$
בארץ

הגירעון יחכה: ההצבעה על רווחים כלואים נדחתה

ההצבעה שתוכננה למחר על חוק הרווחים הכלואים שאמור לסייע בכיסוי 3 מיליארד שקל מהגירעון נדחתה, ככל הנראה בשל כינוס ועידת הליכוד

תומר אביטל 21:3828.10.12

ההצבעה על חוק הרווחים הכלואים נדחתה פעם נוספת. בעקבות בקשה ישירה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יתקיים כינוס הפגרה המיוחד של הכנסת שתוכנן למחר (ב') רק בשבוע הבא. לפי הערכות, נתניהו דחה את כינוס הפגרה עקב קיום ועידת הליכוד.  

עם זאת, דבר קיום הוועידה לא מופיע כסיבה הרשמית בבקשת הדחייה. מלשכת ראש הממשלה לא התקבלה תגובה עד סגירת הגיליון. בלשכתו של יו"ר הכנסת רובי ריבלין הסבירו כי האחרון נעתר לבקשה מאחר שהכינוס היה אמור להתקיים לבקשת הממשלה.

 

הדחייה תוביל לעיכוב נוסף באישור של החוק השנוי במחלוקת לשחרור הרווחים הכלואים, שאותו יזם שר האוצר יובל שטייניץ. החוק, שאמור לכסות 3 מיליארד שקל מהגירעון, הונח על שולחן המליאה עוד לפני ההכרזה על הקדמת הבחירות. אולם מסיבות טכניות ההצבעה נדחתה ולא התקיימה ביום היחיד שבו התכנסה הממשלה בפתח מושב החורף.

 

ההשתהות פועלת לטובת הפעילים החברתיים שמאמינים כי מדובר במתן צ'ופר חסר היגיון לחברות הגדולות. עשרות אזרחים המשיכו בימי הפגרה לפנות לחברי הכנסת ולדרוש מהם להצביע נגד החוק ולפעול להפילו.

 

לפי נתוני רשות המסים, הרווחים הכלואים מגיעים לכ־120 מיליארד שקל, רובם בידי חברות ענק כגון טבע, אינטל, אמדוקס ומוטורולה. בתזכיר החוק שהגיש האוצר נקבע כי חברות שירצו לשחרר רווחים כלואים, ישלמו על הרווחים מס של 6%–17.5% במקום מס של 10%–25%, לפי חוק עידוד ההשקעות הישן. כלומר, החברות יקבלו הנחה בשיעור של 40%–70% מהמס שאותו היו אמורות לשלם.

 

מלבד חוק הרווחים הכלואים, הח"כים היו אמורים לקדם שורה של חוקים נוספים, ובהם יוזמות האוצר לשיווק מערכת סליקה פנסיונית, חוק המלווה שמעביר את ניהול האג"ח מבנק ישראל לאוצר, חוק לקידום החינוך הפיננסי בישראל, הסדרת ההחזקה והשימוש במאגר מידע על חברות וצמצום הריכוזיות וניגודי העניינים בשוק ההון.

 

הדיונים בוועדות הכנסת, עם זאת, יתקיימו כמתוכנן. ועדת הכספים תאשר שינויים בתקציב 2012 וועדת החינוך תמשיך לדון בחוק הספרים.

 

ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן (עבודה) הגיב על הניסיון לקדם את חוק הרווחים הכלואים במהלך הפגרה ואמר ל"כלכליסט" כי "הסיבה היחידה להבאת החוק לאישור כבר עתה היא בעקבות ניהול כושל שר האוצר שטייניץ, שנבהל מן הבור שנפער בתקציב שבאחריתו ומיהר לסגור עסקה עם החברות הגדולות על מנת להכניס 3 מיליארד ש"ח ואף פחות מכך להכנסות המדינה. ניתן היה באמצעות מו"מ רציני להגיע לתוצאה טובה יותר עם גביית מס גבוה יותר משמעותית וגם להשאיר את החברות בישראל". לדבריו, "לצערי בגלל ניהולו הכושל של שטייניץ נטל המימון של תקציב המדינה בעתיד יפגע עוד יותר במעמד הביניים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x