$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: הטרור של דאעש ממוטט את ירדן

ירדן לקראת קריסה: התיירות גוועת, הגז המצרי לא זורם והפליטים עולים מיליארדי דולרים בשנה

דני רובינשטיין 08:1118.01.17

חוששים מהטרור של דאעש? החשש שלכם הוא כאין וכאפס לעומת זה השורר בממלכת ירדן השכנה. לפני כשלושה שבועות תקפה חוליית טרור במצודת אל־כרכ ההיסטורית ממזרח לים המלח. עשרה נהרגו, בהם שבעה שוטרים ותיירת אחת. מדובר בעוד מהלומה לתעשיית התיירות הירדנית, שסופגת באחרונה עוד ועוד מכות.

 

7 מיליון תושבים, 2 מיליון פליטים

 

העובדה שכלכלת ירדן עדיין מחזיקה מעמד נחשבת לסוג של נס. המצב חמור, והבעיה עמוקה הרבה יותר מאשר הפגיעה בתיירות. לפי נתוני הבנק העולמי, תקציבי הממלכה צוברים גירעונות ונרשמת הידרדרות במאזן התשלומים; אספקת המים לא יציבה ושירותי הבריאות והחינוך רעועים; מחירי השכירות עלו כמעט פי שלושה בשנתיים האחרונות; ועוני ואבטלה בקרב צעירים יוצרים תסיסה חברתית.

 

מתוך כ־7 מיליון תושבי הממלכה, כ־2 מיליון הם פליטים שהגיעו אליה בשנים האחרונות מסוריה ומעיראק. על פי אומדן רשמי של ממשלת ירדן, העלות הכספית של הטיפול בזרם הפליטים הגיעה עד סוף 2016 ליותר מ־4 מיליארד דולר.

 

אל הפליטים אפשר להוסיף עוד כמה עשרות אלפי פלסטינים שעברו לירדן מהגדה המערבית בימי האינתיפאדה. מדובר בעיקר בבעלי מקצוע ואנשי עסקים שמאסו בתורים האינסופיים במחסומים ובחרו במקומם ביציבות ובשקט היחסי ששררו אז בירדן. כיום לכל משפחה פלסטינית מיהודה ושומרון וממזרח ירושלים יש קרובי משפחה, ולעתים קרובות גם רכוש, בממלכה השכנה. הפלסטינים מהווים את חוט השדרה של כלכלת ירדן. הם שולטים בכל ענפי המסחר, התעשייה והמלאכה, בעוד תושבי ירדן המקוריים מועסקים בעיקר במשרדי הממשלה ובמערכות הביטחון.

 

פליטים סורים בירדן. מעמיסים על שירותי הבריאות והחינוך פליטים סורים בירדן. מעמיסים על שירותי הבריאות והחינוך צילום: ארגון ישראייד israAID

 

הצרה של ירדן היא הרווח של נובל אנרג'י

 

גורם נוסף המשפיע לרעה על הכלכלה הירדנית הרעועה הוא מיתון מסוים השורר במדינות המפרץ, עקב הירידה במחירי הנפט. ללא הכספים ממדינות המפרץ קשה לראות את כלכלת ירדן מחזיקה מעמד. מלבד הסיוע הכספי, כ־10% מכוח העבודה הירדני מועסקים בנסיכויות המפרץ ובסעודיה. רבים מעובדים אלה הם אותם פלסטינים שעברו לירדן, והכסף שהם שולחים למשפחותיהם הוא מקור הכנסה חשוב לממלכה.

 

בנוסף, המחסור באנרגיה משבש את כל המערכות במדינה. בעבר ייבאה ירדן נפט ממצרים, אך פעילי דאעש פוצצו צינורות בסיני שהובילו גז לישראל ופגעו גם בצינורות שהובילו לירדן. ממשלת ירדן נוהגת לסבסד את מחירי הדלק, אולם כאשר ניסתה לבטל לאחרונה את הסובסידיות, פרצו מהומות ברחבי הממלכה והממשלה חזרה בה מההחלטה.

 

כדי לייצב את יבוא האנרגיה, חתמה חברת החשמל הירדנית לפני כמה חודשים על הסכם עם נובל אנרג'י לאספקת 40% מצריכת החשמל של הממלכה משדה הגז לווייתן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x