$
שווקי חו"ל

המשבר הפיננסי בוול סטריט: הטירוף לא צפוי להיגמר בקרוב

קל להתבונן ולאבחן את המשבר בארצות הברית לפי המתרחש בשוק המניות, אך הסיבוך האמיתי הוא המשבר בשוק האשראי. שם הדברים באמת קורים

ג'סטין פוקס, TIME 07:4217.09.08

עד כמה גרוע באמת המצב בוול סטריט? ביום שאחרי שהקריסה הגדולה בליהמן ברדרס, מדד דאו ג'ונס נסגר ברמה הנמוכה ביותר מאז 2006. P&S רשם את הצניחה הגדולה ביותר באחוזים מאז יום פתיחת השווקים לאחר מתקפות הטרור ב־11 בספטמבר 2001. עם זאת, ההתרסקות הזו אינה מתקרבת לחומרה של אלו

שהתרחשו ב־1987 או ב־1929.

 

המצב בהחלט יכול היה להיות גרוע יותר. חברות פיננסיות אחרות לא גוועו בינתיים, ואפילו ליהמן נראית כמעט חיה בזמן שהבכירים מחפשים קונים לחלקי החברה. לא חסרות חדשות רעות - אבל בינתיים זו לא קטסטרופה. עם זאת, חשוב לזכור שאמנם שוק המניות הוא מדד כלכלי נוח, אך הסיבוך האמיתי הוא המשבר בשוק האשראי, וצד האשראי הוא המקום שבו דברים ממש קורים.

 

ההתמקדות עכשיו היא בענקית הביטוח AIG, שם החשש הוא שההפסדים מהשקעות נדל"ן יביאו לירידה בדירוג האשראי, ואז לפירוק. AIG ביקשה בתחילת השבוע מהפדרל ריזרב הלוואת גישור בסכום של 40 מיליארד דולר כדי שתוכל להמשיך ולהתקיים. ביום שני החברה קיבלה היתר מיוחד ממושל ניו יורק, המדינה המפקחת עליה, למשוך הון בשווי 20 מיליארד דולר מחברות הבת שלה. נציגים מטעם החברה ביקרו את הפד בניו יורק, שם הנשיא סירב לבקשה להלוואה. אך לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", הוא ביקש מגולדמן זאקס ומליהמן ברדרס לארגן הלוואת חירום בגובה כ־70 מיליארד דולר. לא ידוע עדיין אם הם ייתנו אותה, כלומר הצרות של AIG צפויות עוד להדהד בשוק.

 

ההמשך צפוי להיות תנודתי. המנכ"לים של בנק אוף אמריקה ומריל לינץ' קיימו מסיבת עיתונאים משותפת כדי לדון באופטימיות בהשתלטות על מריל לינץ', בזמן ששר האוצר הנרי פולסון אמר לאמריקאים במסיבת עיתונאים שהם צריכים להמשיך להאמין ב"חוסן ובגמישות שבמערכת הפיננסית האמריקאית".

 

האם אנחנו צריכים להאמין? ביום הראשון לפשיטת הרגל של ליהמן היו אפילו היו כמה סימנים מעודדים, כשהשווקים נמנעו מכאוס והחברה עצמה נראתה קרובה למכירת זרוע ניהול הנכסים שלה לחברת ניירות ערך פרטית. היו גם דיווחים שברקליס, שהחליט במשך סוף השבוע שלא להתמודד על רכישת ליהמן, עדיין עשוי להיות מעוניין לרכוש את הליבה העסקית של ליהמן, פעילות המסחר בניירות ערך.

 

אך בזמן שבליהמן החלו במכירה הכפויה של הנכסים הבעייתיים, השאלה היא עדיין האם זה יוריד את המחירים של חלק מניירות הערך שקשורים בנדל"ן במידה כזאת שחברות נוספות יהיו בצרות. הכלכלן של צפון אמריקה במריל לינץ', דיוויד רוזנברג, צופה ששקיעת ליהמן תתחיל תהליך ארוך וכואב של פענוח טריליוני דולרים שבנגזרות "כדי לאבחן מה היקף והיכן ההפסדים הפוטנציאליים". במילים אחרות, הטירוף לא צפוי להסתיים בקרוב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x