$
דעות

קו פרשת המים של שוק ההון הישראלי

כלכלה זקוקה לכך שהציבור יאמין שבבורסה סוחרים בהוגנות. הרשעת דנקנר היא מסר הרתעתי חשוב

תומר גנון 08:1206.07.16

פרשת הרצת מניות אי.די.בי היא קו פרשת המים במאבק של רשויות האכיפה בעבירות תרמית בניירות ערך. הרשעתו של נוחי דנקנר, אם לא תתהפך בבית המשפט העליון, היא מסר הרתעתי משמעותי במאבק של רשות ניירות ערך בעבירה הכלכלית המורכבת, החמקמקה והקשה להוכחה שגורמת לנזק חמור משום שהיא פוגעת באמון הציבור בכך שישנו מסחר הגון בבורסה בתל־אביב — אמון שבלעדיו לא יכול להתקיים שוק הון משגשג, שגם אם יש בו פגמים רבים, הוא הכרחי לקיומה של מערכת כלכלית מודרנית.

 

אסור לחשוש מלחקור בכירים בעלי עוצמה

 

"חקירות נגד מנהלים בכירים הן הגורם המרתיע הטוב ביותר נגד התנהגות פסולה בעתיד", אמר בסוף השבוע בראיון למוסף "כלכליסט" השופט הניו־יורקי ג'ד רייקוף שמוגדר כסיוט הגדול של וולסטריט.

 

הבורסה בתל־אביב אמנם רחוקה מוולסטריט, אך על העיקרון להיות זהה — כשיש חשד סביר שמגובה בראיות למניפולציה במסחר או לתרמית משקיעים, רשות ני"ע חייבת לפעול בלי לחשוש, גם כשמדובר בגופים חזקים ובעומדים בראשם.

 

עם כל הכבוד לתיקים שמתנהלים נגד סוחרים קטנים, הרתעה אמיתית מושגת רק כשהמורשעים הם כוחות משמעותיים בשוק; וההרשעה של דנקנר ואי.די.בי היא מקרה כזה בדיוק. היום כוכבה דעך, אבל צריך לזכור שאי.די.בי לא היתה עוד חברה בורסאית כשנפתחה חקירת הרשות בנובמבר 2012 — אי.די.בי והעומד בראשה היו חברת האחזקות הגדולה ואיש העסקים החזק במשק הישראלי. יו"ר הרשות שמואל האוזר ידע שבחקירה הזאת הוא שם את כל יוקרתה של הרשות על הכף.

 

דנקנר. עם כל הכבוד לתיקים שמתנהלים נגד סוחרים קטנים, הרתעה אמיתית מושגת רק כשהמורשעים הם כוחות משמעותיים בשוק ההון דנקנר. עם כל הכבוד לתיקים שמתנהלים נגד סוחרים קטנים, הרתעה אמיתית מושגת רק כשהמורשעים הם כוחות משמעותיים בשוק ההון צילום: אביגיל עוזי

 

חשיבותה של חקירה יסודית

 

בניגוד לחקירות אחרות, הראיות שאספה הרשות במהלך החקירה הרגישה נגד דנקנר, נחשפו כמעט במלואן בבית המשפט: תמלילי עדויות, מסרונים, שיחות טלפון, חומרים חשבונאיים ועוד עשרות מוצגים הוגשו לעיונו של השופט, והעידו שמדובר באחת החקירות היסודיות של הרשות בשנים האחרונות.

 

העבודה היסודית הוכיחה שלא היה מדובר בפעולת ראווה. צריך לזכור שהרשות, בניגוד למשטרה, אינה מחויבת לחקור כל תלונה או חשד. מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר של הרשות, שבראשה עומד עו"ד אלי לוי, כוללת בסופו של דבר כמה עשרות חוקרים בלבד. משיקולי הקצאת משאבים ומדיניות אכיפה, היא צריכה להחליט במה כדאי להתמקד. במקרה של דנקנר נראה שברשות בחרו נכון.

 

האמירה הזאת לא נובעת מכך שהושגה הרשעה. מכלול הראיות שנאסף היה רחב. ההתנהלות של דנקנר ואיתי שטרום סביב ההנפקה, כפי שתוארה בבית המשפט, שוחזרה כמעט ברמת הדקות: איפה הם היו, עם מי דיברו, מה אמרו, מה כתבו ומה עשו. וכשעל הכף מונחת האפשרות שאדם ייכנס לכלא לכמה שנים, אלה בדיוק הפרטים שהשופט זקוק להם כדי לקבל החלטה שלא תותיר ספק סביר בלבו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x