$
בארץ

היועץ המשפטי של הכנסת: היקפו של חוק ההסדרים פוגע באופן חמור בחקיקה

במכתב ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין מזהיר היועץ המשפטי איל ינון כי חוק ההסדרים שתציג הממשלה רחב מדי, בעוד הזמן שנותר לכנסת לדון בו קצר במיוחד בשל תקופת החגים הקרובה

אורי תובל 15:4510.08.15

היועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, מתריע כי חוק ההסדרים שמציעה הממשלה הוא רחב היקף מעבר לנדרש, רבים מסעיפיו אינם קשורים לתקציב - ולכן הוא עלול לפגוע ביכולתה של הכנסת למלא באופן תקין את תפקידה. "אני מבקש להתריע כי הצעת חוק ההסדרים במתכונת ובהיקף המסתמנים, תהווה פגיעה חמורה וממשית בתקינות הליכי החקיקה", כתב ינון במכתב ששלח היום (ב') ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין.

 

 

 

הצעת חוק ההסדרים שמגיש שר האוצר משה כחלון כוללת שורה ארוכה של רפורמות - משינוי תשלום מס שבח, דרך מתן האפשרות לגופי אשראי חוץ בנקאיים להנפיק אג"ח, רפורמות גדולות בתחום המזון וההקצאות החקלאיות ועד הגברת האחידות בביטוחים הרפואיים. ינון כותב לאלשטיין כי "אני מוצא לנכון לפנות אליך עוד בטרם הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק ההסדרים לשנים 2015 ו-2016, ולהביא לידיעתך כי מעיון בהחלטות הממשלה ובתזכירים שהופצו על ידי משרד האוצר, עולה כי הצעת חוק ההסדרים המסתמנת היא הצעה רחבת היקף הכוללת עשרות רבות של תיקוני חקיקה במגוון תחומים, רבים מהם נעדרי זיקה ישירה לתקציב המדינה, ואף מספר רפורמות משמעותיות".

 

לדברי ינון, "היקפה של ההצעה המסתמנת עומד בניגוד גמור למדיניות שהותוותה על ידך ועל ידי יושבי ראש כנסת קודמים, ולעקרונות שנמסרו בעבר מספר פעמים לנציגי הממשלה באשר להכללת נושאים בחוק ההסדרים, עקרונות שנועדו מחד לאפשר לממשלה להוביל בזמן קצר יחסית מהלכי חקיקה תומכי תקציב וצמיחה, ומאידך לאפשר לכנסת ולחבריה למלא באופן תקין את תפקידם".

 

משה כחלון. "על שר האוצר לפרק את חוק ההסדרים המפלצתי" משה כחלון. "על שר האוצר לפרק את חוק ההסדרים המפלצתי" צילום: אלכס קולומויסקי

 

חוק ההסדרים שמלווה את תקציב המדינה כבר מאז שנות השמונים, מושך ביקורת רבה מפני שהפך לערוץ עוקף חקיקה. אל החוק שנועד לקדם שינויים מבניים במשק, האוצר מכניס סעיפים רבים שעל כולם מצביעים יחדיו - מבלי לרדת לעומקן של הרפורמות. בשנים האחרונות הכנסת מנסה לצמצם ככל הניתן את החוק, בין השאר על ידי פיצול סעיפים ממנו להליך חקיקה רגיל, או על ידי השמטת סעיפים מתוכו.

 

ינון מזכיר כי עד מועד סיום העבודה על חוק ההסדרים, שאמור להיות מאושר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת ב-19 בנובמבר יחד עם חוק התקציבים, "יעמדו לרשות ועדות הכנסת לכל היותר כ-35 ימי עבודה לצורך דיון וליבון הנושאים השונים, וזאת לצד הכנת חוק התקציב בוועדת הכספים". בשל כך מתריע ינון כי הצעת חוק ההסדרים בהיקפו המסתמן "תהיה פגיעה חמורה וממשית בתקינות הליכי החקיקה".

 

בתגובה למכתבו של ינון נמסר מהאוצר: "הרפורמות המרכזיות בתוכנית הכלכלית נועדו להגביר את התחרותיות במשק ולהפחית את יוקר המחיה. כלל הצעדים בתוכנית גובשו לאחר עבודה ממשלתי סדורה ודיונים מעמיקים. התוכנית כוללת רפורמות נחוצות שיביאו לצמיחה של המשק ולהורדת יוקר המחייה בישראל. המשק זקוק לרפורמות ושינויים מבניים שרואים את האזרח וטובתו. בין הרפומות הללו: רפורמת הקורנפלקס שתפחית את הרגולציה ביבוא המזון היבש ותוביל להורדת ניכרת במחירים, רפורמת ביטוחי הבריאות שתצמצם את הביטוחים הכפוליןם, והגברת התחרות בשוק הבנקאות שתוזיל את עלויות האשראי".

 

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין אמר בתגובה: "אסור שחוק ההסדרים יעבור במתכונתו הנוכחית, כי הוא פוגע באופן מהותי במעמד הכנסת. כיו"ר הכנסת חובה עלי להקפיד שדברים שלא שייכים ישירות לתקציב ייצאו ממנו. לכן אין מניעה מלצמצם את החוק, לפצל חלק מהסעיפים ולא להעביר את כולם לוועדת הכספים".

 

המחנה הציוני מסר כי "על שר האוצר לפרק את חוק ההסדרים המפלצתי. למרות רצונו של נתניהו, ח"כים הם לא אצבע להשכיר. היועץ המשפטי לכנסת מזהיר מפני חוק ההסדרים השערורייתי שמביאה ממשלת נתניהו.חוק ההסדרים צריך להעלם מהעולם הדמוקרטי הישראלי בוודאי בהיקפיו הנוכחיים. זכותו של הציבור שהמחוקקות והמחוקקים שלו ישמרו על זכיותיו. המחנה הציוני קורא לשר האוצר, משה כחלון, לפרק את חוק ההסדרים המפלצתי הזה ולהביא את תהליכי החקיקה לדיונים רציניים בוועדות הכנסת השונות, כמו שראוי".

 

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה כי היא "מחדשת את קריאתי ליו"ר הכנסת שלא יסכים לדון בחוק ההסדרים וידון בנפרד בכל רפורמה. זהו חוק ההסדרים הגדול ביותר מזה שנים רבות, וההחלטה לכרוך את כל הצעדים תחת חוק ההסדרים היא זלזול בוטה בכנסת ומעבירה כוח בלתי סביר לפקידי האוצר, שלא קיבלו מנדט מהציבור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x