$
פטנטים וקניין רוחני

מכספומט, בזירת מסחר או מחלפן: כך תרכשו ביטקוין

המטבע הווירטואלי הראשון הגיע בסוף השבוע האחרון לשווי שיא של 5,850 דולר. כתבת כלכליסט נשלחה לרכוש ביטקוין, למדה שיש יותר מאפשרות אחת ובניגוד לציפיות שלה, בדיזנגוף 99 היא גילתה שזה לא חייב להיות מסובך

הגר רבט 06:5616.10.17

כבר חודש אני בוהה בסקרנות בשלט הצהוב שתלוי מעל חנות בדיזנגוף 99 בתל אביב ומכריז Bitcoin Change.

 

עידן הביט - כתבות נוספות בפרויקט:

 

 

כמי שאת אסטרטגיית ההשקעות שלה אפשר לתמצת במשפט "נראה לי שהנעליים האלה יחזיקו מעמד לפחות שלוש עונות", הסיפורים על המהלכים הסבוכים הכרוכים ברכישת המטבע הווירטואלי שבסוף השבוע האחרון שבר שיאים והגיע ל־5,850 דולר, גרמו לי להתרחק מהתחום כמו מאש.

 

לפי כמות קבוצות התמיכה ברשת, אני לא לבד בזה. לכן, כשנשלחתי למשימה לרכוש ביטקוין ולכתוב מדריך בהיר, הנחתי שפנייה לעזרה מקצועית תהיה התחלה טובה.

Bitcoin Change בדיזנגוף 99 בתל אביב. הכספומט הוא האפשרות הפשוטה ביותר לרכישת ביטקוין Bitcoin Change בדיזנגוף 99 בתל אביב. הכספומט הוא האפשרות הפשוטה ביותר לרכישת ביטקוין צילום: אוראל כהן

 

הסברתי לאבי דיין ולאיתי לב, שקיבלו את פניי בחנות שהשלט הצהוב מתנוסס מעליה, מה המטרה שלי בציפייה לקבל הסבר מפורט וככל הנראה מורכב, אבל כל מה שהם עשו זה להצביע על הכספומט שמותקן בחנות ולומר שהם דורשים מכולם להראות תעודה מזהה. אחרי חמש דקות, כולל הורדה והתקנה של אפליקציית ארנק דיגיטלי, הייתי בעליו הגאים של ביטקוין בשווי של 100 שקל. צעד קטן למטבעות הדיגיטליים, צעד גדול למלחמה בפוביה שהם מעוררים בי.

 

אם הכתבה הזו היתה נכתבת לפני שנה, 100 השקלים שרכשתי היו שווים היום 902 שקל - זינוק של 802%. זה, בקצרה, סוד קסמו של המטבע הווירטואלי - אחד מני רבים - עבור הקהל הרחב.

 

הביטקוין החל את דרכו ב־2009 כאידיאל שביקש להשתמש בכלים של האינטרנט ושל המהפכה הדיגיטלית כדי שבני אדם יוכלו להעביר כספים כפי שהם מעבירים מידע. סטושי נאקאמוטו, ממציא הביטקוין, ביקש לשחרר את הכסף משליטת הבנקים והמדינות ולהעביר את השליטה לציבור באמצעות הטכנולוגיה.

 

 

בהתחלה החזון היה רחוק מלהתממש - הראשונים לרכוש את המטבע הווירטואלי היו ליברטריאנים שהתחברו לרעיון או חובבי טכנולוגיה שהתעניינו בטכנולגיה שבאמצעותה כורים (יוצרים) ביטקוין - בלוקצ'יין. אך בעקבות הזינוק המטאורי בערכו, הביטקוין הפך לאפיק השקעה מבטיח עבור הציבור הרחב.

 

 

מעבר לעובדה שביטקוין ומטבעות וירטואליים אחרים הם השקעה ספקולטיבית עם סיכוי גדול וסיכון, הליך הרכישה אינו כה פשוט, כפי שחוויתי על בשרי. רכישה מכספומט היא אמנם השיטה המהירה ביותר לרכישת המטבע הווירטואלי, אך היא רק אחת משלוש דרכים נפוצות: רכישה מכסופמט, רכישה מאדם אחר או מחלפן במפגש פנים אל פנים, ורכישה דרך אחת מזירות המסחר הייעודיות ברשת (בורסות). המדריך הבא אמנם מתייחס לרכישת ביטקוין, אך במידה רבה הוא ישים גם עבור מי שמתעניין ברכישת אית'ריום.

 

 

לפני שאתם מחליטים כיצד לרכוש ביטקוין, תצטרכו להוריד אפליקציה שתשמש כארנק הדיגיטלי שלכם. בארנק זה תוכלו לאחסן את הביטקוין שתרכשו. כדאי לבחור באחת האפליקציות הפופולריות, כמו MyCellium ו־Blockchain. ישנן אפשרויות נוספות, אך חשוב לבחור באפליקציה פופולרית משום שמספר משתמשים גבוה מצביע על אמינות גבוהה יותר.

 

אחרי הורדת האפליקציה ופתיחת חשבון המשתמש תקבלו מפתח ציבורי ומפתח פרטי. המפתח הציבורי הוא הכתובת שתספקו לכל מי שמעביר אליכם ביטקוין. מעין חשבון בנק, אם תרצו. המפתח הפרטי הוא הקוד לכספת. מי שמחזיק בו הוא בעליו של המטבע בארנק הדיגיטלי. כעת אתם יכולים לרכוש ביטקוין.

 

1. רכישה מכספומט

ישראל עדיין לא משופעת בכספומטים לרכישת ביטקוין, אבל בתל אביב יש לפחות שתי עמדות כאלו - זו שאני פקדתי, בחנות Bitcoin Change בדיזנגוף 99, ובשגרירות הביטקוין ברחוב אחוזת בית 1, ממש בסמוך לבורסה לניירות ערך.

 

היתרון המרכזי של רכישה מכספומטים הוא נוחות השימוש. מפקידים מזומן בלבד (אין אפשרות לרכישה באשראי) ומקבלים ביטקוין לארנק הדיגיטלי. בנוסף, בכל עמדה כזו יש צוות שיסייע לכם בכל הצעדים, כולל הורדת הארנק הדיגיטלי והרכישה. בכל מקרה תידרשו להציג תעודה מזהה לצורך הרכישה. החיסרון של האפשרות הזו הוא גובה העמלה שתשלמו, שנע סביב 4%–5%.

 

2. רכישה מאדם אחר

השיטה של רכישת ביטקוין במפגש פנים אל פנים נחשבת לנפוצה בישראל, אך הניסיונות שלי לבצע רכישות בסכומים קטנים בדרך זו לא צלחו. כדי לרכוש ביטקוין בדרך הזו יש צורך בלאתר מוכר - דרך קבוצת פייסבוק, ווטסאפ, טלגרם או דרך ביקור בשגרירות הביטקוין שמנקזת אליה ביטקויניסטים רבים.

 

קבוצות הפייסבוק נחלקות לשני סוגים: כאלה שבהן מדברים על המטבע וכאלה שבהן מציעים לרכוש או למכור אותו. אני הצלחתי למצוא רק הצעות לרכישת ביטקוין אחד ומעלה. כלומר, הוצאה של אלפי דולרים. לכן נאלצתי לדלג לשגרירות הביטקוין. גם שם התקשיתי למצוא מישהו שיהיה מעוניין למכור בסכום נמוך.

 

סיפרתי ליו"ר איגוד הביטקוין הישראלי מני רוזנפלד על הקושי שלי למצוא מוכר והוא השיב לי ש"כן, כולם עושים עכשיו הודל". "הודל?", תהיתי בקול. "כן", פצח רוזנפלד בהסבר, "אחרי אחת הצניחות הגדולות של המטבע לפני כמה שנים, משתמש יפני שיכור כתב פוסט נרגש שבו הוא הסביר למה הוא החליט להמשיך להחזיק בביטקוין ולא להיפטר ממנו. האלכוהול עשה את שלו, ובמקום לכתוב Hold הוא כתב Hodl. מאז החזקה במטבע נקראת בקהילה בשם החיבה הודל".

 

לא מצאתי מי שימכור לי ביטקוין במפגש פנים אל פנים, אבל קיבלתי הסבר מפורט מרוזנפלד על אודות המפגשים האלו. אם הצלחתם למצוא מוכר, כדאי שתקבעו איתו מפגש במקום ציבורי ועליכם לסכם איתו מראש את שער החליפין. נהוג להיצמד לשער של אחת הבורסות הגדולות, כמו Bistamp, אך לעתים המוכר יבקש שער גבוה יותר.

 

ההחלטה אם להסכים בידיכם. בפגישה עצמה עליכם לשלם למוכר במזומן ולספק לו את המפתח הציבורי שלכם. ההעברה עצמה אורכת 10 דקות. שימו לב, עד שלא קיבלתם אישור על ההעברה בארנק הדיגיטלי - היא לא התרחשה.

 

אפשרות נוספת היא לרכוש ביטקוין מחלפן מקצועי. זו אופציה בטוחה יותר, אך בעבורה תיאלצו לשלם עמלה דומה לזו שתשלמו בכספומט - 4%–5%. מנגד, אם תרכשו ביטקוין בסכום גבוה, אולי תוכלו להתמקח עם החלפן להוריד את גובה העמלה. שירותי חלפנות כאלו תוכלו למצוא בחברת Bitsofgold שמשרדיה שוכנים בשגרירות הביטקוין.

 

 

3. רכישה דרך זירת מסחר ברשת

 

להפתעתי, רכישת ביטקוין בזירת מסחר התבררה כפשוטה משציפיתי. זה הרגיש כמו לפתוח חשבון בנק באינטרנט. עם זאת, מדובר בתהליך שמרגיש לא טבעי עבור מי שרגיל לפעול במערכת הכספים המסורתית. יש זירות מסחר רבות לרכישת ביטקוין. חלקן אפילו מציעות ממשק בעברית. כדי לבצע רכישה בזירת מסחר, יש לפתוח חשבון ולהטעין אותו במטבע פיאט. ניתן לרכוש את המטבע באמצעות כרטיס אשראי, העברה בנקאית או הפקדת מזומן בסניפים הייעודיים. הליך פתיחת החשבון אורך כמה דקות והוא כולל שליחה של תעודה מזהה והמתנה לאישור.

 

ניסיתי את שלוש זירות המסחר הפופולריות בארץ - Bit2c, שלה יש ממשק ברור ונוח בעברית; Coinmama, שלה ממשק באנגלית (אף שמדובר בחברה ישראלית); ו־Bitsofgold, שגם לה יש ממשק בעברית. בכל הנוגע לממשקים ולגובה העמלות ההבדלים בין הזירות קטנים. ההבדלים המשמעותיים נוגעים לאמצעי הרכישה.

 

Bitsofgold היא הזירה היחידה שמאפשרת לרכוש ביטקוין במזומן - מבצעים את ההזמנה ואז צריך להגיע לאחת העמדות של רשת הצ'יינג' GMT כדי למסור את הכסף. הזירה מציעה גם אפשרות של רכישה באשראי, אבל כשבחרתי באפשרות הזו, הועברתי ל־Coinmama.

 

Coinmama מאפשרת רכישה באשראי, אך היא עושה זאת באמצעות צד שלישי בשם Simplex - אתר שגם בו דרוש הליך זיהוי ממושך שכולל גם עמלת סליקה של 5%, שמתווספת לעמלת הרכישה.

 

Bit2c מאפשרת לרכוש ביטקוין רק באמצעות העברה בנקאית דרך האתר. רכישה באמצעות כרטיס אשראי או חשבון פייפאל אפשרית רק לאחר זיהוי ורישום במשרד עורכי הדין שעובד עם הזירה.

 

כל זירות המסחר גובות עמלה בסיסית על ביצוע הפעולה, ובנוסף יש עמלה בגובה שמשתנה בהתאם לדרך שבה בחרתם לשלם על הרכישה. הדרך הזולה ביותר היא רכישה באמצעות העברה בנקאית. עבור האפשרות הזו תשלמו בדרך כלל רק את העמלה של הזירה שעומדת בדרך כלל על כ־3%. אני אמנם לא נתקלתי בבעיות, אבל רוכשים ותיקים יותר הזהירו אותי שחלק מהבנקים בישראל עשויים להקשות העברת כספים לזירת מסחר כזו.

 

לאחר הרכישה הסכום הופיע מיד בחשבון המשתמש שלי בזירה. אבל בזה לא תם התהליך. כדי שהביטקוין יעבור מהחשבון שלי בזירת המסחר לארנק הדיגיטלי שלי, יש צורך לבצע פעולת משיכה (Withdrawal). כל זמן שהפעולה הזו לא הושלמה, ניתן לסחור במטבע בזירת המסחר, אבל לא להעביר אותו לצד שלישי או להמיר אותו למטבע פיאט שאותו ניתן לשלשל לכיס הממשי.

 

ניתן לרכוש ביטקוין גם דרך אחת הבורסות הבינלאומיות הגדולות, כמו Bitsmap ו־Kraken, אבל לשם כך תידרשו לתהליך זיהוי ארוך ומתיש, ובכל מקרה לא ניתן לבצע העברות של שקלים לזירות האלו, כך שיש צורך לרכוש קודם לכן דולרים או יורו.

 

אם אתם רוכשים ביטקוין בסכומים גדולים, כדאי לפזר את הרכישה על פני כמה בורסות. מייסדי אתר בלוגצ'יין מסבירים את כדאיות הפיזור בכך ש"מדובר בסופו של דבר בגופים פרטיים. אם אחד מהם נופל או פושט את הרגל (כפי שקרה ב־2014 לזירה פופולרית בשם גוקס - ה"ר), אתה עלול לאבד את הכסף אם לא ביצעת משיכה".

 

רכישה מכספומט בשגרירות הביטקוין באחוזת בית 1 בתל אביב. במקום מתקיימות פעילויות רבות בנושא המטבע הווירטואלי רכישה מכספומט בשגרירות הביטקוין באחוזת בית 1 בתל אביב. במקום מתקיימות פעילויות רבות בנושא המטבע הווירטואלי צילום: אוראל כהן

 

אז באיזו דרך לבחור?

 

עבור מי שמעוניין להתנסות ברכישת ביטקוין לראשונה ובסכומים קטנים, מומלץ להגיע לאחת מעמדות הכספומט בתל אביב, להתייעץ עם הצוות ועם מבקרים אחרים, ולבצע רכישה קטנה בתור ניסיון. כדי לסחור במטבע, צריך כמובן לפתוח חשבון באחת מזירות המסחר.

 

כל זמן שמדובר בסכומים קטנים, כל אחת משיטות הטענת החשבון תהיה הגיונית. אבל אם אתם מעוניינים להיכנס לעובי הקורה ולבצע רכישות בסכום גבוה, כדאי לטעון את החשבון באמצעות העברה בנקאית, שבאמצעותה תשלמו עמלה נמוכה יותר - בסכומים גדולים, פער העמלות בין האפשרויות הופך למשמעותי.

 

טיפים נוספים אפשר לקבל מהביטקויניסטים שמרכיבים את קהילת הביטקוין. למעשה, חלק מהמסחר במטבעות וירטואליים הוא ההשתייכות לקהילה. יש כמה קבוצות ישראליות בפייסבוק שיש בהן פעילות ערה, כמו ביטקוין ישראלי, ובשגרירות הביטקוין וב־Bitcoin Change מתקיימים מפגשים בנושאים הקשורים לביטקוין. חברי הקהילות שמחים לחלק טיפים, לענות על שאלות ולפנטז יחד על עתידו הוורוד של המטבע.

 

לא משנה באיזו דרך רכישה בחרתם, לאחר שהביטקוין ברשותכם, תצטרכו להחליט מה לעשות איתו. כשאני התחבטתי בנושא, נכנסתי לאחת מקבוצות הפייסבוק וראיתי שאני לא היחידה. רבים שאלו זאת וקיבלו את התשובה האופטימית "מה שאתם רוצים!". אבל האמת היא מעט מורכבת יותר.

 

יש אמנם לא מעט אתרים גדולים שמקבלים ביטקוין בתור מטבע, אבל זה לא שמדובר בפייפאל עדיין. אתם יכולים לשלם בביטקוין על החופשה הבאה שלכם, אבל רק אם תזמינו אותה דרך אקספדיה. שאר אתרי הנסיעות עדיין לא מקבלים את המטבע. אז כן, אפשר לקנות איתו הכל, אבל לא בכל מקום.

 

אפשר כמובן להשתמש בביטקוין כדי לסחור באחת הבורסות, לקנות מטבעות וירטואליים אחרים ולקחת חלק ב־ICO (גיוס הון באמצעות הנפקת מטבע וירטואלי חדש), אך לפני כן כדאי ללמוד עוד על הסיכונים הכרוכים בכך ולהבין את ההיגיון שמאחורי הטרנד הלוהט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x