$
בארץ

"מזניחים את האתגר הסביבתי הגדול"

ג'פרי סאקס: "העולם נעשה חם יותר ויבש יותר, ופליטות הפחמן הדו־חמצני ממשיכות לעלות ואנחנו לא עושים שום דבר בקשר לזה"

כתבי "כלכליסט" 07:0031.05.12

כשפרופ' ג'פרי סאקס מתבקש לתאר את הבעיות שהולידה המדיניות הכלכלית של ימינו, הוא מקפיד שלא לפסוח על תחום עקיף שרבים מנסים להימלט ממנו: הזנחת הנושא הסביבתי. הוא סבור כי בזמן שהניסוי הכלכלי הגדול של רונלד רייגן ומרגרט תאצ'ר התנהל, נושא הסביבה - היחס אליה ואל בני האדם החיים

בה - הוזנח לגמרי. כל זה, הוא טוען, כרוך גם בבעיות החברתיות בעולם. "לא רק שאנחנו עושים דברים איומים זה לזה, אנחנו גם מזניחים את האתגר החיצוני הגדול ביותר שהאנושות צריכה להתמודד איתו", הוא אומר.

 

"העולם נעשה חם יותר ויבש יותר, ופליטות הפחמן הדו־חמצני ממשיכות לעלות ואנחנו לא עושים שום דבר בקשר לזה", אומר סאקס. "אנשים מתים בכמויות אדירות בגלל שינויי האקלים הללו. מדהים בעיניי עד כמה קל לעולם המפותח לאחסן מידע איום ונורא במגירה ולא לדון בו. ישנם 100 מיליון איש המצויים בסבל קיצוני במזרח אפריקה ועוד 100 מיליון במערבה, אבל לאף אחד לא אכפת. מה שמצבי הרעב הקיצוניים האלה מצמיחים הן מיליציות חמושות וזוועות כמו רצח עם. אבל העולם לא מגיב".

 

לדברי סאקס, העומד בראש מכון כדור הארץ באוניברסיטת קולומביה שבניו יורק, גם ישראל אינה יכולה להעלים עין מן המתחולל כיום - במיוחד בכל הנוגע לאקלים. "ישראל ממוקמת בלב אזור שעובר תהליכים מואצים של מדבור. המודלים האקלימיים אמנם לא תמיד מסכימים זה עם זה לגבי כל מיני תחזיות, אבל כולם בטוחים לגבי אזור המזרח התיכון - הוא הופך מדברי יותר ויותר".

 

אבל איך מדינות המערב יכולות לנסות להתמודד עם המצב?

"יש לנו אפשרויות טכנולוגיות להתמודד עם הבעיות האלה, אבל בשביל זה אנחנו צריכים קודם לדבר עליהן, ואת זה אנחנו לא עושים. האוכלוסייה צומחת בממדים אדירים, כמויות הגשם פוחתות, והאזורים האלה הופכים לאלימים יותר. זו בעיה שצריכה להדאיג אותנו".

 

כתבו: שאול אמסטרדמסקי, אורי פסובסקי ומיכל פופובסקי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x