$
בורסת ת"א

"יועצים לא יכולים להיות חד־ממדיים. הם חייבים להרחיב אופקים"

יוסי פילוס נבחר לשותף מנהל בפירמת רואי החשבון PwC בדרך דמוקרטית, החריגה מאוד בעולם הפיננסים. כדי לעמוד בקצב השינויים הגלובליים הוא מתכוון להגביר את אותו קו של שקיפות ולשמור על יותר מטריק אחד בשרוול

מעין מנלה 08:2208.02.16

יוסי פילוס, השותף המנהל של פירמת הייעוץ ורואי החשבון PwC, החל את דרכו בפירמה בתור סטאז'ר בשנת 1979 והתקדם בסולם הדרגות עד שלפני כשנה וחצי נבחר, בבחירות דמוקרטיות וחשאיות, לעמוד בראש הסניף הישראלי של הפירמה הגלובלית. בחירות דמוקרטיות הן דרך מאוד לא מקובלת למינוי שותף מנהל, בייחוד בעולם הפיננסים.

"אנחנו מנסים להוביל קו ליברלי, קו של שקיפות בכל הקשור בהתנהלות בשותפות.

 

The Leaders 3 - פרויקט הסטודנטים של כלכליסט והמכללה למינהל

 

בכל המשרדים האחרים וגם בקרב הקולגות שלנו, משרדי עורכי הדין, מקובל שיש ועדת מינויים שקובעת מי השותף המנהל. הליך בחירות דמוקרטי תואם יותר את הדור הצעיר שמסתובב פה במשרד. החבר'ה הצעירים פחות ופחות מקבלים תכתיבים כאלה, שבהם קבוצת שותפים בכירים מתכנסת בתוך חדר וכל עוד לא יוצא עשן לבן, הם לא יודעים מי עומד להנהיג אותם. חשבנו שבחירות דמוקרטיות נותנות ביטוי נכון למאוויים של כל אחד מהשותפים", מסביר פילוס.

 

לדבריו, לשותף מנהל שנבחר באופן דמוקרטי יש יותר כוח מוסרי לעומת שותף שמינתה קבוצת שותפים מצומצמת. "לשותף המנהל יש הרבה מאוד כוח בארגונים האלה, והבחירה צריכה להיות חשאית כדי שאף אחד לא ירגיש אי־נוחות מכך שהצביע לשותף הנבחר או למועמד אחר", הוא אומר.

 

מה כולל החזון שלך לפירמה?

"במישור הפנימי — הגברה של השקיפות לגבי התנהלות הפירמה. אנחנו מנהלים עסק כלכלי שברוך השם הוא רווחי ומחלקים את הרווחים בין השותפים, ואנשים צריכים לדעת מהם הקריטריונים לחלוקה ואיך היא עובדת. הגישה הזאת תואמת מאוד את דור ה־Y, שהולך ותופס את מקומו בתוך השותפות.

 

"השותפות הזאת קיימת משנת 1924, ואחת לעשרים שנה יש לעצור ולבחון אם כללי ההתנהלות שלה תואמים את המציאות בשטח. אנחנו ערים לזה שדור אחד דוחק בדור אחר, ואנשים באים עם רעיונות שונים ותפיסות עולם שונות. אחד התפקידים שעליי למלא הוא התאמת הפירמה לזמנים המשתנים, לעידן החדש שהולך ונוצר נגד עינינו.

 

"במישור החיצוני אני מתמקד בבניית הפירמה לעשור הבא, על רקע השינויים הדרמטיים מאוד שמתחוללים במשק. הכל מוטה טכנולוגיה, האופן שבו אנחנו צורכים תרבות, חינוך, בריאות, בנקאות וכל דבר אחר — משתנה. אני חושב שזה משנה את הפירמות, ועליי לשאול את עצמי איפה אנחנו צריכים להיות בעוד חמש שנים".

 

איך אתה רואה את 10 השנים הקרובות בתחום ראיית החשבון? מה צפוי לשנות את המפה?

"לארגון מסוגו של PwC יש ממשק עם המשק הישראלי וגם העולמי, ועליו לבחון מה הוא יכול לתרום לשינוי הזה בחיים של כולנו. איך הוא יכול להפיק ממנו תועלת? בכל הפירמות הגדולות, גם ב־PwC, יש "מגה טרנדס" — תופעות גלובליות שמתרחשות, נראות לעין ומשנות את הקיום היומיומי שלנו. הן מצריכות שינויים בהתייחסות של גופים כלכליים אליהן. למשל האורבניזציה. זו תופעה ברורה שבה אנשים עוזבים את הכפרים והפריפריה ועוברים לערים הגדולות.

 

היא ניכרת בסין, במזרח אירופה, בדרום אמריקה וגם בתל אביב. יש תופעות של הגירה, כשאנשים נוטשים את אפריקה או המזרח הרחוק ונודדים למקומות אחרים. הטכנולוגיה היא תופעה שמשנה את כל מערכות החיים שלנו, בבריאות, בתרבות הפנאי, בכל מקום. שירותי הבנקאות שאנחנו צורכים, למשל, אפילו לא דומים לדרך שבה ההורים שלנו צרכו את שלהם. אז הם עמדו בתור לפקידים בבנקים, היום הילדים שלנו עושים את כל הפעולות דרך הסמארטפון.

 

"יש עוד ועוד תופעות כלל עולמיות, וארגון גלובלי כמו PwC נערך לתת מענה לשינויים האלה. לדוגמה, אם רשתות קמעונאות נמצאות בתהליך של הסבה לעבודה על פלטפורמה אינטרנטית, מישהו צריך להוביל את התהליכים האלה. גופים גדולים כמו PwC רואים את עצמם כשירים ללוות לקוח שרוצה לעשות את השינוי. זה סוג של פרויקטים שלפני חמש שנים לא היו, ובעוד חמש שנים יהיו נחלת הכלל".

 

מימין: יוסי פילוס והסטודנטית ליטל שר־ישראל מימין: יוסי פילוס והסטודנטית ליטל שר־ישראל צילום: נמרוד גליקמן

 

"בעלי מקצועות חופשיים צריכים להיות ורסטיליים"

פילוס עומד לפני פרישה שתגיע בתום הקדנציה היחידה שנבחר לה, ואין לו, לדבריו, שום מחשבות על דחייתה. למרות זאת, ולנוכח ותק של 37 שנה בפירמה, הוא מוביל את תחומי הטכנולוגיה, השינויים והתאמת הפירמה לעתיד.

 

כמי שחי את הקדמה והטכנולוגיה ועומד לפני פרישה, מה דעתך על התופעה שבה במקומות עבודה רבים בישראל עובדים בני 50 ואף צעירים מהם נחשבים לא רלבנטיים?

"לצערי זה קיים גם בתחום ראיית החשבון, אנשים שבגיל 50 הם כבר לא החשבים הצעירים והאנרגטיים שהיו. כוח הכבידה של כדור הארץ עובד על כולם. פתאום עובד כזה הופך להיות יקר מאוד כלכלית מבחינת המערכת, וכשמביאים מישהו בן 32, שעושה את אותה עבודה תמורת פחות כסף, זה בעייתי. המצב הזה מעסיק אותי מאוד. ואם בגיל 50 קשה למצוא משרה של מנהל כספים, בגיל 60 זה בלתי אפשרי".

 

בתחילת דרכו, כשהיה שותף צעיר, נפגש פילוס עם השותף המנהל של הפירמה הגלובלית, פגישה שהוא משווה לצוער במשרד החוץ שנפגש עם נשיא ארה"ב. מטרת הפגישה היתה להתייעץ עם פילוס כדי להקים את תחום ההייטק בפירמה הישראלית.

 

לו היית יושב עכשיו בתור שותף מנהל ונותן עצה לשותף צעיר, מה היית אומר לו?

"יועצים ובעלי מקצועות חופשיים לא יכולים להיות חד־ממדיים. עליהם להיות ורסטיליים, ולכן על מי שמזוהה עם תחום מסוים להרחיב את האופקים. היום, יותר מתמיד, הרבה מאוד תחומים נכנסים זה לתוך זה. לאדם שמתמחה בבנקאות יש עולם שלם של פינטק, למשל, של כניסת הטכנולוגיה לתוך הבנקאות. אלה עולמות שנפגשים ויוצרים איזו מציאות חדשה. לכן, לדעתי ככל שמרחיבים את האופקים ובאים עם בסיס ידע רחב יותר — זה משפר את היכולת לתת שירות נכון ללקוחות. בסופו של דבר זה מאפשר לרכוש את תשומת הלב של הלקוחות וגם את האמון שלהם".

 

"התחום עם הצמיחה הכי גדולה הוא הייעוץ"

ליטל שר־ישראל, סטודנטית למינהל עסקים עם התמחות בחשבונאות במכללה למינהל, ביקשה לדעת מה התחום שצפוי לבלוט ב־10 השנים הקרובות, שאליו כדאי לסטודנטים לחשבונאות להתכוונן.

 

"באופן גלובלי נראה שהתחום עם הצמיחה הכי גדולה בפירמות הוא הייעוץ. כל התחומים גדלים מכיוון שהכלכלה העולמית צומחת, יש ריבוי אוכלוסייה וכו', אבל בחלוקה הפנימית — הייעוץ יגדל על חשבון התחומים האחרים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x