$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט" - טבע לא מצאה תרופה: "הבניין המגרד" ננטש

בשקט בשקט פונו בשבוע שעבר 150 עובדים של חברת טבע מבניין החברה באזור התעשייה פולג. הפינוי נעשה לאחר שההנהלה לא הצליחה לגלות מה גרם לעובדים לסבול מגירודים טורדניים ומבעיות נשימה במשך יותר משנה

עמיר קורץ ושי אספריל 07:0503.12.09

יום ראשון בבוקר, לפני כעשרה ימים. אזור התעשייה פולג בנתניה. כ־150 עובדי חברת טבע מועברים במבצע חשאי מבניין המחקר והפיתוח של החברה לשתי הקומות האחרונות בבניין מרכז אלרוד (המוכר כבית צים), הניצב מעבר לכביש. היה זה מעבר שנכפה על הנהלת חברת התרופות, שהחליטה להרים ידיים ולסגור סופית את "הבניין המקולל", לאחר שלא הצליחה לגלות את הסיבה שגורמת לעובדים בו לסבול מגירודים טורדניים ואף מבעיות נשימה זה יותר משנה. למרות מבצע ההעברה, הסיפור עדיין לא תם: עובדים בחברה אמרו השבוע ל"כלכליסט" כי עדיין אינם חשים בטוחים מהמפגע.

 

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מה קרה בשיפוץ

 

הפרשה החלה לפני יותר משנה, לאחר שבבניין נערך שיפוץ. הבניין, הממוקם ברחוב גיבורי ישראל, נמצא במתחם הכולל בתוכו גם את בניין חברת ס.ל.א, חברה־בת של טבע, שבו מאוחסנות תרופות רבות המשונעות ומופצות משם לרחבי הארץ, ואת בניין טבע ישראל.

 

גורם המכיר מקרוב את המקרה אומר ש"ככל הנראה השיפוץ היה הגורם שהחל הכל. לאחר השיפוץ החלו כמה עובדים לסבול מבעיות גירוד לא מוסברות. עובדים התחילו להתגרד, התגרדו ממש כל היום, וזה היה ממש כמו צרעת, היו להם פצעים על הגוף מזה. אנשים לא ידעו ממה זה, כל אחד חשב שזו איזו בעיה אישית שלו, אבל אז ראו שעוד עובד סובל מזה ועוד עובד ועוד עובד, ופתאום זה לא היה רק בקומה אחת, אלא גם בשאר הקומות".

 

תחילה ניסתה ההנהלה להרגיע את העובדים, אולם כשהתופעה נמשכה הוחלט לבדוק מהי הסיבה לבעיות הגירוד. החברה שכרה מומחים מהארץ ומחו"ל כדי לנסות ולפתור את הבעיה. "הם שפכו שם המון כסף. הביאו אנשים שגירדו את הקירות, ייבאו מכשיר מיוחד מארה"ב שינקה את הצנרת, ניקו את הרצפה, בדקו את המזגנים, את חלל האוויר, החליפו פילטרים, הכניסו זרם אוויר חדש, אבל כל זה לא עזר", אמר הגורם. לדבריו, "הגירודים המסתוריים של העובדים נמשכו. כאילו הבניין היה מקולל".

מנכ"ל טבע שלמה ינאי. "השקענו מיליונים" מנכ"ל טבע שלמה ינאי. "השקענו מיליונים" צילום: אוראל כהן

 

לאחר הבדיקה ההנהלה החלה לפנות בהדרגה עובדים מהבניין. חלק מהעובדים מוקמו בקרוואנים ישנים בתוך המתחם המשמשים אף הם מעבדות מחקר ופיתוח, לא רחוק מהבניין, אחרים הועברו למתקנים אחרים של טבע, כמו משרדי טבע בכפר סבא ופתח תקווה. מאוחר יותר נעשה ניסיון להחזיר חלק מהעובדים לבניין, אך הוא נכשל, לאחר שהתופעות חזרו על עצמן. "אמרו אז לעובדים שהכל תקין, אבל בפועל התופעות חזרו, והעובדים המשיכו להתלונן", אמר גורם העובד עם טבע.

 

"אני לא מרגישה בטוחה"

 

גם סגירתו של הבניין לפני שבוע וחצי אינה מרגיעה את העובדים, בעיקר את אלה שהועברו באופן זמני לקרוואנים הישנים המשמשים גם כן כמעבדות מחקר, בסמוך לבניין הבעייתי. כמה מהם סיפרו ל"כלכליסט" כי אינם מרגישים בטוחים להגיע מדי בוקר לעבודה. "בשנה האחרונה סבלתי מגירודים, בחילות, סחרחורות ובעיות נשימה", סיפרה אחת מעובדות טבע. "אמנם החליפו לי את מקום הישיבה, מה שפתר את בעיות הנשימה, אבל לגבי הגירודים דבר לא נעשה. אני ממש לא מרגישה בטוחה להגיע לעבודה, אני לא חושבת שטבע עושה את המקסימום כדי לפתור את הבעיות של העובדים פה, ואנשים שפנו להנהלה זכו למענה חלקי בלבד". מנגד, אופן הטיפול של ההנהלה במשבר זוכה גם לגיבוי מצד חלק מהעובדים. "הם השקיעו הרבה כסף בניסיון לגלות מה בבניין גורם לגירודים ולבעיות, אבל לא הצליחו", הם מספרים.

 

"מותר לנו בכלל לדבר על העניין הזה? על הגירודים?", שואלת עובדת אחת את חברותיה כאשר הן נשאלות על התופעה - הסוד הכמוס שנהפך בעת האחרונה לשיחת היום במפעל - ומיד הן מבהירות כי אסור להן לספר על כך דבר. עובדים אחרים מיד נאלמים כשהם נשאלים על התופעה ומעדיפים לא לומר דבר. אפילו פנסיונרית של החברה מסרה בשיחה טלפונית כי היא "ממש ממש לא מוכנה לדבר על זה". "עובדים מפחדים לדבר", אומר גורם שעובד עם החברה. "בטבע יודעים שיש שם בעיה אבל משקיטים את זה, מסתירים".

 

לא סוף הסיפור

 

נכון להיום, ועד שלא יימצא פתרון, הבניין יישאר נטוש. פתרון הקבע המתוכנן הוא להעביר את הפעילות הנעשית בבניין של ס.ל.א למרכז הלוגיסטי החדש של טבע שמוקם בשוהם - מהלך שיושלם בעוד כשנה. במקרה זה יועברו העובדים מאזור המחקר והפיתוח לבניין שיתפנה. אולם עד שתתבצע העברה כזו, מזהיר הגורם שעובד עם טבע, יש במקום סכנה נוספת.

 

בניין המחקר והפיתוח של טבע באזור התעשייה פולג. "זה היה כמו צרעת" בניין המחקר והפיתוח של טבע באזור התעשייה פולג. "זה היה כמו צרעת" צילום: נמרוד גליקמן

 

"במתחם נמצאים טונות של תרופות וחיסונים לילדים. לך תדע מה יש שם באזור ומה ההשפעה של זה על התרופות. יש להם אינטרס גדול לשמור את כל הסיפור בסוד, כי נכון להיום עדיין אין להם לאן להעביר את כל הדברים. זו בהחלט בעיה שחברת תרופות רצינית כמו טבע מתנהלת בחוסר שקיפות כזו".

 

טבע: לא מצאנו דבר

 

מחברת טבע נמסר בתגובה: "חברת טבע רואה חשיבות רבה בשמירה על בטיחות עובדיה, בריאותם ורווחתם ותעשה הכל כדי להבטיח להם סביבת עבודה בטוחה ונעימה. טבע החליטה להעביר חלק מעובדי המשרדים של מחלקת המו"פ לבניין חלופי כדי להמשיך בפעולות הבדיקה המתבקשות בבניין, בין היתר, ללא שהות העובדים בבניין. בבניין נערכו במשך שנה וחצי בדיקות מקיפות תוך השקעת משאבים ניכרים, במיליוני שקלים. לאחר התייעצויות עם מומחים, רפואיים ומקצועיים, בארץ ובעולם לא נמצא כל חריג מהותי או גורם בעייתי שעלול לגרום לתופעה הנטענת. למרות כל אלה ומתוך דאגה לעובדי החברה, הוחלט להעבירם למתחם שכן. אין ולא היה כל קשר בין המרכז הלוגיסטי המוקם בשהם לבין התופעה בבניין. מרכז ההפצה הקיים של טבע ישראל (ס.ל.א) אכן נמצא במתחם כמו גם משרדים רבים אחרים ובאף אחד מהם לא נמצאה בעיה דומה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x