$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: מוסיפים חרם למדורה

קרב החרמות בין ישראל לרשות הוא יותר פוליטי מכלכלי, לכן צפוי שיחריף לקראת ספטמבר

דני רובינשטיין 08:2118.07.11

בישיבת הממשלה הפלסטינית בשבוע שעבר עלה לדיון חוק החרם הישראלי - שאושר באותו הזמן סופית בכנסת ושמהווה תגובה לחוק החרם שהנהיגה הרשות הפלסטינית. הממשלה הפלסטינית החליטה לחזק את החלטותיה הקודמות בנוגע לחרם על כל תוצרת שמקורה בהתנחלויות. לדובר הממשלה הפלסטינית היתה תוספת שלפיה "הרשות תחרים גם כל חברה ישראלית שתעמוד בחוק החרם החדש". במילים אחרות: אנחנו נחרים את המחרימים. עם זאת, הדוברים הפלסטינים מיהרו להדגיש שהם אינם מחרימים תוצרת ישראלית - אלא רק את זו שמקורה בהתנחלויות.

 

מי התחיל ראשון? אלו בכלל האירופים

 

קרב החרמות החל להסתבך לפני יותר משלוש שנים, כאשר לשרי הממשלה הפלסטינית התברר שבאיחוד האירופי דורשים לסמן בנפרד את תוצרת ההתנחלויות, שאיננה מבחינתם תוצרת ישראלית. כבר אז נוצר לחץ על כמה מפעלים ישראליים גדולים שתוצרתם משווקת באירופה להעביר את המפעלים אל תוך גבולות ישראל. המפעל הגדול והחשוב שנענה לכך היה יקבי ברקן שפעל באזור התעשייה ברקן הסמוך לאריאל, והוא העביר בהדרגה את הייצור למפעל חדש שנבנה סמוך לקיבוץ חולדה, ליד רחובות.

 

שריפת מוצרי ההתנחלויות שריפת מוצרי ההתנחלויות צילום: איי אף פי

הבעיה החריפה כאשר אישים באירופה שאלו את שר הכלכלה חסן אבו ליבדה כיצד זה ששורה של חברות ומוסדות במדינות אירופה מחרימים את תוצרת ההתנחלויות, ואילו הפלסטינים קונים אותה ללא שום הגבלה. על רקע זה קיבלה הממשלה הפלסטינית את ההחלטה להחרים את תוצרת ההתנחלויות.

 

הפלסטינים גם צירפו להחלטה צעדים מעשיים והכינו רשימה של כ־300 מפעלים שפועלים בהתנחלויות. רובם מפעלים קטנים המייצרים לשוק הישראלי, אולם ביניהם גם מפעלים בינוניים וגדולים שברובם מועסקים פועלים מהרשות. בכמה מקומות אספו מוצרים שמקורם בהתנחלויות והעלו אותם באש. באחד מטקסי השריפה לקח חלק גם ראש הממשלה סלאם פיאד, והתצלום שלו זורק מוצרים ישראליים למדורה עורר רוגז רב בממשלת ישראל.

 

הקרב מתעצם, והשיירה עוברת

 

הבעיה היתה שאם מחרימים את תוצרת ההתנחלויות, ברור היה שהממשלה הפלסטינית צריכה לאסור גם על 25 אלף הפועלים מהרשות לעבוד בהתנחלויות. זה לא ניתן לביצוע מפני שפועל בהתנחלויות משתכר כמעט פי שניים מפועל בשטחים. לפיכך, נאמר לאותם פועלים שימשיכו לעבוד בהתנחלויות עד שהרשות תמצא להם מקומות עבודה חלופיים.

 

העניין התעורר שוב כשישראל סערה על התנאים שבהם נדרשות לעמוד חברות ישראליות המשתתפות בבניית העיר הפלסטינית אל־רוואבי שמצפון לרמאללה. החברות הללו - המספקות ציוד וייעוץ הנדסי - חתמו על חוזים שבהם סעיף האומר שעליהם לעמוד בחוקי הרשות, ובהם גם בחוק החרם.

 

בכל מקרה מדובר בקמפיין שהוא יותר פוליטי מאשר כלכלי. מכיוון שהוא כזה, אפשר להניח שהוא יחריף אם יפרוץ הצונאמי המדיני הצפוי בספטמבר. בינתיים, כמה מפעלים אכן עברו מהשטחים לתחומי ישראל, אולם הרוב הגדול נשאר באזורי התעשייה של ברקן, מישור אדומים ועטרות. וגם הפועלים הפלסטינים ממשיכים לבנות בתים למתנחלים בכל רחבי הגדה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x