ישראל מתחברת לכלכלה
 

בארץ


אלכס מינץ 
מניות קשורות לכתבה
     

    דעה: העלאת הריבית ל-3.75% עד הקיץ - אינה ריאלית

    נגיד בנק שקנה מיליארדי דולרים כפי שעשה פישר, לא יתקע לעצמו גול עצמי בכך שיעלה את הריבית בשיעור חד

    אלכס מינץ

    22.11.09, 22:50
    5 תגובות

    בשבועות האחרונים מתגברות ההערכות בשוק ההון ובקרב מומחים שריבית בנק ישראל תעלה ל-3.75% בתחילת המחצית השנייה של 2010. הגדילו לעשות שני בתי השקעות מובילים, שהמליצו באחרונה לנגיד בנק ישראל להעלות הריבית כבר בחודש זה.

     

    ואולם לפי מודל מינץ לחיזוי השינוי בריבית בישראל, ניתן לקבוע ברמה די גבוהה של ביטחון, שלא דובים ולא יער: רואי וחוזי השחורות ביחס לגובה ריבית בנק ישראל ל-2010 יתבדו. עליות בריבית יהיו הרבה יותר מתונות - אם בכלל.

      

    מקובל לחשוב שריבית נקבעת גם - אחדים אומרים בעיקר - על פי ציפיות, למשל בנוגע להתגברות האינפלציה, לאבטלה, לצמיחה וכדומה. אך כיום, הבעיות הבוערות של הנגיד סטנלי פישר הן שער הדולר ו האבטלה במשק.

     

    שער הדולר התחזק מעט בימים האחרונים מול השקל, אך נגיד בנק שקנה מיליארדי דולרים כפי שעשה פישר, לא יתקע לעצמו גול עצמי בכך שיעלה את הריבית בשיעור חד - דבר ששוב יחזק את השקל ביחס לדולר.

     

    הגורם השני הוא האבטלה. לפי נתונים שניתחתי, המתאם בין אבטלה לשינוי בשער הריבית בישראל חזק מאוד (ושלילי). מכיוון שהאבטלה גבוהה עדיין, פרמטר זה מעיד על כך שהנגיד לא יעלה הריבית באופן ניכר בחודשים הקרובים.

     

    זאת ועוד, האבטלה בארה"ב חצתה כבר את קו ה-10%, ומגבילה גם את הנגיד האמריקאי בהעלאת הריבית שם. לכן, לא קיים כרגע לחץ על נגיד בנק ישראל מכיוון עליית ריבית בארה"ב, ובשל מצב האבטלה אצלנו - יורד מאוד הסיכוי לעלייה חדה בריבית.

     

    הגורם השלישי הוא השינוי במדד המחירים לצרכן, שגם הוא, כמובן, נמצא במתאם מובהק מול השינוי בשער הריבית. מדד אוקטובר, שעמד על0.2%, שוב נותן לנגיד מרווח נשימה שלא להעלות את הריבית גם בחודש זה, כפי שהמלצתי לנגיד בטור זה גם בחודשיים האחרונים - על פי המודל שפיתחתי.

     

    לפיכך, העלאת ריבית ל-3.75%, המהווה עלייה של 3%, עד תחילת הקיץ - אינה ריאלית.

     

    הנגיד פישר, שעושה עבודה טובה מאוד ושקולה, ולא העלה את הריבית בחודשים האחרונים, לא יעלה את הריבית בשיעור של יותר מ-0.25% בממוצע לחודש בתקופה הקרובה.

     

    לכן, ניתן לחזות שבטווח הבינוני של 8-7 חודשים, רואי וחוזי השחורות יתבדו, והריבית בישראל תמשיך להיות נמוכה יחסית.

     

    הכותב הוא דיקאן בית הספר לממשל במרכז הבינתחומי הרצליה

     

     

    המייל האדום | תגובה לכתבה | הדפסת כתבה | שלחו כתבה |
    שתף כתבה
    5 תגובות ל ”דעה: העלאת הריבית ל-3.75% עד הקיץ - אינה ריאלית“

    (5 תגובות)
     
    נושאים
    בארץ רכב עסקי ספורט משפט קריירה קריקטוריסט עסקים קטנים אפליקציות נדל"ן עולם פנאי 2012 וידאו צרכנות דיגיטלית תעופה ותיירות מינויים חדשים פאנל כלכליסט טכנולוגי הכסף פרסום ושיווק אינטרנט דעות אחריות וסביבה מיוחדים
     
    השוק
    מקור נתוני הבורסה: קו מנחה /   bizportal
     
    אודות
     
    כלים
    דיוור אלקטרוני RealCommerce - ניהול תוכן Radware Connector Supersize - עיצוב אתרים ידיעות טכנולוגיות - פיתוח טכנולוגיות, מוצרים ומערכות מידע