$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": קוטל החיידקים מרחובות בדרך לקוקה-קולה

חברת הביוטק אופלון, שבה שותפה ח. מר תעשיות הבורסאית, פיתחה בקבוקי משקה ובהם חומר המאריך את חיי המשקאות. החומר נוסה בהצלחה עם קוקה־קולה וכעת החברות מקיימות מגעים לפיתוח משותף

גולן חזני 06:5625.04.10

האם חברת הביוטק הקטנה מרחובות, העונה לשם הלא מוכר אופלון, בדרך לעסקת ענק עם פוטנציאל לחולל מהפכה בתחום המזון והבריאות? התשובה מתחילה באדם אחד, חיים מר, בעל השליטה בחברת ח. מר תעשיות. חבריו של מר מספרים כי בביקורים האחרונים אצלו הוא נוהג למזוג להם כוס חלב מאריזה ישנה במיוחד, ומסביר בגאווה כי אף שהחלב בן חודשיים ימים, הוא עדיין ראוי לשתייה והכל בזכות האריזה המיוחדת שבה נשמר. בתוך האריזה הזו, הוא נוהג לספר, ישנו חומר מיוחד שהורג את החיידקים שמתפתחים בחלב וגורמים לקלקולו.

 

את המוצר המיוחד פיתחה אופלון, ש־22% ממניותיה מוחזקים בידי מר תעשיות. המוצר, המכיל חומר אנטי־בקטריאלי, מיועד לשימוש במוצרים שונים, ולפי תחזית חברת ח. מר, הוא עתיד לחולל מהפכה בתחום המזון והבריאות. באופלון היו רוצים לשמור בסוד את עצם פיתוחו של המוצר, ואלמלא היתה ח. מר חברה ציבורית שחייבת לדווח על אחזקותיה, הם גם היו מצליחים.

 

 

אלא שהדו"חות השנתיים של ח. מר ל־2009 חושפים מידע מרתק על המוצר הסודי של אופלון ועל עובדה עסקית מהותית במיוחד שנעלמה מעיני רוב המשקיעים: ברבעון הרביעי של 2009 קיימה אופלון מגעים מול חברת משקאות מהמובילות בעולם, שבמהלכם ערכה ענקית המשקאות ניסוי לבדיקת יעילותו של המוצר של אופלון. בדו"חות ח. מר לא נחשף כמובן מיהי אותה ענקית משקאות, אולם ל"כלכליסט" נודע כי מדובר בלא אחרת מאשר חברת המשקאות הגדולה בעולם, קוקה־קולה, חברה בעלת קצב מכירות שנתי של 30 מיליארד דולר.

 

המניה מזנקת

 

במסגרת הניסוי שארך חודשיים וחצי הוכנסו לבקבוקים של קוקה־קולה במתכוון חיידקים מסוגים שונים, כדי לבחון האם המוצר של אופלון ימנע את הפגיעה בטריות המשקה. הניסוי, לפי הדיווח של ח. מר, עבר בהצלחה והמוצר הנבדק מנע כל התפתחות של חיידקים במשקה. כתוצאה מכך, מציינת ח. מר, הואצו המגעים בין אופלון לקוקה־קולה לטובת חתימה על הסכם פיתוח משותף בין השתיים, כאשר המטרה היא להכניס את הטכנולוגיה של אופלון לשימוש במשקאות של קוקה־קולה. נוסף על כך, במקביל למגעים עם קוקה־קולה מקיימת אופלון לאחרונה גם מגעים עם יצרנית בקבוקים גדולה לטובת הסכם פיתוח משותף, דומה לזה שעומד להיחתם מול ענקית המשקאות העולמית.

המידע המהותי על העסקה הפוטנציאלית לא נודע ברבים, אולם המשקיעים הזריזים שקראו נכון את דו"חות ח. מר הספיקו להזניק את מנייתה ב־40%. מתחילת השנה הוסיפה המניה 117%.

 

גורמים המקורבים לחברת ח. מר הכחישו בסוף השבוע את הדברים ומסרו ל"כלכליסט": "אין הסכם מול קוקה־קולה".

 

מה דעתך על מניית מר:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה
הוזלה של הייצור

 

חברת אופלון מרחובות נחשבה עד 2009 לחברת סטארט־אפ, אולם במהלך שנה שעברה חלה התקדמות משמעותית בהנדסת החומרים והחברה ייצרה אב־טיפוס של המוצר. אופלון הוקמה על ידי שמואל בוקשפן ואוריאל הלביא (המשמש היום מנכ"ל), יזמים שהקימו ומכרו בעבר כמה חברות ובהן אופל, אקס־טכנולוגיות וקיילייט פוטוניקס. הקשר של חיים מר לאופלון נוצר דרך אוריאל הלביא, חבר ילדות של מר.

 

בשנת 2008 גייסה אופלון 5 מיליון דולר מבעלי המניות, אז נכנסה לשותפות בחברה גם קרן וואנקה קפיטל, שהוקמה על ידי גבי פרל ורונן מלניק. ל"כלכליסט" נודע כי הקרן מחזיקה בהיקף זהה של מניות לזה שמחזיקה ח. מר. בינואר השנה ביצעה אופלון גיוס הון מבעלי המניות בסכום של 2.4 מיליון דולר ולפי שווי חברה של 18–12 מיליון דולר לפני הכסף ובכפוף לאבני דרך.

 

אופלון מייצרת בקבוקי משקה שבהם יש חומר המונע לחלוטין התפתחות של חיידקים. לפי המידע שבדו"חות ח. מר, השימוש בבקבוקים אלה ייתר את הצורך בשימוש בחומר המשמר המוכנס כיום למשקאות. המוצר של אופלון מתבסס על חומר טבעי, ידידותי הרבה יותר מהחומרים המשמרים שנמצאים בשימוש היום, ונוסף על כך השימוש בו יכול להפחית משמעותית את עלויות ייצור בקבוקי השתייה.

 

האריזות של אופלון הנמצאות כיום בפיתוח יוכלו להכיל משקאות קלים, מיצים טבעיים, חלב ועוד. לפי דו"חות ח. מר, הבקבוקים אמורים להגיע לשוק בסוף שנת 2011.

 

לאופלון יש עוד יישומים אשר נמצאים בפיתוח ובהם גם מכלים המטהרים מים, צנתר מיקרוביאלי המיועד לדרכי השתן וחומרים קוסמטיים חדשים לטיפול בנגעי עור. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת פרויקט "להציל את העולם" אופלון מתכננת מוצר שישמש לטיהור מקורות מים מזוהמים ביבשת אפריקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x