$
מכשירים ומדריכים

מיליארד הבעיות של HP: לאן פונה ענקית המחשוב?

יצרנית המחשבים האמריקאית, שהמציאה את עצמה מחדש מספר פעמים בשנים האחרונות, דיווחה אמש על הפסד רבעוני משמעותי של 8.9 מיליארד דולר - ומתכננת לפטר 11.5 אלף עובדים עד סוף 2012. מה גרם להפסד וכיצד תוכל החברה להתאושש?

הראל עילם 16:4723.08.12
ל-HP יש הרבה מאוד בעיות - כמעט תשעה מיליארד מהן: החברה דיווחה אמש (ד') על הפסד רבעוני חריג של 8.9 מיליארד דולר - לעומת רווח תפעולי של 1.9 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. זהו הדו"ח הרבעוני הגרוע ביותר של החברה מאז הקמתה ב-1939 כיצרנית חומרה ומכשור. מניות החברה נפלו ב-8.5% במהלך המסחר אתמול ובסחר המוקדם היום, למרות שרוב הנתונים נחשפו בתחילת החודש.

 

ההפסד המשמעותי מגיע למרות שהחברה העבירה את תוכנית הרה-ארגון שלה להילוך גבוה: HP תפטר 11.5 אלף עובדים עד אוקטובר הקרוב, סוף השנה הפיסקלית. תוכניתה המקורית היתה לפטר 9,000 עובדים. בשלוש השנים הקרובות מתכננת HP לפטר כ-27 אלף עובדים מכל חטיבותיה השונות.

 

מטה HP בפאלו אלטו מטה HP בפאלו אלטו צילום: בלומברג
 

הסיבה העיקרית להפסד המשמעותי היא ש-HP נאלצה לרשום את רכישת חברת טכנולוגיות המידע EPS מ-2008 כהפסד של 9.2 מיליארד דולר, ולהוריד משמעותית את ערך חטיבת השירותים התאגידיים שלה. הכנסות החברה ירדו ב-5% עקב האטה בשוק המחשבים האישיים, חטיבה שאיבדה 11% מהכנסותיה. אחת הסיבות לכך היא גם החלשות היורו - שליש מהכנסותיה של HP מגיעות מאירופה.

 

אסטרטגיית הלידה מחדש 

 

ההפסדים אינם מפתיעים בהתחשב בשינויים החדים שעברה החברה בשנתיים האחרונות. HP ניסתה להמציא את עצמה מחדש מספר פעמים. הפעם הראשונה הייתה כחברת סלולר - כאשר היא רכשה את פאלם ומערכת ההפעלה המשובחת webOS ב-2010 תמורת 1.2 מיליארד דולר. HP ויתרה על מאמציה בתחום הסלולר כשנה לאחר הרכישה.

 

לאחר מכן היא ניסתה להמיר את עצמה לחברת תוכנה ושירותים עם רכישת אוטונומי באוגוסט אשתקד תמורת 11 מיליארד דולר ורכישת EPS ב-2008 תמורת ב-13 מיליארד דולר. ליאו אפותקר, המנכ"ל הקודם של החברה, התכוון לסגור את מחלקת יצור המחשבים האישיים ולהתמקד בשירותים - החלטה שבוטלה על ידי מג וויטמן, מחליפתו. במאי האחרון, המנכ"ל הקודם של אוטונומי, מייק לינץ', פוטר עקב ירידה בהכנסות והפיכתה של אוטונומי למחלקה שולית בחברה בעוד רכישת EPS נרשמה כהפסד.

 

עתה, HP מנסה להמציא עצמה מחדש כחברת טאבלטים. החברה היתה הראשונה להשיק טאבלט מבוסס ווינדוס 7, אבל ביטלה את הפרויקט ומכרה מספר מאוד מצומצם של מכשירי "סלייט".

 

הטאצ'פד של HP. כניסה לא זהירה לשוק הטאבלט הטאצ'פד של HP. כניסה לא זהירה לשוק הטאבלט צילום: אריאל בשור

 

את הטאצ'פד, הטאבלט מבוסס webOS, החברה זנחה בתוך מספר חודשים ולמיקרוסופט החברה הודיעה כי היא לא תפתח טאבלטים מבוססי ווינדוס 8 RT, כ"נקמה" על כך שהענקית מרדמונד החליטה גם היא להכנס לשוק החומרה ולהתחרות ב-HP. זמן קצר לאחר מכן הודיעה HP ש"אין לחברה בעיה עם הטאבלט של מיקרוסופט" ושיש בשוק מקום לתחרות, על אף היתרון הברור של מיקרוסופט על שאר יצרניות טאבלטי ווינדוס 8.

 

המחשוב האישי כבר לא במקום הראשון

 

חברת המחקר iSuppli מזהירה כי למרות ש-HP מכוונת את הטאבלטים שלה לשוק העיסקי, לא בטוח שהיא תצליח להתחרות באייפד, שהוא אמנם מכשיר המיועד לצרכנים אבל זוכה להצלחה בקרב הציבור העסקי וארגונים גדולים. בו זמנית, שוק הטאבלטים נוגס במכירות שוק המחשבים האישיים.

 

בו זמנית, HP מקווה לדחיפה משמעותית במכירות מחשבים אישיים בזכות השקת מערכת ההפעלה ווינדוס 8. אין ספק שנראה קפיצה במכירות מיד עם השקת מערכת ההפעלה באוקטובר הקרוב, מגמה קבועה בשוק הקמעונאי - אבל לראשונה זה זמן רב, מחלקת השירותים התאגידיים של HP עקפה את מחלקת המחשבים האישיים בהכנסות.

 

בעוד שלא מדובר בזינוק משמעותי כמו שאפותקר קיווה לו, כלל לא בטוח כי HP תצליח למנף את ווינדוס 8 לזינוק הפיננסי הנדרש לה. החברה הורידה את תחזיות הרווח לרבעון הנוכחי ב-1%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x