$
בארץ

עמוד ענן

"צריך להתמגן, רק לא על חשבוני"

חודש בלבד לפני מבצע עמוד ענן סירבו משרדי השיכון, הביטחון והאוצר לממן מתקציבם את מיגון היישובים בעוטף עזה בטווח שבין 4.5 ל-7 ק"מ. כך מבטיחים הפוליטיקאים הבטחות כשהתותחים יורים ובעתות שלום נעלמים

נעמה סיקולר 07:5721.11.12
אין כמעט פוליטיקאי שלא ניצל את המבצע הביטחוני לעשיית הון פוליטי. הזדהות עם תושבי יישובים מופגזים תמיד מצטלמת טוב, וכך גם פרשנויות צבאיות אינסופיות לאזרחים מודאגים שרק מחפשים קורטוב של נחמה. דווקא בעת הזו חשוב להזכיר שוב את מאחורי הקלעים של ההחלטה למגן את יישובי עוטף עזה. סיפור קטן עם מוסר השכל גדול על מערכת פוליטית צינית וכפוית טובה, על פוליטיקאים שמברברים כשהתותחים יורים ובעתות שלום פשוט נעלמים.

המיגון אושר, מקור המימון לא ידוע

 

בחודש שעבר קיבלה הממשלה החלטה למגן את 50 אלף התושבים שביישובי עוטף עזה. ההחלטה מסיימת לכאורה מאבק עיקש וארוך של תושבי הדרום על הזכות להיות ממוגנים. מאבק שהתלהט לאחר ההתנתקות ומאז הגיע לא פעם לבג"ץ ואף כיכב בדו"חות מבקר המדינה. ההחלטה התייחסה להקמת 1,700 מרחבים מוגנים ביישובים המרוחקים 4.5–7 ק"מ מהרצועה, לאחר שבהחלטות ממשלה קודמות סוכם על מימון היישובים שנמצאים בטווח של עד 4.5 ק"מ בלבד.

 

הרציונל היה שבטווחים המרוחקים יסתמכו על כיפת ברזל. אלא שהטילים המשיכו ליפול, מתוחכמים ומהירים יותר, בחלק מהמקרים כלל לא נשמעו אזעקות וכיפת ברזל נפרסה בכלל באזורים מרוחקים משיקולים אסטרטגיים ובעיקר כדי למקסם את מספר התושבים שניתן לספק להם הגנה. יישובים כמו קיבוץ רעים, עין הבשור וגוש צוחר ספגו אש קשה והתקשו מאוד לקיים שגרת חיים שפויה בהיעדר מיגון מינימלי.

 

החלטת הממשלה אמנם נראית פשוטה, אך מאחוריה התנהל קרב ענקים. איש במשרדי הממשלה הרלבנטיים לא הסכים לממן את המיגון מתקציב משרדו. משרד הביטחון האשים את משרד האוצר בניסיונות נקם, משרד הבינוי והשיכון טען שעצם העובדה שהוא מבצע בפועל את המיגון לא מחייבת אותו בתשלום ובמשרד האוצר שוב הסתכלו על החור שבגרוש. כך הגיעה לממשלה ההצעה למגן 1,700 בתים בעלות של 270 מיליון שקל, כשמשרד הביטחון ומשרד הבינוי והשיכון מתנגדים תקציבית ובמשרד האוצר כלל לא טורחים לבטא את עמדתם ערב ההצבעה. בהיעדר הסכמה הוחלט כי משרד ראש הממשלה יגבש תוך 30 יום הסכמה על המקור למימון ובינתיים תוכנית המיגון אושרה עקרונית.

 

ממ"דים בשדרות ממ"דים בשדרות צילום: עמית שעל

 

"המיגון הוא הטבה חברתית־כלכלית"

 

30 הימים כמעט וחלפו, ונכון לאתמול פתרון למימון למיגון אין. בינתיים, אולי בגלל רוחות המלחמה החליטו באוצר להעביר תקציב חלקי מאוד - 15 מיליון שקל - לתכנון הפרויקט. לציבור נותר לקוות שלקראת שלב הביצוע כבר יימצא פתרון תקציבי קבוע לבעיה. הסיפור הזה מקומם במיוחד כאשר קוראים את הצעת המחליטים לממשלה, את ההסבר על הצורך במיגון "לאור האיום הביטחוני המתמשך" ואת הסכומים הפעוטים (ביחס לתקציב המשרד הכולל) שהתבקשו המשרדים הרלבנטים להעביר וסירבו. כ־25 מיליון שקל על פני שנה, במשך 3 שנים, בסך הכל מתקציב משרדי האוצר, הבינוי והשיכון והביטחון.

עוד מקוממת העובדה שדווקא הסוכנות היהודית התנדבה לתרום 40 מיליון שקל במקום שבו איש מהשרים הרלבנטיים, יובל שטייניץ, אריאל אטיאס או אהוד ברק, לא התנדב לאתר בתקציב משרדו ולהעביר.

 

אבל הסיפור הזה מרגיז עוד יותר כאשר בוחנים את הקוטביות בהנהלות של שלושת האישים המכובדים. שר האוצר, שאנשי המקצוע במשרדו סירבו להעמיד מימון משמעותי מתקציבם למיגון היישובים, מיהר אתמול להודיע על הקמת צוות לבחינת היקף הנזקים בדרום ועל גיבוש המלצות בנוגע לפיצויים. שר הביטחון, שמנסה למנוע לעצמו מבוכה פוליטית אדירה בבחירות הקרובות על ידי מיתוג ביטחוני, סירב גם הוא לסייע במימון הפרויקט אבל הצהיר כי "ממשלת ישראל חייבת להרחיב את הליך המיגון". גם שר השיכון, שאמנם לא התראיין בימים האחרונים ולא חיבק את תושבי הדרום אבל כן ניסה לגזור קופון מפרויקט המיגון שלא הוא יממן, טרח להצהיר ש"תוספת הממ"דים לדירות שנמצאות בעוטף עזה, מהוות לא רק מיגון, אלא הטבה חברתית־כלכלית".

 

יש איש אחד שההתנהלות הזו לא מפתיעה אותו - חיים ילין ראש המועצה האזורית אשכול: "לא מעניין אותי מאיפה יבוא הכסף, אבל אני מוטרד מהעניין העקרוני", אמר אתמול ל"כלכליסט", "למה כל הזמן צריך להילחם ולבקש תקציבים למיגון, למה אף אחד מהפוליטיקאים לא פועל לסייע לנו מיוזמתו. אנשים מדברים איתי על מחיר הקוטג' ואני עונה להם שהמחאה האמיתית על ערבות הדדית צריכה לצאת מכאן, מעוטף עזה. אבל ממדינה שמפריטה את עצמה לדעת אני באמת לא יכול לצפות ליותר מדי. אני תמיד ממשיל את הפוליטיקאים לבנקאים - נותנים מטרייה בקיץ ולוקחים אותה בחורף.זה בדיוק היחס אלינו, תושבי עוטף עזה. אני רוצה שהמדינה תבין שיש בעיה ותפתור אותה ולא רק בעיתות מלחמה".

 

 

ממשרד הביטחון נמסר: "עמדת משרד הביטחון היתה ונותרה בעד תוכנית המיגון, אך היתה התנגדות לכך שהדבר יושת על תקציב משרד הביטחון, . גם המימון לפרויקט מיגון הישובים עד 4.5 ק"מ שהסתיים לאחרונה, ניתן כולו על ידי האוצר. ממשרד ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "המשרד היה ראש וראשון לתומכים בהרחבת פרויקט מיגון עוטף עזה. התנגדנו שהמימון לביצוע פרויקט פרי החלטת ממשלה יילקח מהתקציבים החברתיים הגמישים של משרד הבינוי והשיכון שכולל נושאים כמו שיקום שכונות ותשתיות בשכונות ותיקות".

 

ממשרד האוצר נמסר, כי תקציב לטובת תכנון המיגון ניתן באופן מיידי, כ־15 מיליון שקל, וכי תקציב הביצוע למיגון בפועל ייקבע במהלך הליך התכנון ומקורות המימון יוקצו בסיומו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x