$
חדשות טכנולוגיה

לא רק אייפון והשקות: החיים האישיים של סטיב ג'ובס

היחסים המורכבים עם משפחתו הביולוגית, ההתכחשות לבתו, גסות הרוח כלפי העובדים והדרך המתוכננת להפליא שבה מייסד אפל נפרד מהעולם. את המהפכה הטכנולוגית של ג'ובס כולם זוכרים, אבל מאחוריה עמדו חיים מלאי תהפוכות

עומר כביר 12:0209.10.11

העולם מכיר את סטיב ג'ובס כיזם הגאוני שאחראי לכמה מהמהפכות הגדולות ביותר שידע עולם הטכנולוגיה בפרט, והעולם בכלל. אבל מאחורי הגאון השיווקי והמהפכן התרבותי עומד סיפור חיים רצוף מאבקים קשים, כישלונות והצלחות, סיפור סינדרלה של אדם שהיו לו כל הסיבות בעולם להיכשל, אבל מצא דרכים להצליח.

 

 

ג'ובס נולד ב־24 בפברואר 1955 תחת השם סטיבן פול, לג'ואן קרול שיבל (היום סימפסון) ולעבדול פתח ג'ון ג'נדאלי, אז סטודנט ממוצא סורי וכיום פרופ' למדע המדינה. "אמי הביולוגית היתה תלמידת תואר שני לא נשואה", סיפר ג'ובס בנאום המפורסם שנשא באוניברסיטת סטנפורד ב־2005. "היא החליטה למסור אותי לאימוץ, ורצתה שיאמצו אותי בוגרי אוניברסיטה".

 

"עד לידתי הכל היה מוכן לכך שיאמצו אותי עורך דין ואשתו, אבל כשנולדתי הם החליטו ברגע האחרון שהם רוצים בת. אז ההורים שלי (פול וקלרה ג'ובס), שהיו ברשימת המתנה, קיבלו שיחה באמצע הלילה שבישרה להם: 'יש לנו בן באופן בלתי צפוי. אתם רוצים אותו?' הם אמרו: 'כמובן'. כשאמי הביולוגית גילתה שאמא שלי לא למדה באוניברסיטה ואבא שלי לא סיים תיכון, היא סירבה לחתום על מסמכי האימוץ, והסכימה רק אחרי כמה חודשים כשהוריי הבטיחו שאלך לאוניברסיטה. ככה התחילו החיים שלי".

 

הוא למד בתיכון הומסטד בקופרטינו, במרחק חמש דקות נסיעה מהמקום שבו שוכן כיום מטה אפל. ב־1968 ביצע מהלך נועז: הוא התקשר למייסד ענקית הטכנולוגיה HP, ביל היולט, וביקש ממנו חלפים למונה תדרים שבנה. היולט כל כך התרשם מהבחור הצעיר שלא רק שהסכים לספק לו את החלפים, אלא גם הציע לו התמחות קיץ במטה HP. את ההתמחות עשה ג'ובס לצד שותפו להקמת אפל, סטיב ווזניאק.

 

ב־1972 החל ג'ובס ללמוד בריד קולג' בפורטלנד, אבל נשר אחרי סמסטר אחד. "בחרתי בקולג' יקר שאילץ את הוריי להוציא את כל חסכונותיהם", סיפר שנים מאוחר יותר. "אחרי שישה חודשים, לא הבנתי מה הטעם בכך. במבט לאחור, מדובר באחת ההחלטות הטובות ביותר שקיבלתי. ברגע שפרשתי יכולתי להפסיק ללמוד קורסי חובה ולשבת בהרצאות של קורסים מעניינים".

 

"אהיה מאושר אם אשתה איתו כוס קפה אחת"

 

ג'ובס חזר לעמק הסיליקון ב-1974, ושנתיים אחר כך הקים את אפל. מוצרי החברה הראשונים, ובראשם אפל II ומקינטוש, זכו להצלחה והפכו אותו לסלב בעולם הטכנולוגיה. כל אלה כיסו כלפי חוץ על סיפור אישי לא פשוט: רק בתחילת שנות השמונים פגש ג'ובס לראשונה את אחותו הביולוגית, הקטנה ממנו בשנתיים - הסופרת מונה סימפסון.

 

שנים רבות לאחר מכן, ב-1997, דיווח "הניו יורק טיימס" שמאז שנות העשרה שלו ניסה ג'ובס לאתר את משפחתו הביולוגית. הוא ויתר כמעט לחלוטין, עד שבגיל 27 גילה שהוריו הביולוגיים ילדו בת שלא מסרו לאימוץ. ג'ובס סירב לדבר עם הוריו הביולוגיים או לספר לעיתון איך איתר את אחותו. מאז שנפגשו לראשונה טיפחו השניים מערכת יחסים קרובה, וג'ובס נהג לבקר את סימפסון בדירתה במנהטן. "אחי ואני מאוד קרובים", אמרה סימפסון.

ג'ובס מציג את המחשב "אפל 2" בשנת 77' ג'ובס מציג את המחשב "אפל 2" בשנת 77' צילום: איי פי

 

בסופו של דבר הוא יצר קשר עם אימו הביולוגית, אבל לא עם אביו. לפני כחודש, אחרי שג'ובס פרש מתפקידו כמנכ"ל אפל בשל מצבו הבריאותי, סיפר אביו הביולוגי שההחלטה למסור אותו לאימוץ נבעה מלחצים של אביה השמרן של אמו של ג'ובס. "אני חי בתקווה שלפני שזה יהיה מאוחר מדי, הוא יושיט לי יד. אהיה מאושר אם אשתה איתו כוס קפה אחת".

 

במאי 1985, אחרי מאבק כוחות פנימי, הודח ג'ובס מתפקידו כראש חטיבת המקינטוש באפל - ועזב את החברה שייסד. זו היתה תקופת משבר קשה עבורו. "באמת שלא ידעתי מה לעשות במשך כמה חודשים", הוא סיפר בנאום בסטנפורד. "הרגשתי שאכזבתי את דור היזמים הקודם. אפילו חשבתי לברוח מעמק הסיליקון, אבל אז הבנתי משהו: אני עדיין אוהב את מה שאני עושה, והחלטתי להתחיל מחדש".

 

ההמשך ידוע: ג'ובס ייסד חברה חדשה, NeXT Computers, והשקיע 10 מיליון דולר ברכישת חברה לאנימציה ממוחשבת שמוכרת כיום בשם פיקסר. ב־1996 רכשה אפל את NeXT תמורת 429 מיליון דולר, וג'ובס חזר לכהונה שנייה בחברה, שבמהלכה הוביל כמה מהמהפכות החשובות בעולם הטכנולוגיה והצרכנות והפך את אפל לאחת החברות המשפיעות בעולם. אבל אז הגיעה 2004, וג'ובס התבשר שהוא חולה בסרטן.

 

"עברתי סריקה ב־7:30 בבוקר, והיא הראתה בבירור שיש לי גידול בלבלב", הוא סיפר בסטנפורד. הוא עבר ניתוח וסבר שהחלים לגמרי מהסרטן. אבל גם בשנים הבאות הוא סבל מבעיות בריאותיות קשות, עד שבאוגוסט, אחרי שבינואר יצא לחופשת מחלה, פרש סופית מתפקיד מנכ"ל אפל.

 

התרגיל והבקדייטינג

 

מעבר לתדמית הציבורית של סטיב ג'ובס כאיש חזון כריזמטי וחביב הסתתרה דמות שנויה מאוד במחלוקת, שביצעה לא מעט מעשים לא מוסריים ונכלוליים. הקורבן של אחד ממעשים אלה היה שותפו של ג'ובס להקמת אפל, סטיב ווזניאק. ב־1974 החל ג'ובס לעבוד בענקית קונסולות המשחק באותה תקופה, אטארי.

 

אטארי הציעה לעובדיה 100 דולר על כל שבב שיצליחו להסיר מהקונסולות של החברה. ג'ובס פנה לווזניאק, והציע לו לבצע את העבודה תמורת חצי מהסכום שיתקבל. ווזניאק הצליח להוריד 50 שבבים, אבל ג'ובס שיקר ואמר שקיבל רק 700 דולר (במקום 5,000), ומסר לו חצי מהסכום.

ליסה ג'ובס ליסה ג'ובס

 

בגיל 23, שנתיים אחרי שהקים את אפל וכבר צבר הון אישי ניכר, נולדה לג'ובס בת מחוץ לנישואים בשם ליסה. במשך שנתיים ג'ובס הכחיש שהוא אבי הילדה, ואף נשבע במסמך משפטי חתום שהוא לא יכול להיות אביה מכיוון שהוא עקר. למרות הצהרה זו, מאוחר יותר הודה שהוא אביה של ליסה. שנים לאחר מכן הוכיח ג'ובס שהוא לא סובל מבעיות פוריות: אחרי שנשא לאשה את לוריין פאול נולדו לבני הזוג שתי בנות ובן.

 

ביחסיו הבין־אישיים הוא גילה לא פעם מזג חם, עד כדי גסות רוח וחוסר אנושיות. לפי דיווחים, הוא פיטר את כל צוות הפיתוח של מוביילמי בהערה אגבית. בפגישה עם עובדי אפל לפני כשנה וחצי הוא גם השתלח במתחרה הגדולה, ענקית האינטרנט גוגל. "לא נכנסנו לתחום החיפוש, הם נכנסו לתחום הטלפונים", הוא אמר. "אין מקום לספק – הם רוצים לחסל את האייפון. המנטרה שלהם, 'Don't be evil' היא בולשיט".

 

בנוסף, ג'ובס גילה גם התנהגות עסקית בעייתית ביותר. כך למשל, בפרשת הבקדייטינג במניות אפל. ב־2001, במסגרת פרשה זו, נטען שג'ובס רשם הכנסה בהיקף של 20 מיליון דולר שעליה לא דיווח. טענות אלו היו יכולות לסבך אותו בהאשמות פליליות, אך הוא מעולם לא הואשם בפרשה. ג'ובס בנה את אפל בצלמו ובדמותו, והפך אותה למכונה של מהפכנות. אבל אפל של ג'ובס היתה גם מכונה של ניצול והתעללות, שהושוותה לא פעם לנייקי.

 

הכתם הגדול ביותר על פעילות החברה הוא פס הייצור שלה בסין, המופעל על-ידי חברת פוקסקון. פסי הייצור של אפל נחשבים ליעילים בעולם, אבל דיווחים שהופיעו בשנים האחרונות חשפו מקרים רבים של תנאי עבודה מחפירים, וניצול קשה של עובדים שחיו ופעלו בתנאים הדומים לתנאי עבדות. בשנה שעברה, רצף של התאבדויות עובדים במפעלי פוקסקון שב והדגיש את תנאי העבודה הקשים בהם מיוצרים האייפון והאייפד.

 

אפל עצמה התנהלה תמיד בצורה מתנשאת ומנוכרת: התעלמה מביקורות עליה, לא היססה לדרוס מתחרים קטנים ואף חברות ששיתפו עמה פעולה, ואף תקפה בחריפות תלונות של מעריצים. את הדוגמה, כך נראה, נתן ג'ובס עצמו: בשנה שעברה בעיצומה של פרשת אנטנה-גייט, הגיב ג'ובס למייל ממשמתמש שחווה קשיי קליטה באייפון באמירה "אתה כנראה מחזיק אותו לא נכון". מעשים אלו, ורבים אחרים, עוררו על ג'ובס לא מעט שונאים. "הוא נחשב לאחד מהאגומניאקים הבולטים בעמק הסיליקון", כתב עליו ב-2007 מגזין Fortune.

 

מוות מתוכנן לפרטי פרטים

 

אך גם המבקרים הלוחמניים ביותר לא יכחישו שכל דבר שסטיב ג'ובס עשה היה מתוכנן בקפדנות. הדבר ניכר היטב באופן שבו פעלה אפל והשיקה מוצרים, ובמיוחד באירועי ההשקה המתוקתקים והמהודקים שהוביל. גם הליך פרישתו ופטירתו היה מתוכנן, כך נראה, עד לפרטיו האחרונים.

 

התכנון הקפדני ניכר היטב ביום שבו נמסרה הבשורה על לכתו. ההודעות לעיתונות ולעובדים נוסחו בקפדנות מראש ונשלחו לכל הכתבים בארה"ב. במקביל כבר דאגה אפל לשנות את עמוד הבית של האתר שלה למתכונת שהוכנה מראש: תמונת שחור־לבן גדולה של ג'ובס, עם שמו ושנות חייו. הועלה גם עמוד פנימי שכלל הודעה קצרה והזמנה לגולשים לשתף את זיכרונותיהם ומחשבותיהם. ניכר שהיתה עבודת הכנה משמעותית לפני פרסום ההודעה, ואין לפסול על הסף שג'ובס עצמו היה מעורב בה.

 

תמונתו של ג'ובס באתר אפל תמונתו של ג'ובס באתר אפל צילום מסך: apple.com

 

אבל הסיפור כבר התחיל בינואר האחרון, אז הודיעה אפל שג'ובס יוצא לחופשת מחלה ללא הגבלת זמן, ושאת מקומו בניהול השוטף של אפל ימלא טים קוק. אפשר להעריך שכבר אז ידע ג'ובס שזמנו קצוב, והיתה זו תחילתו של תהליך פרידה מדורג ומתוכנן שנועד להשאיר אחרי לכתו חברה יציבה.

 

כדי לרכך את הזעזוע מיהרה אפל להצהיר אז שג'ובס יישאר בתפקיד פעיל בחברה ויהיה מעורב בכל ההחלטות האסטרטגיות שלה. בחודשים שעברו דאגו ג'ובס ואפל לפזר עדויות שלפיהן הוא עדיין מתפקד ומוביל את החברה: ציטוטים שלו שולבו בהודעות לעיתונות, והוא אף הוביל שני אירועי השקה משמעותיים - אייפד 2 במרץ, להפתעת הנוכחים באירוע, ו־iOS 5 ביוני.

 

באירועים אלו ג'ובס אמנם נראה כחוש וגרום במיוחד, וגם חלש, אך הופעתו שידרה שמצבו ככל הנראה אינו קשה. עם זאת, במיוחד במהלך האירוע האחרון, ג'ובס נעלם מהבמה לפרקי זמן ארוכים. ואולם, הופעות אלו היו בעלות ערך רב להרגעת המשקיעים, וסיפקו הוכחה שאפל מתפקדת היטב גם במצב ביניים זה.

 

השלב הבא הגיע ב־24 באוגוסט. אחרי שהציבור כבר התרגל לראות את טים קוק מוביל את אפל בהיעדרו של ג'ובס, הודיע האחרון שהוא פורש מתפקיד המנכ"ל ומעביר באופן סופי את הכתר לקוק. ג'ובס נשאר בתפקיד יו"ר, מהלך ששידר שהוא עדיין מעורב בניהול החברה ובחזונה. היה זה השלב הלפני אחרון בתוכנית הירושה המדוקדקת והסודית, שאותה סירבה אפל לחשוף בתחילת השנה למרות דרישות משקיעים, ושנועדה, בראש ובראשונה, לשדר לציבור "עסקים כרגיל".

 

הצגת אייפון 4S, פחות מ־48 שעות לפני שאפל הודיעה על מותו של ג'ובס, היוותה רכיב חשוב ביכולת ההובלה של קוק: המנכ"ל החדש הוביל את האירוע, שידר ביטחון ורוגע ונכנס בצורה טובה לנעליו של המנכ"ל הפורש.

 

במקביל, לפי הדיווחים, דאגה אפל לעדכן את משטרת סן פרנסיסקו על מותו הצפוי של מייסדה. המטרה היתה ברורה: לאפשר למשפחה לקיים טקס פרטי וקטן, רחוק מהמעריצים והעיתונאים. מי שבכל זאת ניסו להגיע לביתו הפרטי של ג'ובס לאחר מותו נבלמו, והקהל הרחב אפילו לא דע היכן בדיוק התקיימה ההלוויה, או מה היה מועדה המדויק. בדיוק כמו בעיצוב האייפון והאייפד, ג'ובס והאנשים המקיפים אותו לא השאירו דבר ליד המקרה גם במותו. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x