$
טורים

סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: גוגל שולחת זרועות

גוגל ממשיכה לעצבן את אתרי התוכן, המו"לים וקהילת הקוד הפתוח; נוקיה הולכת לאיבוד בשירותי הרשת; וחברות הסלולר לא עומדות בעומס תעבורת המידע שהן עצמן עודדו

רוני שני 10:2602.10.09

גוגל במגננה...

 

גוגל אוהבת להציג עצמה כהתגלמות החיוביות התאגידית: היא דואגת לאיכות הסביבה, מעודדת את עובדיה לעסוק בפיתוחים לאו דווקא כלכליים ומצדדת בנייטרליות רשת. חוץ מזה היא גם הורגת ברכות את האורגניזמים שמרכיבים את המערכת האקולוגית המכונה "אינטרנט". הפעם מדובר ב-SideWiki, מנגנון תגובות מובנה במנוע החיפוש.

 

כך, במקום להיכנס לאתר ולפרסם (או לקרוא) טוקבקים בכתבה או בפוסט גופם, גוגל תאפשר לגולשים שהתקינו את סרגל הכלים שלה, להגיב ישירות בעמוד החיפוש; בלי להיכנס לאתר. מאחר שאין בפיתוח הזה שום חידוש (חברות רבות אחרות כבר ניסו להתעלק בצורה כזו על יצרני תוכן), ומכיוון שהטיעונים הפסאודו-קהילתיים של גוגל לא ממש משכנעים, ובהתחשב בכך שמרבית הטוקבקים אינם פסגת הדיון האינטלקטואלי האנושי - הנה לכם עוד סיבה לא להתקין את Google Toolbar.

 

כמה ימים אחרי SideWiki הכריזה החברה על פיצ'ר חדש במנוע החיפוש, שיציג קישור ישיר למקטע שבו מופיעה מחרוזת החיפוש שהקלדתם. כלומר, הגולשים שיגיעו לאתר בעקבות החיפוש ייחשפו רק לחלק קטן ומוגבל ממנו.   

 

הביקורת לא איחרה, והרשת מלאה בפרשנות מטרידה על זרועותיה הארוכות מדי של החברה, על גאוותנותה, על חוסר התוחלת של הפתרון שלה, ואפילו ג'ף גארוויס - המעריץ מספר 1 - פסק כי החברה שהמוטו שלה הוא Do No Evil נוהגת ברשעות. ב-Tech Liberation, מנגד, מעדיפים להתייחס ל-SideWiki ברומנטיקה, וסבורים שזהו כלי שיקדם את הפלורליזם ברשת. ממש כמו שטוקבקים מקדמים את חופש הביטוי.

 

SidWiki. עוד סיבה לא להתקין Google Toolbar? SidWiki. עוד סיבה לא להתקין Google Toolbar?

 

העסקה שחתמה גוגל עם איגוד הסופרים האמריקאים אמנם הוקפאה בהוראת שופט, אבל טים וו מ-Slate חושב שזו טעות חמורה: מפרויקט הספרים ירוויחו כולם, בעיקר הקוראים שיוכלו לקבל גישה לכותרים שמזמן אינם זמינים בחנויות. לדבריו, סכנת המונופול האמיתית שנשקפת מגוגל אינה בתחום הספרות, אלא בתחום האינטרנט.

 

לרגל הפתיחה החגיגית של Google Wave ל-100 אלף נסיינים, ראיון טכני עם אחד המפתחים.

 

בעת השקת מערכת ההפעלה הסלולרית שלה - האנדרואיד - הקפידה גוגל להעניק חיבוק חם לקהילת הקוד פתוח. האנדרואיד, נרמז, תהיה פתוחה ותאפשר למפתחים עצמאיים להציע יישומים ושיפורים עבורה. לא כמו אצל אפל המרשעת. כעת, משגוועו הדי היח"צ, נראה שכל זה היה מצג שווא; לאחרונה אסרה החברה על מפתח עצמאי להפיץ תוכנה ששיפרה את ביצועי השירותים הקנייניים שלה (Google Maps, Gmail ודומיהם), בטענה שמדובר בהפרת הרישיון. בואו ננחש מי ייפגע מזה בסוף.

 

...והסמארטפונים בעלייה

 

ובאותו עניין, אינטל הציגה את מובלין 2.1, גירסה חדשה של הפצת הלינוקס שלה לנטבוקים וסמארטפונים, ומתחרה ישירה לאנדרואיד וזוכה לתמיכה מצד Dell ו-Canonical, מפיצת אובונטו.

 

ב-Tech Liberation מביאים דו"ח, שמזכיר לכל המודאגים משליטת האייפון בשוק הסלולר שני דברים: א) זה לא יימשך לנצח. ב) הסלולרי של אפל, נערץ ככל שיהיה, אינו פסגת החדשנות האפשרית. קצת סבלנות וזה יעבור. מצד שני, לא מעט יצרניות מתכוונות להשיק מכשירים שיתבססו על Windows Mobile 6.5. כנראה שזה ייקח די הרבה זמן.

 

נוקיה, בינתיים, ממשיכה במסעה אל חוסר הרלבנטיות. היא רכשה את Dopplr, אתר תיירות קהילתי מוערך, תמורת 22-15 מיליון דולר, כך מדווח בלוג הטכנולוגיה טקראנץ'. הבלוגר אום מאליק מברך את המשקיעים והמייסדים (חלקם עובדים לשעבר בנוקיה), אבל חושב שמדובר בהתאבדות. בבלוג גיגה אום מנסים לפרשן את העסקה, מעלים השערות בלתי מבוססות ומאחלים הצלחה לנוגעים בדבר. המתחרים מ-TripIt ממשיכים לחדש ומציעים למפתחי אפליקציות צד שלישי נתח מהרווחים.

 

ספקיות הסלולר האמריקאיות, שעוד לא נרגעו מכוונתה של נציבות התקשורת להפוך את נייטרליות הרשת לחוק, תובעות להקצות להן עוד תדרים, מאחר שהעומס הנוצר מצריכת תוכן בסלולר מאיים למוטט את הרשתות שלהן. למי שמרחם עליהן נזכיר שאותן החברות הן אלו שכבר שנים מעודדות משתמשים לרכוש מכשירים מתקדמים מסובסדים וחבילות גלישה מוגבלות. ב-GigaOm, בינתיים, שואלים כמה רוחב פס באמת דרוש לנו, והאם נבון להשקיע את הכסף בהרחבתו במקום בשיפור השימוש שאנחנו עושים בו. מירוץ הגיגהרצים של עולם המעבדים הסתיים, תחרות המגה-פיקסל במצלמות נרגעת גם היא, מתי יגיע דור המגה-ביטים?

 

סטיבן פריי באפוס רחב יריעה המגולל את תחושותיו לגבי היצע הסמארטפונים בשוק. תענוג.

 

בפינצטה

 

מיקרוסופט הישנה, זו שיכולה ללמד את גוגל ואפל פרק או שניים בהלכות בליעת מתחרים - עדיין פה: היא השיקה תוכנת אנטי וירוס חינמית, שאמנם זכתה לביקורות חיוביות בחלקן, אבל מהווה גזר דין מוות לשאר השחקניות בשוק המאוס הזה.

 

ואפרופו מיקרוסופט, כריס דיקסון, איש שיודע דבר או שניים על הייטק (הוא יזם ומשקיע ותיק), טוען בתוקף שפטנטים בתחום הטכנולוגיה - אינטרנט, תוכנה וחומרה - פוגעים בחדשנות ומועילים בעיקר לטרולים. אגב, מחקר השוואתי שנערך בין מדינות שבהן נהוגים פטנטים לבין כאלה שלא, מגלה כי אלה האחרונות חדשניות לא פחות; רק באופן שונה. יהונתן קלינגר בוחן את הנושאים הללו מנקודת המבט של פיתוח משחקים.

 

קטרינה פייק, מייסדת פליקר ועמיתתו של דיקסון ב-Hunch, מסבירה שעבודה קשה מועילה רק כשעובדים על הדבר הנכון.

 

שני חוקרים ניתחו את הנתונים שפירסם אתר השכרת הסרטים נטפליקס, וקבעו כי הם סותרים את תיאוריית הזנב הארוך של כריס אנדרסון. הוא טוען הפוך, אבל ניק קאר, שחיטט בהיצע הסרטים הפופולריים באתר בעצמו, גילה משהו מעניין הרבה יותר: הזנב הארוך עובד בנטפליקס, מאחר שהאתר מבצע מניפולציה מחושבת היטב על הגולשים.

 

דוק סירלס, מאושיות האינטרנט ומחברי התנ"ך השיווקי The Cluetrain Manifesto, משווה את האתרים הפופולריים של ימינו - גוגל, טוויטר, פייסבוק ודומיהם - ליצורים פרהיסטוריים. "הם שלטו בעולם במשך עידנים", אמר, "אבל נכחדו לטובת צורות חיים מעניינות הרבה יותר".

 

ICANN, החברה האחראית על הקצאת שמות מתחם, היא חברה פרטית הפועלת תחת פיקוח הדוק של ממשלת ארה"ב, וזוכה בשל כך לביקורת רבה. כעת נראה כי תם עידן או לפחות השתנה: הממשל האמריקאי מוותר על חלק מסמכויותיו ומעניק מרחב גדול יותר לגופים וממשלות אחרים. בגרדיאן הזמינו את הגולשים לשלוח שאלות לראש ICANN ובאקונומיסט מגוללים את ההיסטוריה של הארגון ומביעים ספקות לגבי מידת הפתיחות שהממשל האמריקאי יתיר לו. וינט סרף, מצידו, מזהיר שמאגר כתובות ה-IP יאזל ב-2011.

 

ממשלת צרפת אישרה את חוק שלוש הפסילות, המתיר לנתק מהאינטרנט מורידי קבצים. עו"ד יהונתן קלינגר מסביר מדוע מדובר בענישה אכזרית ולא לגיטימית.

 

אחרי תשע שנות פעילות, אתר ביקורת הקולנוע "עין הדג" נסגר (הוא ימשיך לפעול במתכונת מצומצמת עד ה-13.10). אהוד קינן נפרד ויאיר רווה משוכנע שהם עוד ישובו.

 

ב-Slate בוחנים בעניין את הניסיונות הנואלים של מדינת ישראל להתנתק מהעולם למשך 24 שעות. יום כיפור קוראים לזה. ובאותו עניין: עידו הרטוגזון על הציפיה מלאת החרדה שממלאת את הלב בכל פעם שפותחים את המייל אחרי ניתוק ממושך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x