$
בארץ

לפיד: "אני מקבל בהבנה את הביקורת, אבל האדם העובד הוא לא היחידי שנפגע"

שר האוצר יאיר לפיד דיבר הערב לראשונה בשידור חי על הגזירות: "אני לא מחלק כסף"; עיני: "אין ספק שישראל נמצאת במשבר כלכלי, ואין ספק שגם ציבור העובדים הבין שגם הוא צריך להיות חלק מהנטל"; כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", התוספת שתוכננה במגזר הציבורי ליולי השנה תידחה ל-2015

שאול אמסטרדמסקי 20:0508.05.13

שר האוצר יאיר לפיד כינס הערב מסיבת עיתונאים משותפת עם עופר עיני ודיבר לראשונה בשידור חי על הגזירות: "אני יודע שהרוחות סוערות ולשאנשים כואב ושהם כועסים. גם אותי הסיטואציה מכעיסה. היייתי מעדיף לספר על הסוכריות שהחלטתי לחלק, אבל זה בדיוק מה שגרם לבור התקציבי שצריך להתמודד איתו. צריך לסגור את הגירעון וכולם רוצים שמישהו אחר ישלם אותו. לצערי אין ניסים בדברים האלה. לא אחלק כסף שאין למדינה. לא נגיע למצב של יוון שאנשים קמו בבוקר וגילו שהדירה שלהם שווה חצי. מי שבוכה היום ואומר שאצלנו זה לא יכול לקרות - זה יכול לקרות, אם לא נעשה כלום. וזה לא יקרה במשמרת שלי".  

עוד הוסיף שר האוצר: "מנהיגות פירושה אחריות ולעשות את הדבר הלא פופולרי, וזה פוגע באדם העובד. אני מקבל את הביקורת בהבנה, אבל צריך לשים לב שבפעם הראשונה מזה שנים האדם העובד הוא לא הנפגע היחידי. קיצצנו גם לעשירים. חוק הריכוזויות לא יאפשר לטייקונים לשלוט במשק, העלינו את מס החברות והמס על מוצרי יוקרה, וקיצצנו גם את שכר הח"כים והשרים. הקיצוץ הפעם כולל גם סקטורים שנחשבו מחוסנים מבחינה פוליטית. מי שנחשב קרוב לצלחת כבר לא יושב שם".

  

מימין עופר עיני ויאיר לפיד מימין עופר עיני ויאיר לפיד צילום: אוהד צויגנברג

 

"בשבועיים האחרונים קיימנו משא ומתן עם ההסתדרות לאור העיקרון שגם העובדים צריכים לקחת חלק. היו לא מעט גורמים שרצו לחבל במשא ומתן אבל לתפיסתי במקום שאפשר לקיים הידברות צריך לקיים הידברות. לכל מי שרצה להצית אש בין הממשלה לבין ההסתדרות - כל יום שביתה עולה יותר ממיליארד שקל. כך שאחרי שביתה של שבוע היינו צריכים להעלות עוד את המסים".

 

לפיד עוד הודיע כי "החלטנו על דחיית תוספת השכר לעובדי המגזר הציבורי לינואר 2015, ובתמורה הבטחנו ליישם במלואו את הסכם עובדי הקבלן. יש עוד נושאים שיש בינינו מחלוקות. כמו הרפורמה בחברת החשמל, בנמלי הים. לא נטאטא אותם מתחת לשטיח. אבל גם על הדברים האלה צריך לשבת ולדבר".

  

"אני שר האוצר בערך חודש וחצי", לפיד אמר, "אז אני מתנצל שלא פתרנו את כל הבעיות לדורותיהם. אני מודה לעופר עיני על האחריות שוא גילה, אבל הוכחנו יחד שיש גם דרך אחרת שגם אנשים שלא מסכימים יכולים לשבת ולדבר ולהגיע להסכמות".

 

עיני: "אחד מהמשאים ומתנים הכי קשים שקיימתי"

 

יו"ר ההסתדרות עופר עיני אמר על המשא ומתן עם יאיר לפיד כי "זה היה אחד מהמשאים ומתנים הכי קשים שקיימתי. אין ספק שישראל נמצאת במשבר כלכלי ואין ספק שגם ציבור העובדים המאורגן, כמעט מיליון עובדים ומשפחות, שניהלתי עבורם את המשא ומתן, הבין שגם אנחנו צריכים להיות חלק מהנטל. לעזור ולו במקצת לטובת הכלכלה וישראל ואני מקווה שלפחות בשנים הקרובות תהיה יותר צמיחה ואז הרבה בעיות יוכלו להיפתר".

 

עיני הוסיף כי "הסכמנו לדחות את התוספת של האחוז האחד ל-2015 ולכן המשא ומתן על ההסכם הקיבוצי הבא יתחיל רק באמצע 2014. שר האוצר גילה רגישות רבה והחלטנו יחד שצריך לכבד ולקיים את הסכם עובדי הקבלן, שהם יותר מ-100 אלף עובדים, שירגישו שייכים למקום העבודה, ולצערי טרם הצלחנו לאכוף את ההסכם הזה, ולשמחתי שר האוצר הסכים ללכת איתנו לחקיקה מזורזת כדי שעובדי הקבלן יזכו לבשורה". 

 

"נתנו דגש לעוד כמה דברים בתוך הסיכומים", אמר עיני, "אחד הדברים שאנחנו מתכוונים לקדם היא הגדלת ההפרשות לפנסיה. ואכן בשנת 2015 אנחנו נגדיל את ההפרשות לפנסיה מ-19.5% ל-20.5%. אני שמח שהייתה אוזן קשבת גם לגבי הסטודנטים. הם היחידים בשירות המדינה שאין להם קרן השתלמות, ומשנת 2014 הם יזכו לקרן השתלמות".

 

עיני דיבר על הרפורמות: "כאחד שניהל משאים ומתנים בשנים האחרונות בכל רפורמה, אני אשתמש בדוגמא ואגלה לכם סוד. אם אני לוקח את הסיפור של הרפורמה בחברת החשמל. על מהות הרפורמה יש הסכמה בין העובדים לבין הממשלה כבר לא מעט זמן. אבל עד היום לא נמצא המישהו מתוך הממשלה שיוכל לקדם מולנו את המשא ומתן. אין ספק שחברת החשמל צריכה רפורמה, אבל רפורמה ניתן לעשות רק בהסכמה. אני מקווה ששר האוצר ירים את הכפפה לאחר התקציב ויחד נצליח להגיע להסכמות".

 

 

עופר עיני (מימין) ויאיר לפיד במסיבת העיתונאים עופר עיני (מימין) ויאיר לפיד במסיבת העיתונאים צילום: אוהד צויגנברג

 

עיני: מתקומם על המילה מחוברים

 

עיני התייחס לגזירות ואמר "אין ספק שכל העלאת המסים תכביד על האוכלוסייה, גם החלשה וגם מעמד הביניים, ואני חייב להגיד שההסתדרות לא אמונה לטפל בנושאים האלה. אין לנו את הזכות המשפטית לכך. אבל אני מקווה שבתוך התהליך ניתן יהיה לשפר ולו במעט את הנטל הזה שהוא כל כך כבד".

 

עוד הוא הוסיף, "אני מתקומם על המילה מחוברים. אתה מדבר על מיליון משפחות, שרובן המכריע הן לא משפחות חזקות. מה שעשינו בחודשיים האחרונים זה לייצר הסכמות משום שמדינת ישראל היא הדבר החשוב לכולנו ולהגיע להידברות היא הדבר הנכון".

  

בתשובה לשאלה במה שונה התקציב הנוכחי מהתקציב ששטייניץ היה מגיש לפניו ענה לפיד כי "אני מבין שכולם ישמחו לראות מלחמה כי זה מעניין תקשורתית. לא פספסנו שום מלחמה. מנענו מלחמה מיותרת וקשה. מה שהיינו צריכים לעשות זה להתנהג באופן אחראי שבמשך תקופה ארוכה אנשים לא קיבלו החלטות קשות. הדבר הכי קל זה לחלק או לצאת למלחמות תקשורתיות". 

 

עיני הוסיף כי "הוועדים הגדולים הם מי שמייצגים ציבור רחב של עובדים, שיש בהם מורים, עובדים סוציאלים ומה לא. זה החתך של כל עם ישראל. ההסתה הזו, שהם אויבי הציבור, שלצערי רובם המכריע לא מרוויח כל כך הרבה, זה פשוט לא ראוי". 

 

"בישראל תמיד הלכו רק למעמד הביניים"

 

בתשובה לשאלה, ענה לפיד כי "הבעיה במדינת ישראל היא שתמיד הלכו רק למעמד הביניים ואני מביא תקציב שהולך לכולם. גם לעשירים, גם לחברות. הבעיה הייתה כל השנים שבכל פעם שלממשלה הייתה בעיה כלכלית, היא הלכה רק לכיס אחד. אנחנו יוצרים צדק. אנחנו לא הולכים רק לכיס אחד. למשל, קצבאות הילדים. למה הוצאנו את העשירים שמקבלים קצבאות ואמרנו שיותר לא יקבלו? כי זה מבהיר לציבור שאנחנו לא הולכים רק לכיס אחד. אני לא אנטי חרדי אבל תמיד כולם חסכו מהם את המאמץ. יש שוויון בנטל ביותר ממובן אחד".

 

לפיד הוסיף כי הדבר האחרון שהוא רוצה זה לפגוע במעמד הביניים, אך "יש כאן סוג אחר של צדק חלוקתי". כשנשאל האם הגיע להסכמות עם עיני כדי לקנות שקט תעשייתי, אמר "אני לא ידוע מה זה לקנות שקט תעשייתי. חלק גדול מציבור העובדים לא מרוויח סכומים גדולים. בתקופה הזו כל כך קשה לצאת למלחמה כוללת, זה פשוט לא משתלם". 

 

לדבריו, "תקציב הוא משא ומתן מתמשך. כל סוגי הלחצים לא ישפיעו עלינו. יש משא ומתן ושיח ושיג עם כולם ותמיד יש שינויים עד הרגע האחרון וזה בסדר. אנחנו לא מנהלים את המשרדים של השרים האחרים. הקיצוץ הוא קיצוץ ואין ברירה ולא אתן את ידי שוב להתנהלות לא אחראית".

  

"ההתנהלות הלא אחראית שמצאתי חייבה אותי לקחת את תפקיד שר האוצר. אני לא אכנס לריטואל שבו כל שר אוצר מאשים את הממשלה הקודמת. אני לא אכנס לזה. אני רוצה לתקן ולא לחפש את האשמים. כל אחד יכול לחשוב מה שהוא רוצה. גם שר האוצר הקודם עשה ככל יכולתו על פי מיטב הבנתו".

  

עוד הוא הוסיף כי "אני לא אכנס לשורה שורה של התקציב כשלכל אחד מאיתנו יש נושאים קרובים לליבו. עשינו מאמץ עצום. יש פיתוי גדול להסביר מה לא קיצצנו. יכולנו להגיד שבשם בריאות הציבור לא הטלנו מע"מ על פירות וירקות. יכולנו לקצץ יותר, אבל היה טאבו למנוע פגיעה בהם".

  

לפיד ציין כי "חלק מהבעייתיות שעליהם אני מדבר הוא שאנשים דיברנו שנתיים קדימה על מה שיהיה. לכן ביטלתי את התקציב הדו שנתי. יש דבר אחד שאני יודע שנתיים קדימה והוא שכל דבר שאנחנו עושים מלבד התקציב בסופו של דבר יורידו באופן דרמטי את יוקר המחיה. נכון שאנשים ירוויחו קצת פחות אבל הם ישלמו פחות וזה הרעיון מאחורי האדם העובד".

 

יו״ר ועדת כספים ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי) הודיע הלילה (ד') כי הוא מברך את שר האוצר ויו״ר ההסתדרות על הגעה להסכמה להימנעות מהשביתה. הוא הוסיף כי ״לדעתי אל לנו לפסוח על הכיס העמוק ביותר של החברות הגדולות.

הועדה שבראשותי תעשה כל מאמץ על מנת למזער את הנזק שעלול להיגרם למעמד הביניים והשכבות החלשות ולחלוקה צודקת יותר של נטל המס״

 

הסכמה לילית

 

שר האוצר יאיר לפיד ויו"ר ההסתדרות עופר עיני הגיעו כבר אמש להסכם על דחיית הפעימה של תוספת השכר בשיעור של 1% לעובדי המגזר הציבורי שתוכננה להינתן ביולי ל-2015, כפי שפורסם אמש לראשונה ב"כלכליסט", כך גם יקרה בנוגע להסכם לתוספת שכר נוספת שהמשא ומתן עליו אמור היה להתחיל בין הצדדים בימים אלו ויחל ביולי 2014.

 

באופן זה יחסוך האוצר הוצאות שכר נוספות של כמיליארד שקל בשנה הבאה. מנגד, מדחיית הפעימה יוחרגו 70 אלף עובדי הקבלן במגזר הציבורי. עם זאת, ההסכם לא מבטיח להם כי יקבלו עוד השנה את כל ההטבות המגיעות להן על פי ההסכם שנחתם בין ההסתדרות למדינה בשנה שעברה. הטבות אלו אמורות להתקבל רטרואקטיבית ממאי 2012 וכל שהוסכם כרגע הוא שלפיד מתחייב לפעול בנושא בעתיד. בכך חסך לפיד כמה מאות מיליוני שקלים כבר ב-2013.

 

בנוסף, ההסכם מפברואר 2012 שמבטיח שיפור תנאים לעובדי הקבלן במגזר הציבורי וטרם יושם, יעוגן יחד עם חוק ההסדרים ותקציב המדינה. הוא יחייב כל מעסיק ציבורי לפעול להחלת ההסכם. עם זאת, לא בטוח שזה מה שיצליח לגרום למעסיקים שאינם הממשלה עצמה, כגון הרשויות המקומיות וגופים ציבוריים אחרים ליישם את הסכם עובדי הקבלן.

 

בהנחה שאכן כך יקרה, יעלה שכרם של עובדי השמירה והניקיון במגזר הציבורי ל-4,646.25 שקל בחודש ביולי, לעומת 4,300 שקל כיום. ההסתדרות יכולה לרשום לעצמה הישג קטן גם בגזרת הרכיבים הסוציאליים של עובדי המגזר הציבורי, שהחל מיולי ייחושבו כאילו לא נדחתה תוספת השכר. מדובר על הפרשות לפנסיה, גמלאות לפנסיה תקציבית, פיצויי פיטורים ומענקי פרישה יחושבו לפי שכר בסיס מוגדל ב-1%.

 

כמו כן, החל מעוד שנתיים תועלה הפנסיה של עובדי המגזר הציבורי ועובדי הקבלן בו מ-19.5% היום ל-20.5%. בנוסף, תינתן קרן השתלמות לסטודנטים שמועסקים במגזר הציבורי החל מינואר 2014. ההסכם גם מדגיש כי ההסתדרות לא מוותרת על תביעות להעלאת שכר בשנים 2013-2014 אך הדיונים על הנושא נדחים ליולי 2014. כמו כן, תהיה פעולה משותפת להסתדרות ולמשרד הרווחה להבטחת זכויות עובדים הסוציאליים בעמותות, לפיה שר הרווחה ירכז עבודת מטה בנושא. סעיף אחר בהסכם הוא כי תוקם ועדה משותפת למדינה וללשכת התיאום של הארגונים הכלכליים ותגיש תוך 6 חודשים המלצות לעודד העסקת עובדים בעלי מוגבלות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x