$
משפט

ציון בלתי מספיק ב"מבחן הרווח"

ביהמ"ש הכלכלי אישר תביעה נגזרת נגד דירקטוריון אי.די.בי פתוח, שאישר תשלום 64 מיליון שקל דיבידנד משום שנשען על דו"חות שכבר אינם עדכניים

משה גורלי 09:0520.11.13

ממש בסמוך להחלטת שר האוצר יאיר לפיד לעקור את המינויים הפוליטיים מהדירקטוריונים הממשלתיים, אישרה השופטת רות רונן תביעה נגזרת נגד דירקטוריון אי.די.בי פתוח, שאישר חלוקת דיבידנד של 64 מיליון שקל. השופטת רונן כאילו מחזקת את השר לפיד: דירקטורים יכולים להיות מריונטות גם אם מונו בידי בעלי שליטה ולא רק בידי פוליטיקאים. מצד שני, החלטת השופטת רונן מרחיבה את אחריות הדירקטורים למחוזות שנויים במחלוקת. בכל מקרה, היא משתלבת עם מגמת ההחמרה שמאגפת את נושאי המשרה מכל הכיוונים: חקיקה, רגולציה, בתי משפט, תקשורת ודעת הקהל.

 

השופטת רות רונן. מאמצת את גישת הראש הגדול השופטת רות רונן. מאמצת את גישת הראש הגדול צילום: שאול גולן

 

שבועיים אחרי, הרווח הפך להפסד

 

חלוקת דיבידנד צריכה לעמוד ב"מבחן הרווח" שכולל שני פרמטרים: הרווחים בעבר ויכולת הפירעון העתידית. במועד ההחלטה על החלוקה, 5 בנובמבר 2011, עמדה החברה במבחן הכפול. אלא שמיד לאחר מכן קרסו מניות קרדיט סוויס שבבעלות כור (חברה־נכדה של פתוח). האם היה על הדירקטורים לסרב לחלוקת הדיבידנד כיוון שהיה עליהם להבין שבדו"ח הקרוב, שבועיים לאחר ההחלטה, כבר לא תעמוד החברה במבחן? כפי שאכן קרה. בדו"חות הרבעון השלישי עברה החברה מרווח להפסד.

 

לטענת הדירקטורים החלוקה היתה כחוק, הדו"חות שעליהם הסתמך הדירקטוריון העידו שהחברה עומדת במבחן הרווח, שהוא מדד טכני־חשבונאי. לעומת זאת, לטענת המבקש רונן להב, באמצעות עורכי הדין עמית מנור, יוקי שמש וגיל להב, הדירקטורים היו מודעים למצב ולכן החלטתם נגועה בחוסר תום לב.

 

זו סוגיה של "ראש קטן" נגד "ראש גדול". הדירקטורים מיהרו לצ'פר את בעלי המניות על חשבון הנושים, כשחדלות הפירעון כבר מתדפקת על הדלת. מנגד, הם פעלו לפי החוק, וכל עוד הדו"חות שבתוקף אפשרו זאת, ניתן לאשר את החלוקה.

 

השופטת אימצה את גישת הראש הגדול. "החלטת הדירקטוריון מתעלמת במודע ממידע עדכני, כשהדירקטוריון מודע לכך שבדו"חות הבאים שעתידים להתפרסם תהיה יתרת העודפים של החברה שלילית. זו אינה החלטה שניתן לקבוע שהתקבלה בתום לב", כתבה השופטת. את החלטתה השעינה השופטת על "זעקת ההגינות", על שימוש ב"עיקרון המלכותי" של תום הלב: "קביעה ולפיה דירקטוריון חברה יכול להסתמך על דו"חות כספיים כשהוא יודע, ועל כך אין מחלוקת, שהאמור בהם אינו משקף עוד את המציאות החשבונאית, כשהוא יודע כי החברה אינה עומדת עוד במועד קבלת החלטתו במבחן הרווח, כשהוא בוחר שלא להמתין פרק זמן קצר של שבועיים עד לפרסום הדו"חות הבאים — קביעה כזו זועקת מחוסר הגינות, ולכן אין לקבלה".

 

הפתח נפתח, לתשואות הקהל

 

התוצאה היא "חלוקה אסורה" שנזקקת לאישור בית המשפט. ומשהדבר לא נעשה, אושרה הבקשה לתביעה נגזרת נגד הדירקטורים. עם זאת, השופטת רונן הקפידה לציין שרק במקרים חריגים מאוד ניתן יהיה להחיל את האמור לעיל. אבל המסר לדירקטורים: גם אם תנהגו לפי החוק, אתם צפויים לסנקציות אם לא תשכילו לשלב בהחלטותיכם מידע רלבנטי על מפולת מתקרבת.

 

במקרה הנוכחי, כשהמפולת כבר מעבר לדלת יש אולי היגיון בהחלטה, אבל הפתח נפתח ומי יודע לאן יורחב בעתיד. זהו עוד ביטוי לאקטיביזם של בית המשפט הכלכלי ששייך למשפחת התקדימים שממשיכה לטלטל ולהחריד בעלי שליטה ודירקטורים, לתשואות הקהל והציבור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x