$
המדריך

בדיקת כלכליסט

אסוס UX430UQ: אם לאונרדו דה וינצ'י היה מחשב

החברה הטייוואנית פיתחה אולטרה-בוק 14 אינץ' שעושה הכל: ביכולתו להטיס יישומים כבדים, להפעיל גם משחקי תלת ממד עם כרטיס מסך עצמאי, לפעול שעות רבות ולא להכביד על התיק או על הארנק. מה בכל זאת חסר בו?

ניצן סדן 09:2303.08.17

 


 

 

כמעט כל מי שמחפש לפטופ חדש רוצה שהוא יהיה דק, קל ועם זמן סוללה מכובד. להרבה משתמשים חשוב שהוא יהיה גם חזק, כדי שיוכל להריץ תוכנות בלי להיתקע. עבורם, ישנם הרבה מאוד דגמים בשוק, במחירים של 3,000 שקל ומעלה. ואולם, מה אמור לעשות מישהו שרוצה מחשב שיענה על כל הדרישות הללו - ויהיה בעל השרירים הגרפיים שנדרשים כדי להריץ משחקים?

 

 

פעם היו מחשבים כאלה; אולטרה-בוקים שכללו גם כרטיס מסך עצמאי. לא חזק כמו של מחשבי גיימרים, אבל עדיין מספיק עוצמתי כדי להריץ משחקים. הם נעלמו, עם הצמיחה בשוק מחשוב הגיימינג. אסוס, יצרנית מחשבים יצירתית מאוד, החליטה להחזיר אותם - ולהחזיר בענק.

 

בסקירה זו תפגשו ב-Zenbook UX430UQ, מחשב שמתיימר להיות הטוב שבכל העולמות. על הנייר, יש לו פוטנציאל להגשים זאת. איך הוא בשטח?

 

 

נעים להכיר: אסוס זנבוק UX430UQ נעים להכיר: אסוס זנבוק UX430UQ צילום: ניצן סדן

 

 

עיצוב ומבנה: כחול, מבריק ומלא אצבעות

 

סדרת UX היא סדרת העילית של אסוס, והחברה השקיעה לא מעט כדי שהמחשב ייראה זוהר ומרשים. הוא עשוי שלדת אלומיניום בתצורה אחודה, כמעט זהה לחלוטין למקבוק אייר של אפל, אך בצבע כחול כהה. גב המחשב הוא יצירה אחרת לגמרי: הוא מתכתי ומחזיר אור בריקוע עדין מאוד, מה שגורם לו למשוך תשומת לב ברגע שמוציאים אותו מהתיק.

 

גב המחשב גב המחשב צילום: ניצן סדן

 

 

ה-430 צויד במסך בגודל 14 אינץ', אך גוף המחשב קטן כשל מחשב 13 אינץ', הודות לשולי תצוגה דקיקים במיוחד, כפי שראינו במחשב ה-X1 של לנובו. גופו שוקל רק 1.25 ק"ג, קל מהמקבוק אך מעט כבד מה-XPS 13 של Dell.  

 

 

טביעות אצבע נראות היטב על המחשב טביעות אצבע נראות היטב על המחשב צילום: ניצן סדן

 

 

אסוס בונה מחשבים יפים. הבעיה היא שלפעמים, היא שוכחת את הצד הפונקציונלי: גב המסך המהמם לא צופה בחומר דוחה שמנוניות, כך שהוא לוכד טביעות אצבע בצורה חסרת תקדים. תצטרכו לנגב את המחשב לא מעט כדי שימשיך להיראות חדש וזוהר.

 

תצוגה וממשק: צבע טבעי 

 

ל-430 יש מסך LED ברזולוציית Full HD, בעל מעבד תמונה מצוין שמציג טווח צבעים מצוין. בעוד מחשבים קודמים בסדרת UX הציגו גוונים קצת קרים מדי ונזדקקו לכיול צבע, ה-430 מציג צבע טבעי מאוד. בנוסף, אסוס העניקה לו ציפוי שמצמצם השתקפויות, מה שמקל על עבודה תחת תאורה ישירה. זה לא מחשב שתוכלו לקחת אתכם לעבודה בחוף, אבל הוא יסתדר עם סביבות מוארות מאוד. הבהירות אמנם נמוכה מזו שבמחשבי העילית של Dell ולנובו, אך עדיין גבוהה למדי.

 

 

מסך 14 אינץ' בגוף בתצורת 13 אינץ' מסך 14 אינץ' בגוף בתצורת 13 אינץ' צילום: ניצן סדן

 

 

המקלדת טובה מאוד ונוחה לעבודה. למקשים טווח תנועה מורגש, מה שיוצר חווית הקלדה דומה לשל מחשבי סוני (בטרם מכרה החברה את חטיבת הלפטופים שלה) - חוויה מצוינת שלא הרבה יצרניות הצליחו לשכפל. מקשי החצים מעט קטנים לטעמי, אך אפשר להתרגל אליהם.

 

 

מקלדת נוחה לעבודה מקלדת נוחה לעבודה צילום: ניצן סדן

 

 

משטח העכבר גדול מאוד ומדויק. סורק טביעות האצבע מוטמע בפינה הימנית העליונה שלו והוא מזהה טביעות במהירות סבירה. אסוס נתנה למחשב לא מעט שקעים ביחס לגודלו ולממוצע בקטגוריה: תמצאו בו שני שקעי USB3, שקע USB-C, שקע מיני HDMI וקורא כרטיסי זיכרון. באריזת המחשב נכללים מתאם לשקע רשת RJ45 ומתאם HDMI בגודל סטנדרטי. הרכיב היחיד שקצת חסר לי הוא שקע Thunderbolt 3.

 

 

סורק טביעות האצבע שמוטמע במשטח העכבר סורק טביעות האצבע שמוטמע במשטח העכבר צילום: ניצן סדן

 

 

מולטימדיה ואפליקציות: למי שחי בסרט

 

איכות התצוגה היא מהטובות שראיתי; הצבע מדויק ואינו מודגש בכוונה, הגוונים טבעיים והמסך חד מאוד, מה שישמח משתמשים שנוהגים לצפות בסרטים במחשב הנייד שלהם. איכות הצליל היא יתרון נוסף: ל-430 יש שני רמקולים של הרמן-קרדון בתחתיתו, בעוצמה של 1.5 וואט. בשילוב עם מעבד הצליל SonicMaster שפיתחו שתי החברות יחד, מתקבל צליל בעוצמה מפתיעה למדי ובאיכות טובה. העוצמה תוכל למלא בקלות חדר מגורים או משרד ממוצע, מה שיספק את מי שאוהב להשמיע לו מוזיקה מהמחשב.

 

איכות הצבע טובה איכות הצבע טובה צילום: ניצן סדן

 

 

אין ב-430 יותר מדי יישומים מיותרים והוא מגיע עם התוכנות הסטנדרטיות של מיקרוסופט, בצירוף יישום בקרת הגדרות של אסוס וחנות מקוונת שכוללת הנחות על אפליקציות ותוכנות למיניהן. לא שימושי במיוחד, אך גם לא מפריע.

 

ביצועים וזמן סוללה: קלף מנצח

 

הזנבוק 430UQ שהגיע למערכת "כלכליסט" הוא הדגם החזק בסדרה, שמונע במעבד אינטל Core i7 7500u, במהירות של 2.7 גיגה-הרץ. יש לו 16 גיגה-בייט של זיכרון פעולה וכונן קשיח SSD של 512 גיגה-בייט. החומרה הזו חזקה ומסוגלת להריץ כל יישום סטנדרטי במהירות, לרבות מכונות וירטואליות ותוכנות עיבוד תמונה. את החומרה הזו אפשר למצוא באולטרה-בוקים אחרים, אך ל-430 יש אס בשרוול: כרטיס מסך עצמאי מדגם ג'יפורס 940MX של אנווידיה.

 

סט השקעים של המחשב סט השקעים של המחשב צילום: ניצן סדן

 

 

הכרטיס עצמו אינו חדש במיוחד: הוא הגיע לשוק בסוף השנה שעברה והיווה שיפור על דגם 940M הסטנדרטי. היה זה שיפור מהותי: היצרנית העניקה לו זיכרון DDR5, מהיר משמעותית משל קודמו, בנפח של 4 גיגה-בייט. הודות לכרטיס הזה, מסוגל ה-430UQ להריץ משחקים חדשים ותובעניים.

 

הבעיה נעוצה באיך שהוא מריץ אותם. ה-940MX אינו מיועד לשאת משקלים כבדים: ניסיתי לשחק ב-Doom בתצורת גרפיקה בינונית-גבוהה והמשחק פשוט פעל בסלואו מושן. רק כשהורדתי את ההגדרות משמעותית ואף את הרזולוציה חזר המשחק לזרום. הוא לא יכול לפעול ב-Full HD ב-60 פריים לשנייה, למשל.

 

דסטיני רץ בצורה סבירה דסטיני רץ בצורה סבירה צילום: ניצן סדן

 

 

לעומת זאת, הוא מסוגל להריץ משחקים בני שלוש-ארבע בצורה טובה מאוד, ביניהם משחקים שנחשבו לתובעניים בימים ההם. ישנם לא מעט גיימרים שלא נוהרים אחר הכותרים החדשים ביותר ומסתפקים במשחקים בעלי אורך חיים משמעותי (למשל, ציביליזיישן לדורותיו, XCOM Enemy Unknown וסימולטורים מסדרת il2 והכותרים היותר-ותיקים של DCS). עבורם, ה-430 הוא פלטפורמה מתאימה מאוד. בשורה התחתונה, ה-940MX נועד עבור חובבי הכותרים הוותיקים ועבור מי שחשוב לו יותר לשחק במשחק מאשר לשחק בו באופטימום הגרפי שלו. הכרטיס הזה מגיע עם מחיר: על המחשב לקרר אותו באופן תדיר, מה שגורם לו להתחמם בחלקו התחתון בסמוך לציר המסך - ואת המאוורר ניתן לשמוע היטב כשהוא בשיא המאמץ.

 

 

אבל XCOM רץ נהדר אבל XCOM רץ נהדר צילום: ניצן סדן

 

 

זמן הסוללה של המחשב עומד על שבע וחצי שעות לערך בשימוש סביר. אם תפעילו גם משחקים, מתקצר הזמן הזה מהותית: לא הצלחתי לסחוט ממנו יותר משעה וחצי במשחק.

 

סיכום ואלטרנטיבות

 

הזנבוק UX430 הוא אולטרה-בוק יוצא דופן, שמשלב יתרונות רבים שפונים למשתמשים רבים. למעט סוגיית העיצוב (שמעצבנת במיוחד משום שכשקונים מחשב יפה, רוצים שהוא יישאר יפה גם בלי לנגב אותו פעמיים ביום), אין לו מגרעות בולטות. סוגיית החימום מעיקה, אך בולטת רק כשהמחשב נמצא במאמץ המקסימלי שלו וגם רעש המאוורר המובחן אינו פוגם משמעותית בחוויית השימוש. 

 

החלק השני של סעיף בדיקה זה, "אלטרנטיבות", הוא קצת בעייתי במקרה הזה: אין כיום בישראל אף מחשב נייד שמסוגל לספק את מה שה-430 יודע לעשות. סוני מכרה בעבר לפטופים בעלי כרטיס מסך עצמאי שהיו גם קלים, עתירי ביצועים ואסתטיים. ואולם, החברה נפטרה מחטיבת הלפטופים שלה והשאירה חלל שכרגע רק אסוס ממלאת (לפחות בארץ). HP מוכרת גרסת 15 אינץ' של ה-Spectre X360 בעלת אותו מעבד גרפי, אך הוא גדול, יקר וכבד מה-430. בנוסף, הוא לא נמכר בישראל. כל שאר מחשבי הקטגוריה מסתפקים בכרטיסי המסך המובנים של אינטל, חלקם בגרסה 5500 כמו מחשבי טושיבה, אחרים בגרסת 620 / 640 החדשה יותר. לסיכום, המחשב מומלץ עבור משתמשים פרטיים ומחירו, 5,090 שקל, עושה אותו לחבילה משתלמת בהתחשב ביכולותיו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x