$
בארץ

גילה: "אי עשייה שווה להמשך מתן רישיון למונופולים לעשוק צרכנים"

הממונה על ההגבלים העסקיים התייחס לטיוטה שפרסם לאחרונה, לפיה הרשות תטיל קנסות על מונופולים שיגבו מחיר מופרז מצרכנים

תומר גנון 18:4409.12.13

"יש הרבה מונופולים עם כוח מול הצרכן, והתעלמות מהחוק היא חור באכיפה. אי עשייה שווה להמשך מתן רישיון למונופולים לעשוק צרכנים". כך אמר היום (ב') הממונה על ההגבלים העסקיים, דיוויד גילה, ביום עיון של משרד עורכי הדין תדמור ושות' ומשרד פרלמן ושות' ייעוץ כלכלי.

 

הדיון שבו השתתף גילה עסק בטיוטת גילוי דעת שפרסם הממונה על ההגבלים לאחרונה, לפיה רשות ההגבלים תטיל קנסות מנהליים שיכולים להגיע ל-24 מיליון שקל על מונופולים שיגבו מחיר מופרז מצרכנים. גילה קובע בטיוטה כי פערים של מתחת ל-20% בין מחיר המוצר לעלות הייצור יחשבו כמחיר הוגן.

 

"אנחנו מתאמצים לקדם תחרות אבל התחרות לא תמיד מצליחה", אמר גילה. "מה עושים כשעומדים מול מונופול ללא רסן? אי אפשר לטמון יותר ראש בחול. עד היום הרשות לא אכפה איסור של גביית מחיר מופרז והוא נמצא בחוק. המצב כיום הוא לא טוב. אנחנו מנסים להרים את הכפפה ולנסות לפתור את הבעיה. קשה לאכוף את זה, אין ספק. אבל זה לא אומר שצריך להתעלם מזה".

 

הממונה על הגבלים עסקיים, דיוויד גילה הממונה על הגבלים עסקיים, דיוויד גילה צילום: עמית שעל

 

אם תאושר הטיוטה שפרסם גילה, המשמעות היא שהוא יוכל לפקח ולהתערב במחיריהם של מוצרים המסופקים על ידי מונופולים, ושאינם נמצאים ברשימת המוצרים בפיקוח שאותם בודקים משרדי הכלכלה והחקלאות (בפיקוח נמצאים למשל ביצים, לחם, חמאה או גבינה צהובה). מדובר בשינוי כיוון מחשבתי ודרמטי של הרשות, שהחליטה לראשונה מזה 17 שנים לעשות שימוש בתיקון לחוק שמסמיך אותה לפעול נגד מונופול שגובה מחיר מופקע מצרכנים.

 

חוק ההגבלים העסקיים אוסר כיום על בעל מונופול, מי שמחזיק למעלה מ-50% מכלל אספקת הנכסים או רכישתם, לנצל את כוחו לרעה. על פי החוק הקיים ניצול לרעה נחשב גם כ"קביעה של רמת מחירי קנייה או מכירה בלתי הוגנים של הנכס או של השירות שבמונופולין". כלומר, בעל מונופול אינו רשאי לגבות מחיר שאינו הוגן - נמוך מדי (מחיר טורפני) או גבוה מדי (מופרז) - אשר יפגע בתחרות.

 

יש התנגדויות

 

טיוטת גילוי הדעת מעוררת התנגדות בקרב מומחים בתחום ההגבלים. "אני לא אוהב פיקוח על מחירים", אמר בדיון עו"ד דודי תדמור, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר. "זה נראה לי לא נכון. יגידו שזה לא פיקוח ברשות, אבל זה פיקוח בפועל, ויש לי ספק גדול אם זה בסמכות של הרשות".

 

"יש דרכים טובות יותר לפקח על מחירים", הוסיפה פרופסור מיכל גל מומחית להגבלים עסקיים מאוניברסיטת חיפה. "בכל העולם מתקשים לקבוע מהו מחיר הוגן. אין לנו כללים לקבוע מראש היכן עובר הקו".

 

מנחם פרלמן, הכלכלן הראשי לשעבר של רשות ההגבלים, טען שהתערבות במחיר אינה מתאימה לכלכלה חופשית. "במחשבה הכלכלית מדובר בגישה של קארל מארקס. סוגיית המחיר הלא הוגן מעוררת קשיים רבים ביישום ואכיפה".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x