$
בארץ

ראיון "כלכליסט": "שהאוצר ימצא את הכספים למימון ההטבות בארנונה"

שר הפנים אלי ישי הצליח להרגיז אתמול את אנשי האוצר, כשקיבל את ההמלצה להגדיל את מספר הזכאים להנחה בארנונה. מאין יגיע הכסף? "מדו"ח טרכטנברג. היום צריך להיות הומלס כדי לקבל הנחה"

תומר אביטל 07:0228.12.11

שר הפנים אלי ישי היה מסופק מאוד אתמול (ד') מקבלת המלצות ועדת קהת לבחינת ההנחות והפטורים בארנונה, ולא נתן גם להתנגדות משרד האוצר להפריע לו. עיקר ההמלצות עוסקות בהרחבת מספר הזכאים להנחות בתשלום הארנונה לצד שורה של הטבות לאוכלוסיות חלשות. "זו בשורה אמיתית. סטודנטים, מילואימניקים, נכים ומשפחות - נקל על כולם. אלו הטבות משמעותיות", הוא אמר בראיון מיוחד ל"כלכליסט".

 

ישי הסביר את המניעים שהולידו לכאורה את רצונו לשנות את טבלת ההנחות בארנונה. "אני מכיר את הנושא עוד מהימים שבהם הייתי עוזר ראש העיר בירושלים לפני כ־25 שנה. אז היתה קיימת טבלה סבירה שאפשרה לקבל הנחות", הוא נזכר. "כשהתיישבתי על כיסא שר הפנים וראיתי את הטבלה הנוכחית, חשכו עיניי. צריך להיות הומלס או שקרן כדי לקבל הנחה. לאחר אימוץ מסקנות הוועדה, יתחשבו הרבה יותר באוכלוסיות שונות - למשל בסטודנטים, שחצי משכורת שלהם הולכת ללימודים. אנשים רבים יקבלו עוד עשרות אחוזי הנחה. זו בשורה עצומה".

 

משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי מתנגדים ליישום המסקנות. לטענתם, אתה מעניק כעת צ'ק ללא כיסוי, משום שלצד ההנחות אין כל פירוט של מקורות ההכנסה החלופיים.

 

"אפשר לקחת את הכספים מתוך דו"ח טרכטנברג או ממקומות נוספים שהאוצר ימצא. אני לא מוכן שהאזרחים יהיו אלו שיממנו את הגירעון של הרשויות. בשנים האחרונות האוצר קיצץ ב־50% את מענקי האיזון, וכתוצאה מכך האזרחים נדרשו לסגור את הפערים האלה. אז עכשיו האוצר לא מוכן לשפות את הרשויות, אף שהוא זה שמנע מהן את הכספים שמגיעים להן? זו לא שיטה. אני לא מוכן לכך".

 

אבל איך תקדם את יישום הרפורמה בלי הגב של שר האוצר?

"אני לא זקוק לשר האוצר כדי לאשר את התקנות שמופיעות ברפורמה. חלק גדול אני יכול להתקין ללא האוצר - ואעשה זאת מיידית. בחלק נוסף, שדורש חקיקה, יהיה מאבק ואני מאמין שהציבור יסייע לי. הדבר נכון וצודק".

 

"הסתה ורשעות"

 

אולם הביקורות המופנות כלפי ישי מגיעות לא רק מראשי המועצות ומאנשי האוצר, אלא גם מאלה הסבורים כי ההטבות החדשות מיועדות לאוכלוסייה מרכזית אחת, שקרובה מאוד ללבו של שר הפנים: החרדים. אותם מבקרים מצביעים על סעיפים בהמלצות, המעניקים הנחות למשפחות מרובות ילדים ולעמותות חרדיות. ישי הודף את הביקורת.

 

"זה ממש לא נכון. משפחות יישארו באותו סטטוס. למעשה, אני מכניס אוכלוסיות אחרות, כמו מילואימניקים, לטבלת ההטבות", מתעקש שר הפנים. "מה שנאמר לגבי העמותות הוא כבר הסתה ורשעות. כל העמותות במדינת ישראל עוזרות זו לזו, ופעילותן מבורכת. איך המדינה היתה נראית לולא פעלו העמותות? אני לא רוצה לדעת. אלא שבמקום לעזור להן, המדינה מחייבת אותן בתשלומים. ההטבה החדשה, הנוגעת לסעיף 46 בפקודת מס הכנסה, היא שוויונית וצודקת. העמותות לא אשמות שישנן גם עמותות חרדיות שמסייעות לעם ישראל במקביל. ההטבה היא לכולם, וגם ראשי המלכ"רים הודו לנו שקידמנו את הנושא".

 

אלי ישי אלי ישי צילום: מיקי אלון

 

"רבנים לא קמו"

 

נושא אחר שמצליח לעורר את ישי ולהניב ממנו תגובה חיובית הוא היוזמה הממשלתית של בניית "עיר מסתננים" בדרום סודן. כפי שנחשף ב"כלכליסט", אל המתקן החדש יוטסו 50 אלף המסתננים שייתפסו בעבודה לא חוקית בישראל. לפי היוזמה, ישראל תממן או תשתתף בבניית המתקן, וראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לטוס כבר בקרוב לאפריקה כדי לבחון את האפשרות מקרוב. "אני חושב שזה הדבר הכי נכון שיכול להיות", מסביר ישי, שמסייע בקידום הרעיון. "להקים מתקן או עיר בדרום סודן או באריתריאה בתיאום מולם, זה הרעיון הכי נכון. הרי המדינות הללו הן המוצא שלהם".

 

כיצד אתה מקדם את ההצעה?

"שוחחתי על כך עם ראש הממשלה ואמרתי לו שצריך לנסוע לאפריקה, לבדוק את זה, ולסיים את הסיפור באופן מהיר. אמרתי לראש הממשלה שמשתלם לישראל לשלם על מתקן שיקום וגם להוסיף לכל מסתנן מענק עזיבה".

 

בעוד שבתחום העובדים הזרים ישי פעיל יחסית, בתחום אחר - המעסיק את הציבור עוד יותר - הוא שומר על שתיקה יחסית: הדרת הנשים במגזר החרדי. "אסור לפגוע באף אדם ולהלבין את פניו", הוא אומר. "רבנים שהתיישבה לידם אשה באוטובוס לא קמו. הם אף נשארו תחנה נוספת כדי שלא יחשבו שהם יורדים בגלל נוכחותה. בכל מקרה, אסור לשלול את כל האוכלוסייה בגלל קומץ. אנו גם חוטפים מהם".

 

למה שלא תצטרף לאחת הנשים בפעולת מחאה?

"אני כרגע בשלב שבו אני מתעמק בנושא ושוקל צעדים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x