$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

פורצת את גבולות המסך: העתיד המודולרי של ווינדוס 10

מערכת ההפעלה שחשפה מיקרוסופט היא הישג טכנולוגי מרשים מאוד - אך גם אתגר שיווקי עצום. אם תדע החברה להדגיש את יתרונות הגמישות הייחודית של ווינדוס 10 ואפיקי הרווח הטמונים בה, תוכל לכבוש מחדש את השוק הארגוני

ניצן סדן 14:3901.10.14

אמש עלו בכירי מיקרוסופט לבמה בסן פרנסיסקו והציגו מערכת הפעלה מודולרית וחוצת פלטפורמות - כזו שמסוגלת לפעול גם על טאבלט, גם על סמארטפון, גם על שרת ארגוני וגם על טלוויזיה. "מ-4 ועד 80 אינץ'", אמר אחד הנואמים. סאטיה נאדלה, מנכ"ל החברה, לא עמד בקדמת הבמה. מסיבה מסתורית בחרה ענקית התוכנה לחשוף בשקט ובנימוס את המוצר הזה. מוזר, בהתחשב בעובדה שזהו אחד הפיתוחים המרשימים ביותר בתולדות מערכות ההפעלה.

בחירתה של מיקרוסופט מפתיעה: אירוע שבו נחשף המוצר הכי חשוב שלה בשנים הקרובות - אך אינו משודר בסטרימינג וידאו חי, נערך באולם קטנטן ובו עשרות עיתונאים בלבד ומנכ"ל החברה כמעט שאינו נראה (שערו בנפשכם באיזו התלהבות היה חושף סטיב באלמר מוצר שכזה). מוטב היה אם היתה מיקרוסופט סוגרת את האירוע ללקוחות ארגוניים בלבד. למה? משום שכשמכריזים על משהו כל כך גדול וכל כך משמעותי בקול ענות חלושה, משקיעים עלולים להיבהל.

 

מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה צילום: בלומברג

 

גם לסמארטפון, גם לשרת

 

שלא יהיה ספק, מדובר בהכרזה משמעותית מאוד: מערכת ההפעלה הראשונה בעולם שהיא חוצת פלטפורמות. אפל מתפארת ביכולתה להעביר שירותים מקוונים כמייל או שיחת טלפון בין iOS ו-OS X. גוגל מתפארת בתפוצת אנדרואיד על פני מגוון מכשירים, בתצורות שונות. מיקרוסופט הלכה ועשתה משהו שהשתיים האחרונות טרם השכילו לעשות: לבנות מערכת הפעלה אחת שמסוגלת לעבור ממכשיר למכשיר, בלי קשר לתצורה שלו, לגודל שלו או למטרתו הייעודית - צרכנית וארגונית כאחד.

 

אבל למרות ההישג הטכנולוגי ותרומתו למשתמש הפרטי, המטרה העליונה של מיקרוסופט הוא השוק הארגוני - והוא גם האתגר הגדול ביותר שלה. חברות גדולות כמו אאודי העולמית למשל, עברו מווינדוס XP לווינדוס 7 רק חודשים ספורים לפני השקת ווינדוס 8. עבורן, למערכת ההפעלה לא היה כל יתרון על פני זו שכבר יש להן.

 

מ-4 ועד 80 אינץ'. ווינדוס 10 מ-4 ועד 80 אינץ'. ווינדוס 10

 

ולראשונה מאז ווינדוס 8, בידי מיקרוסופט יש מוצר שיכול באמת לקסום לארגונים: הסנכרון עם Azure יאפשר שילוב מערכות ביג דאטה ושירותי אחסון בקלות, ניתוח נתוני פעילות והסקת מסקנות מהירה בנוגע לתפעול, מכירות, שיווק ופיתוח; הסנכרון עם ווינדוס פון יאפשר עבודה מאובטחת ופשוטה במובייל ועוד. בנוסף, העברת נתונים אנונימיים לחברות מחקר עסקי יוכל להפוך למקור רווח נוסף עבור הארגונים, ע"ב הפלטפורמה של מיקרוסופט.

 

מיקרוסופט תרצה להציג נתוני אימוץ מהירים, מה שיצריך עבודת שיווק ומכירות אינטנסיבית במיוחד במהלך השנה הקרובה. בגלל שההשקה הרשמית של ווינדוס 10 מתוכננת לסוף 2015, עד אז יהיה עליה להראות למשקיעים שארגונים גדולים מגלים עניין במערכת ההפעלה על ידי חשיפת תוכניות פיילוט במגזרים עסקיים שונים בשווקים שונים. וארגונים גדולים, כידוע, לא ממהרים להחליף פלטפורמות תוכנה בסיסיות ללא תמריץ משמעותי. המשמעות היא שמיקרוסופט תיאלץ לשאת בכל עלות אפשרית של תוכניות הפיילוט הללו כדי לסיים אותה עם מקסימום לקוחות ומינימום תלונות. או במילים אחרות - סאטיה נאדלה יצטרך להוציא עוד הרבה כסף אם ברצונו לממש את פוטנציאל הרווח של ווינדוס 10.

 

חובה להשביע את תיאבון המשקיעים

 

מיקרוסופט צפויה לערוך אירוע ווינדוס 10 נוסף בתחילת השנה הבאה, שיתמקד ביישומים הצרכניים של מערכת ההפעלה. להערכתי, האירוע הזה יראה פחות כמו זה שראינו אמש והרבה יותר כמו מסיבות העיתונאים של אפל: אולם ענק, המנכ"ל בחזית, סלבריטאים על הבמה. ככל הנראה שיכלול גם נציגים של יצרניות המחשבים הגדולות. אבל השאלה שצריכה להטריד את צמרת החברה לדעתי היא מה קורה עד לאירוע הזה.

 

האם המשקיעים מכירים בפוטנציאל של ווינדוס 10? האם המשקיעים מכירים בפוטנציאל של ווינדוס 10?

 

ארגונים יזכו למצגות פרטיות, מהלכי שיווק אגרסיביים ועוד - אך המשקיעים עלולים להישאר באפלה. מיקרוסופט לא היטיבה להסביר עד כמה מהפכנית היא מערכת ההפעלה החדשה ומה תוכל להשיג בעזרתה. לא הוצגו אפיקי רווח חדשים. מבחינת המשקיע הממוצע, חברת מערכות ההפעלה הציגה עוד מערכת הפעלה ותו לא.

 

כדי שאנשים לא ימכרו את המניות שברשותם וישבו על הגדר עד שתבוא בשורה, יהיה על החברה לחשוף עוד ועוד פרטים, לגרות את התיאבון של משקיעיה למהפך, למשהו חדשני ומבריק. משקיעים שאמונם בחברה יתחזק - במיוחד לאור כשלונה היחסי של ווינדוס 8 לגרסאותיה - עשויים להתייחס לווינדוס 10 כאל הזדמנות להרחיב השקעה. או אז גם יעלה ערך המניה בשיעור שתואם את הפוטנציאל הטמון במערכת ההפעלה הזו.

 

מערכת הפעלה שקופצת ממכשיר למכשיר

 

בעיה מרכזית נוספת בווינדוס 10 היא כל מה שאנחנו עדיין לא יודעים עליה: לא ברור כמה היא תעלה לצרכן וכמה לארגון, אם תפעל במודל של מנוי בדומה לשירותים מקוונים כאופיס 365, לא ברור מהן דרישות החומרה להפעלתה (האם גם סמארטפון WP ישן או טלוויזיה חכמה מוזלת יוכלו להריץ אותה?), כיצד תתמודד מערכת ההפעלה עם הגלישה בין רזולוציות מסכים שונות ועוד. כל האלמנטים הללו חשובים מאוד לצרכן, למפתח וליצרן המכשירים ויכולים להשפיע משמעותית על ההחלטות שיקבלו בנוגע אליה.

 

מערכת הפעלה חוצת פלטפורמות יכולה להיות השלב הראשון בדרך למודולריות שימוש מלאה מבוססת ענן - משהו שהחל ב-2009 בפרויקט Gazelle של החברה וכלל ניסוי מערכת הפעלה מבוססת דפדפן, מוצר בסגנון כרום OS של גוגל. מיקרוסופט מכוונת לענן מחשוב אוניברסלי, מערכת בה נמצא כל המידע של כל לקוחותיה ומשתמשיה, שמופץ לכל מכשיר לפי צורך - ומערכת ההפעלה שהוצגה אמש היא שלב חשוב בכך.

 

ווינדוס 10 עננית יכולה לפתוח את הדלת לעתיד מרהיב בכל הנוגע לחוויית השימוש במכשירים: אדם קם בבוקר כשהסמארטפון מעיר אותו, בודק מיילים וסטטוסים בפייסבוק תוך שהוא שותה את הקפה שלו ונכנס למכונית. שם מקריאה לו מערכת ההפעלה של האוטו את המייל שלא הספיק לבדוק ומביאה אותו למשרד. שם הוא עובד יום שלם בהתבסס על הגרסה השולחנית של מערכת ההפעלה עד לסוף היום, בו מגיע הביתה וצופה בתוכניות ביוטיוב או נטפליקס, שמוזרמות בטלוויזיה חכמה. וכל אלה מתבצעים על בסיס אותה מערכת הפעלה, אותה אקוסיסטם. עם קצת פיתוחי חומרה, יוכל הסמארטפון לתפקד כמחשב במשרד וכיחידת תקשורת עבור הטלוויזיה, כשווינדוס 10 פשוט תקפוץ ממכשיר למכשיר ותציג את הממשק המתאים. אם תשכיל מיקרוסופט לשווק נכון את ווינדוס 10, יתכן שאלו יהיו פניה בשנים הבאות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x