס.פי ניסים גרייזס לשכנע את הרופאים לרכוש את המוצרים שפיתחה החברה, תהליך שנראה מורכב יותר ממה שהעריכה בי.אס.פי עת קיבלה את אישור השיווק. עד עתה בי.אס.פי התקשתה לרשום מכירות משמעותיות שיוכיחו ולמשקיעים כי השקעה בבי.אס.פי עשויה להניב פירות כבר בתקופה הקרובה.

 

נכון ל־30 ביוני, בקופתה של בי.אס.פי 8 מיליון שקל - סכום דומה לזה שהיא שורפת בשנה, כך שלדו"חות החברה הוצמדה הערת "עסק חי". מאז תחילת השנה צנחה מניית בי.אס.פי ב־58% והיא נסחרת כעת לפי שווי שוק של כ־16 מיליון שקל בלבד. השווי הנמוך יאלץ אותה - עד שתגיע לאיזון תפעולי - להתפשר על גיוס מיליוני שקלים בודדים ובהנחה משמעותית על שווי השוק שלה בעת ההודעה על הגיוס. אם בי.אס.פי לא תגייס בשנה הקרובה היא תנסה להמנע מהמצב אליו נקלעה ב־2002–2003, אז נאלצה להפסיק את פעילות המחקר והפיתוח בשל חוסר במימון.

 

ביוליין - מאיצים את הקצב, מסתכנים בריקון הקופה

 

חברת פיתוח ומסחור התרופות ביולייןמתהדרת בפורטפוליו של 14 מולקולות - בחמש מהן מבצעת כיום ביוליין ניסויים קליניים. אף שחתמה ב־2010 על שני הסכמי מסחור בהיקף כולל של 650 מיליון דולר, מניית ביוליין מתקשה להתרומם והסנטימנט השלילי המאפיין אותה בשנתיים האחרונות צרוף באכזבות - יש שיגידו באכזבות מקריות, אחרים יתלו זאת בהחלטות שנטלה עליה הנהלת ביוליין.

 

מה דעתך על מניית ביוליין:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הסכם המסחור הראשון שחתמה ביוליין הוא לתרופה המבוססת על מולקולת ה־BL-1040, שאמורה להינתן בהזרקה לחולים שעברו התקף לב. מדובר בפולימר נוזלי המסייע בתהליך ההחלמה ומונע התרחבות של חדרי הלב. לאחר שהשלימה בהצלחה ניסוי קליני שלב 1/2, שבדק את בטיחות והיתכנות הטיפול בחולים שעברו התקף לב משמעותי, העניקה ביוליין ביוני 2009 רישיון משנה לחברת איקריאה האמריקאית להמשך פיתוח ומסחור התרופה תמורת 282.5 מיליון דולר, בנוסף לתמלוגים.

 

הסכם מסחור שני נחתם ביוני 2010, לתרופת ה־BL־1020 לטיפול בסכיזופרניה. בניסוי הקליני (שלב 2b) הפגינה התרופה יעילות בטיפול בתסמינים והצליחה למנוע ירידה בתפקוד הקוגניטיבי של החולים - יתרון לעומת הטיפולים המתחרים בשוק. ביוליין העניקה רישיון משנה להמשך פיתוח ומסחור התרופה לחברת סייפרס ביוסנס בהסכם שהיקפו עד 365 מיליון דולר, בנוסף על תמלוגים.

 

אך המשקיעים במניית החברה הגיבו בקרירות - אלו ציפו שזכויות התרופה החדשנית לסכיזופרניה יירכשו על ידי חברת ענק, וקיבלו את סייפרס - חברת תרופות בשווי 160 מיליון דולר, בזמנו, עם 140 מיליון דולר בקופה, כלומר - חברה שפעילותה מתומחרת על ידי השוק ב־20 מיליון דולר בלבד.

 

נראה כי המשקיעים ראו את הנולד. במאי האחרון הודיעה ביוליין כי סייפרס, שנרכשה בינתיים על ידי רויאלטי פארמה, החליטה לוותר על התרופה של ביוליין, והחברה בניהולה של כנרת סויצקי מצאה עצמה מובילה את התרופה לסכיזופרניה ללא גב פיננסי מאחוריה, אך עם 30 מיליון דולר בקופה - סכום שקיבלה מסייפרס במסגרת הסכם המסחור.

 

מדובר אמנם בסכום משמעותי עבור חברה ישראלית, אלא שבשונה מדי־פארם שמתמקדת בקידום המוצר המוביל שלה, ביוליין בחרה להמשיך ולקדם את כל מוצרי הפורטפוליו שלה במקביל. מאחר שהמימון מסייפרס נפסק, במחצית השנייה של השנה צפוי קצב שריפת המזומנים של ביוליין להיות גבוה מזה שהציגה במחצית הראשונה של 2011, שבה היא דיווחה על תזרים מזומנים שלילי של כ־21 מיליון שקל.

 

לכן, ההחלטה האמיצה של ביוליין להמשיך ולקדם את כל המוצרים במקביל, ובנוסף להכניס בחצי השנה האחרונה לפורטפוליו שתי מולקולות חדשות, עלולה להביא לשחיקת קופתה של ביוליין תוך פחות משנה.

 

 

עד שתחדש את תוכניותיה להנפיק בנאסד"ק - מהלך שנטשה בעבר - ביוליין נרשמה לאחרונה למסחר בנאסד"ק על ידי הנפקת תעודת ADR - תעודת פיקדון המאפשרת לחברה ישראלית הנסחרת בתל אביב לרשום את התעודות למסחר בארה"ב מבלי לגייס הון.

 

אך את הסכומים שתידרש לגייס ביוליין היא תתקשה להשיג בבורסה באחד העם. לכן, כדי לא להגיע למצב שהמשקיעים יבחרו להיפטר מהנייר בשל החשש מפני התאדות המזומנים, יהיה על ביוליין להודיע - כבר בחצי השנה הקרובה - על מהלך משמעותי בדמות רכישה על ידי ענקית פארמה, כניסה של משקיע אסטרטגי או הסכם מסחור. אחרת, נראה שלא יהיה מנוס מניסיון נוסף של הנפקה בנאסד"ק.

 

ביוקנסל - האם כת"ב תמלא את הקופה המתרוקנת?

 

הטכנולוגיה הייחודית של ביוקנסל, המזהה את התא שבו מופעל הגן H19 (שאחראי לאספקת חמצן ומזון לתאים הסרטניים) ומחסלת אותו מיידית, הביאה לא פעם מוסדיים כמו גם חברות הפועלות בתחום לנהל מו"מ להשקעה בחברה. ולמרות זאת, עד היום התקשתה הנהלת ביוקנסל להגיע להסכם מסחור.

 

 

החברה, שבניהולו של אורי דנון, עורכת כעת ניסוי קליני שלב 2b בסרטן שלפוחית השתן, ניסוי שנועד לבדוק את יעילות ובטיחות התרופה בשימוש בחולים הסובלים מסרטן מסוג זה.

 

לאחרונה נראה כי ענקיות פארמה מעדיפות לחתום על הסכמי מסחור לתרופות הנמצאות לקראת התחלת ניסוי קליני בשלב השלישי, כך שכדי לחתור להסכם מסחור שכזה, נראה כי על ביוקנסל לצלוח את הניסויים בשלב זה.

 

כדי לעשות זאת, ביוקנסל צריכה לגייס מזומנים - ומהר. בשונה מחברות ביומד אחרות, שנאלצות לפנות לחסדי שוק ההון במטרה לגייס מזומנים - הליך, שאם מצליח, מושלם לרוב רק באמצעות הנחה משמעותית על מחיר המניה - מעבר השליטה בחברה לידי כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב) עשוי לספק למשקיעים גלולת הרגעה.

 

לאחר נטילת המושכות לידי כת"ב היא תבקש להמשיך ולהכתיב את העניינים בביוקנסל. לכן, כת"ב עשויה להזרים כספים מצדה, אם באמצעות השקעה תמורת הקצאת מניות - מהלך שאולי יביא משקיעים נוספים לחברה - ואם באמצעות מהלך של הנפקת זכויות. מנגד, משקיעי ביוקנסל צריכים להיות מוטרדים מהעובדה שבעוד חודש קופתה של ביוקנסל צפויה להתאדות והיא עדיין מתקשה לספק פתרונות מעשיים לבעיית מצוקת המזומנים שלה.

 

מביוקנסל נמסר כי "לאור ההתקדמות בניסויים הקליניים, החברה מתכננת גיוס הון שיקדם את הניסויים ואת יעדי החברה בשנים הקרובות".

 

די מדיקל - הייצור עבר לסין, קרן יורקוויל שלחה חבל הצלה

 

חלק ממשקיעי די מדיקל, המשווקת מוצרים למשאבות אינסולין, לא ישכחו לה את התעקשותה לצאת באוגוסט 2010 להנפקה בנאסד"ק - כמעט בכל מחיר. החברה גייסה בהנחה של 30%–40% על המחיר המקורי שלפיו ביקשה לגייס. ייתכן ששם החלה המגמה השלילית במניה, אך נראה כי להנהלה לא היתה ברירה.

 

בדי מדיקל החליטו לעבור למגרש של הגדולים, וכדי להשיג מכירות משמעותיות צריך לגייס סכומים גדולים. החברה נזקקה למזומנים כדי להעביר את מסת הייצור לסין (מהלך שאולי יאפשר לה לעבור לרווחיות גולמית), וגיוס של עשרות מיליוני שקלים בתל אביב לא היה מעשי.

 

 צילום: shutterstock

 

לאחרונה הגישה די מדיקל תשקיף לגיוס של עד 25 מיליון דולר בנאסד"ק, אלא שיעבור זמן לא מבוטל עד שהיא תנצל אותו. בינתיים, אולי כחלק מהכנה לגיוס, עברה החברה מהלך התייעלות שעיקרו מעבר של כל הייצור שנותר לסין. נכון ל־30 ביוני בקופתה כ־15 מיליון שקל, אך עד לפרסום הדו"חות של הרבעון השלישי קשה להעריך את השפעת ההתייעלות על קצב שריפת המזומנים.

 

 

בינתיים, די מדיקל הכינה לעצמה "כרית ביטחון" בעת שחתמה עם קרן הגידור יורקוויל על הסכם השקעה. עד אפריל 2012 תוכל די מדיקל לגייס עד 10 מיליון דולר מיורקוויל (עם אופציה להכפלת הסכום ל־20 מיליון דולר), ובתמורה תקצה לקרן ממניותיה. בתנאי השוק כיום די מדיקל יכולה לברך על ההתקשרות עם יורקוויל, אך לא כך המשקיעים הקטנים. יורקוויל נוהגת להפיץ בשוק את המניות שהיא רוכשת - מיד לאחר שרכשה אותן בהנחה. כך מוצף השוק במניות, המשקיעים מדוללים, ומחיר המניה נלחץ מטה. לכן, אם ייפתח עבור די מדיקל חלון הנפקות בנאסד"ק, המשקיעים צריכים להבין שלמרות הניסיון הכואב, גיוס בארה"ב עשוי להתברר כעדיף על המשך ההשקעה של יורקוויל.

 

די – פארם - מחכים ל־2012: פרסום תוצאות הניסוי יקבע את עתיד החברה

 

בימים אלה עורכת די־פארם ניסוי קליני שלב 3 בתרופת ה־DP-b99 שפיתחה לטיפול בשבץ איסכמי. התרופה הניתנת למטופל באמצעות אינפוזיה מיועדת להגן על רקמת המוח מפני תוצאות מזיקות של חוסר באספקת דם, ובכך להקטין את הפגיעה המוחית. עד עתה בחרה די־פארם שלא להתקשר בהסכם מסחור עם ענקית פארמה, שתשתתף בהוצאות הכבדות שלה.

 

נכון ל־30 ביוני, בקופתה של די־פארם כ־7 מיליון דולר, כשבאוגוסט האחרון היא גייסה באמצעות הנפקת זכויות 4.5 מיליון דולר נוספים. די־פארם שורפת כ־1.2 מיליון דולר בחודש, כך שהכסף בקופתה צפוי להספיק לה רק עד פרסום דו"ח הביניים של הניסוי בתרופת ה־DP-b99, הצפוי במהלך הרבעון הראשון של 2012, כאשר כרגע מרבית המשאבים מנותבים למימון הניסוי, על חשבון המשך פיתוח שאר התרופות של החברה.

 

תוצאות חיוביות בדו"ח יאפשרו לדי־פארם לגייס את הסכום הנותר להשלמת הניסוי - 34 מיליון דולר - באמצעות חתימה על הסכם מסחור. אם הדירקטוריון יחליט לדחות את מועד פקיעת האופציות שהנפיקה החברה מפברואר הקרוב למועד מאוחר יותר מזה של פרסום דו"ח הביניים, תוצאות חיוביות עשויות להכניס את האופציות לתוך הכסף. מימושן המלא של האופציות יכניס לדי־פארם כ־50 מיליון דולר.

 

דו"ח הביניים הוא צומת דרכים עבור די־פארם, כזה שעתיד לקבוע לאן מועדות פניה, שכן כישלון בניסוי יגרור צניחה חדה במניה. במקרה כזה, די־פארם עלולה למצוא עצמה בתוך ארבעה חודשים כחברה עם מוצרים בשלבים קליניים מתחילים, אך ללא מזומנים.

 

 

בעלת השליטה בדי־פארם, כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב), עשויה להמשיך ולתמוך בדי־פארם גם במקרה של כישלון. אלא שאכזבה שכזו תרחיק משקיעים קטנים מכניסה להשקעה בחברה, ומשקיעים מוסדיים יעדיפו להמתין להתקדמות קלינית משמעותית עד להשקעה בחברה.

 

מדי־פארם נמסר כי "תכנון המימון של החברה מותאם להתפתחות הקלינית שלה. גיוסי ההון שבוצעו מאז הנפקת החברה מתוכננים לממן את הפעילות עד לקבלת תוצאות דו"ח הביניים של ניסוי שלב 3 בשבץ מוחי. לאחר קבלת תוצאות הדו"ח תיערך די־פארם לגיוס הון נוסף".

 

כן–פייט - היעדר המזומנים מעכב את התקדמות הניסויים הקליניים

 

כן־פייטביופרמה מקיימת כעת ארבעה ניסויים קליניים במקביל, בשלבים שונים, בטיפולים המיועדים לחולי דלקת מפרקים, גלאוקומה (מחלת עיניים), סרטן הכבד ודלקת הכבד. נכון ל־30 ביוני, בקופתה של כן־פייט 5.7 מיליון שקל, כאשר במחצית הראשונה של השנה היא שרפה כ־12 מיליון שקל.

 

ייתכן כי חברה אחרת, לו הייתה סופגת הפסדים ומציגה תזרים מזומנים שלילי שכזה, היתה מקבלת הערת "עסק חי" אל מול קופת מזומנים שכזו. אלא "שאופי החברה ופעילותה מאפשר ויסות ודחייה של עלויות, דבר שיאפשר לחברה עמידה בתזרים המזומנים הצפוי שלה", לשון דו"חותיה הכספיים של כן־פייט לרבעון השני של 2011. במילים אחרות: היעדר המזומנים מביא לעיכוב בהתקדמות הקלינית של החברה.

 

 

לפני כשנה הודיעה כן־פייט כי קיבלה החלטה לפצל את פעילותה בתחום מחלות העיניים לחברה נפרדת, וביוני האחרון הוסיפה החברה את מחלת האובאיטיס (מחלת עיניים הגורמת לעיוורון) כהתוויה אפשרית נוספת לטיפול באמצעות תרופת ה־CF-101 שפיתחה.

 

בנוסף, ההצלחה בניסויים שונים שביצעה כן־פייט בהתוויות למחלות עיניים עשויה לסייע לה לפתח תרופות בהתוויות נוספות למחלות אלו, כך ששווי השוק הפוטנציאלי שאליו פונים המוצרים של כן־פייט עומד על מיליארדי דולרים.

 

ביוני דיווחה כן־פייט גם על הסכם לפיצול פעילות העיניים לשלד הבורסאי דנאלי, הנסחר בארצות הברית מעבר לדלפק. תחילה קיוותה כן־פייט, בניהולה של פרופ' פנינה פישמן, להשלים את הפיצול בתוך פחות מחודש, אך תנאי השוק מנעו מכן־פייט לגייס 5 מיליון דולר - אחד מהתנאים להשלמת הפיצול. הצלחה בגיוס הכסף ובפיצול פעילות העיניים תקל על מבנה ההוצאות של כן־פייט ועשויה להציף לה ערך.

 

אפשרות אחרת היא התקשרות בהסכם מסחור עם ענקית פארמה לתרופת ה־CF-102 שפיתחה, שבמסגרתו תקבל כן־פייט, בין היתר, מענק חד־פעמי בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.

 

אלא שכרגע נראה כי משקיעי כן־פייט מתקשים להעריך מתי יושלם פיצול פעילות העיניים ואם חתימה על הסכם מסחור כזה אפשרית כבר בטווח הקצר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x