$
בארץ

משרד התקשורת מעריך: "הפחתת דמי הקישוריות תוריד הרווח הנקי ב־29%"

חברת NERA המליצה על הפחתה מתונה, אך משרד התקשורת בחר לקצץ מיידית, כדי להאיץ את כניסת המתחרים בשנה הבאה. בכיר באחת מחברות הסלולר: "טענת השר לגבי הימנעות מכוונת מהעברת נתונים הנה עיוות של האמת, בלשון המעטה"

גילעד נס 08:0612.09.10

ביום שלישי שעבר פרסם משרד התקשורת שני מסמכים, שעל בסיסם קבע שר התקשורת משה כחלון את תעריפי דמי הקישוריות. במסמך הראשון מתעדת חברת הייעוץ הבריטית NERA כיצד בחנה את טענות חברות הסלולר לגבי פגמים שנפלו בעבודתה הקודמת שפורסמה בחודש מאי, ואילו שינויים ביצעה במסקנותיה הסופיות וברכיבים המחקריים שקדמו למסקנות. מסמך נוסף נכתב בידי סמנכ"ל הכלכלה הבכיר במשרד התקשורת, ד"ר אסף כהן, ובו מסכם כהן את עבודתה המחודשת של נרה, עונה על טענות נוספות של חברות הסלולר לגבי השפעות המהלך על שוק התקשורת, ומסביר מדוע בחר לאמץ רק חלק מהמלצות חברת הייעוץ.

 

 

יום קודם נשלחו המסמכים למנכ"לי חברות הסלולר, ואליהם צורף מכתב משר התקשורת. במכתב חוזר כחלון על העמדה שהציג במסיבת העיתונאים שבוע קודם לכן, שלפיה בחר שלא לאמץ במלואה את המלצת נרה לגבי תעריף הקישוריות בשנים 2010–2011, שהיה גבוה יותר מהתעריף שלגביו הוחלט בסופו של דבר - שכן מטרתו היא להכין את הקרקע לכניסת מפעילים חדשים לתחום הסלולר כבר ב־2011, וקביעת תעריפים נמוכים מההמלצה המקורית מסייעת למהלך זה.

 

מהמסמכים עולה כי נרה קבעה כי בשנת 2010 עלות דמי הקישוריות, בתוספת רווח סביר לחברת הסלולר, היא 7.6 אגורות לדקה, וכי ב־2011 תהיה 6.87 אגורות לדקה, ב־2012 6.34 אגורות לדקה, ב־2013 5.91 אגורות לדקה וב־2014 5.55 אגורות לדקה. ואולם החברה המליצה לשר לנקוט מהלך הפחתה מתון יותר, שלפיו דמי הקישוריות יופחתו ל־10 אגורות ב־2011, והחל משנת 2012 תמשיך ההפחתה להיות על פי העלויות שקבעה (כלומר 6.34 אגורות ב־2012 וכך הלאה).

 

במאי העריך סמנכ"ל הכלכלה כהן כי הירידה הצפויה בהכנסות חברות הסלולר מתשלומי דמי הקישוריות לאחר יישום התעריף החדש בדקות השיחה (שנקבעה אז על 4.14 אגורות לדקה) תעמוד על כ־1.1 מיליארד שקל. בעקבות עדכון תעריף דמי הקישוריות ל־6.87 אגורות עומדת הפגיעה בהכנסות חברות הסלולר, לדברי כהן, על 933 מיליון שקל. פגיעה זו תתבטא בירידה של כ־14% בהכנסותיהם לפני מסים, פחת והפחתות (EBITDA), ירידה של 20% ביחס לרווח התפעולי, וירידה של 29% ביחס לרווח הנקי. ספקי הטלפוניה הקווית יעבירו לחברות הסלולר 696 מיליון שקלים פחות, וגם ספקי השיחות הבינלאומיות יפחיתו כ־124 מיליון שקל מתשלומי הקישוריות שהם מעבירים לחברות הסלולר. חברות הסלולר עצמן ישלמו 1.483 מיליארד שקל פחות האחת לשנייה עבור העברת השיחות בין הרשתות, אולם כ־1.378 מיליארד שקלים יופחתו מההכנסה שהיו מקבלות זו מזו עקב תשלומים אלו.

 

כהן מודה כי סכום זה הנו השפעה ישירה בלבד, ואינו לוקח בחשבון ירידה בהכנסות חברות הסלולר כתוצאה משימוש בטלפונים נייחים במקום בטלפונים סלולריים. אולם הוא טוען כי אפילו חברות הסלולר עצמן לא הציגו נתונים מספריים שכימתו את ההשפעה העקיפה שתתרחש, לטענתן, בשוק התקשורת כולו.

 

"כששואלים חצי שאלה, מקבלים חצי תשובה"

 

בחוות דעתו כותב כהן כי המלצותיה של נרה, בעקבות עבודות דומות שביצעה בעבר, וכמו גם לוחות הזמנים שהכתיבו רגולטורים שונים ברחבי העולם, העניקו לחברות הסלולר תקופת היערכות ארוכה יחסית עד להפחתה, מכיוון שההשפעה על תוצאותיהן של ספקיות הסלולר היתה מהותית והרגולטורים ביקשו למנוע זעזוע בשוק. כהן טוען כי בחינת תוצאותיהן הכספיות של חברות הסלולר הישראליות הגדולות מאז ההפחתה המהותית הקודמת ב־2005, ובעיקר לאור רווחיהן הגדולים בשנתיים האחרונות, מלמדת כי הפחתת דמי הקישוריות לא תגרום לזעזוע בקרבן, ודחיית ההפחתה רק תפגע בלקוח הישראלי.

 

כהן מציין במכתבו כי רק במהלך השימוע העבירו חברות הסלולר נתונים שאותם התבקשו החברות להעביר במהלך עבודתה המקורית של נרה, ורומז כי אם היו החברות מעבירות המידע במהלך השימוע הראשון, יכולה היתה נרה להגיע לתוצאה הנכונה כבר אז. בכיר באחת מחברות הסלולר הגיב לטענה זו בזעם, באומרו: "כששואלים חצי שאלה, מקבלים חצי תשובה".

 

לטענת אותו בכיר, במהלך תהליך הבדיקה הראשונית של נרה נשלח לחברות הסלולר שאלון מטעמה שכלל בקשות למידע כוללני, והחברות סיפקו מידע כפי שהתבקשו. "אם לנרה היו שאלות נוספות לגבי המידע שהעברנו, הם לא טרחו לשאול אותן לאחר קבלת התשובות שלנו, והניחו הנחות שגויות כדי להשלים את התמונה", מסכם הבכיר את הטענה שגם עמיתיו מהחברות האחרות השמיעו בשבועות האחרונים. "לטעון שמידע שהתבקש לא הועבר זו ראיה מאוד מצומצמת של התהליך הזה, ואולי היה אפשר לסכם את הנושא בהסתכלות אינטרסנטית של כל צד בעניין הזה, אבל כשהשר טוען במסיבת עיתונאים שחברות הסלולר לא העבירו חומרים בכוונה כדי לגרום לנרה לטעות, זה כבר עיוות של האמת, בלשון המעטה".

 

בעקבות בדיקתה הנוספת של חברת הייעוץ הבריטית, מציין כהן, ביצעה האחרונה 14 שינויים בחוות דעתה המקורית, כאשר 12 שינויים התייחסו לעלייה בדמי הקישוריות לשיחות ולהודעות SMS, ושני שינויים התייחסו לירידה בתעריפים אלו. מפירוט הנושאים שעמדו במוקד השינויים עולה כי נרה עדכנה את התעריפים כלפי מעלה עקב טעויות בחישוב תשלומים של חברות הסלולר בגין רישיונותיהן, עלות תפעול רכיבים שונים ברשת והיקף ההשקעות בהם, וגם טעות חשבונית מביכה בהמרה של דולרים לשקלים.

 

מאידך, מידע נוסף שהתקבל לגבי שטח הכיסוי של כל תא סלולרי גרם להורדת התעריף. בסופו של החישוב עמדה עלות דמי הקישוריות לדקת שיחה על 7.6 אגורות. אולם, כאמור, השר כחלון אימץ את עמדתו של ד"ר כהן וקבע כי היא תעמוד על 6.87 אגורות.

 

לא מתרגש מאיומי החברות

 

כהן לא התרגש מאיומיהן של חברות הסלולר כי הפחתת דמי הקישוריות, והפגיעה ברווחיות שתיגזר מכך, תדרוש מהן להפחית את רמת השירות ללקוחות ולפגוע ברמת ההשקעות. במסמך שכתב הוא מספר כי אחת החברות אמנם הצהירה כי בכוונתה לשמר את רווחיותיה ברמה הקיימת כיום, ללא קשר לגובה דמי הקישוריות, באמצעות פגיעה בשירות למנויים והפחתה בהשקעות. מאידך, כהן טוען כי חברה אחרת הודתה כי במטרה שלא לפגוע ברמת השירות ללקוחות תיאלץ להסתפק ברווחיות קטנה יותר מזו הנרשמת בתוצאותיה כיום, ומכאן שהתגובה להורדת דמי הקישוריות נגזרת מהסתכלות כל חברה על הגורם החשוב לה: רווחיות או לקוחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x