$
מחפשי עבודה

חברות הביומד מצליחות לגייס כספים - אך לא מגייסות עובדים

מנתונים שנאספו לקראת ועידת החדשנות של ישראל עולה שהביקוש לעובדים ברבעון הראשון נותר כמעט ללא שינוי וכך גם השכר; "כאשר מדובר בעובדים ללא ניסיון - יש הצפה של מועמדים. הקושי האמיתי טמון בגיוס עובדים מנוסים"

מעין מנלה 12:5615.05.14
אחרי עשור קשה בתחום הביומד, בשנים האחרונות החברות הישראליות זוכות לעדנה מחודשת. יש עליה ביכולתן של החברות לגייס כספים אך העלייה בביקוש לעובדים צנועה, והשכר נותר ללא שינוי. "בהייטק הרבה פעמים כשיש גיוסים של כסף רואים גם ביזבוז, בביוטק אין דבר כזה. הכול מאוד מדוד. אם אפשר שמועמד יבצע שני תפקידים במקביל אז לא יגייסו שני עובדים. הבחירה בעובדים היא מאוד קפדנית וטוב שכך", אומרת ליזי שוב-לונדון, שותפה ומנהלת ב'קבוצת נישה'.

בשנה שעברה שלוש חברות הביומד הישראליות, מדג'ניקס קיריקס ואינספייר MD ביצעו הנפקות וגייסו יחד 126.8 מיליון דולר. בנוסף, אלקוברה גייסה 25 מיליון דולר בהנפקה ראשונית בוול סטריט, קמהדע, גייסה 50 מיליון דולר ואנזימוטק, גייסה 70 מיליון דולר. "השנים שלפני 2010 היו 'שנות האינקובציה' של התעשייה הישראלית" אומר ד"ר בני זאבי, שותף מנהל בקרן DFJ Tel Aviv. "בעשור הנוכחי כבר רואים תוצאות והן מתקדמות מהר כשבצנרת יש מלאי מרשים של מכשירים רפואיים חדשים ומולקולות חדשות", הוא אומר.

 

מקור: 'קבוצת נישה' מקור: 'קבוצת נישה'

 

למרות ההצלחה של החברות לגייס כספים השינוי בביקוש לעובדים וברמות היה צנוע. לפי דו"ח של קבוצת נישה לקראת ועידת החדשנות של ישראל (Mixiii2014), בתחום הקליניקה והרגולציה חלה עליה של 5% בביקוש לעובדים ברבעון הראשון של 2014 בהשוואה לרבעון המקביל ועליה של 3% בשכר. בתחום בקרת האיכות חלה עלייה של 3% בביקוש לעובדים והשכר נותר ללא שינוי. גם בתחום האגרו טכנולוגיה הייתה עליה בביקוש לעובדים בשיעור של 7%. לעומת זאת, בתחומי הפארמה, ביוטכנולוגיה והמכשור הרפואי הייתה ירידה בביקוש לעובדים בשיעור של 5%, 3% ו-2% בהתאמה.

 

הצפה של עובדים זוטרים; קושי במציאת עובדים מנוסים הצפה של עובדים זוטרים; קושי במציאת עובדים מנוסים צילום: shutterstock

 

"גיוס עובדים בתחום הביומד מעולם לא היה קל, אם בשל מורכבות התפקידים מבחינה אישית ומקצועית ואם בשל הייחודיות של כל תחום ותחום, להבדיל מתחומים אחרים", אומרת לונדון. לעובדים ללא ניסיון, כאלו שיוצאים 'טריים' מהאקדמיה קשה למצוא עבודה. "כאשר מדובר בעובדים זוטרים ללא ניסיון תעשייתי - החברות מוצאות את עצמן דווקא מוצפות במועמדים. הקושי האמיתי טמון בגיוס מועמדים מנוסים. שם נדרשות חברות ההשמה להפוך על אבן עד למציאת המועמד שיש לו את הניסיון המדויק והמתאים", אומרת לונדון.

 

העובדים המבוקשים בתעשיית הביומד אם כך הם עובדים עם ניסיון אבל אין הרבה אפשרויות לעובדים בארץ לצבור ניסיון. זאת מכיוון שכאמור, קשה לאקדמאים ללא ניסיון למצוא עבודה. המאגר הגדול של עובדים מנוסים בישראל נמצא בחברת טבע, ענקית התרופות הגנריות, והיום גם יותר קל מבעבר לחברות קטנות לגייס מתוך טבע. אם בעבר הסיכוי של חברת ביומד 'להוציא' עובד של טבע ולפתות אותו לעבור אליה היה נמוך הרי שבשנתיים האחרונות המצב השתנה. עקב הפיטורים שביצעה החברה גם בישראל, העובדים שם, גם אם לא פוטרו, כבר פחות מרגישים בטוחים בעבודתם. חוסר הביטחון הזה הופך את העובדים בטבע לפתוחים יותר להצעות מבחוץ מה שמקל על חברות אחרות, קטנות יותר, לגייס עובדים מנוסים.

 

מבחינת כוח אדם, רואים היום יותר גיוסים בתחומים של פיתוח מאשר מחקר, אומרת לונדון, פחות ביולוגיה ויותר עבודה על ביולוגיה תאית וחלבונים.

 

מקור: 'קבוצת נישה' מקור: 'קבוצת נישה'

 

בניגוד לביומד, שם הייתה התאוששות מבחינת גיוסים אך עלייה צנועה בגיוסי העובדים - בהייטק, בתחומים מסויימים, הייתה ברבעון הראשון עלייה משמעותית הן בביקוש והן בשכר. כך, לפי נתונים של 'קבוצת נישה', חלה עלייה של 27% בביקוש לעובדים בתחום האינטרנט ושל 24% בתחום אבטחת סייבר. השכר בתחומים אלו עלה ב-12% וב-17% בהתאמה. בתחום אפליקציות מובייל רמות השכר עלו ב-9% והביקוש לעובדים גדל ב-23%. בתחום ציוד התקשורת הייתה ירידה של 13% בביקוש לעובדים וגם של 9% בשכר ובתעשיית השבבים הירידה בביקוש הייתה של 16% והשכר ירד ב-8%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x