$
בורסת ת"א

עשות אשקלון: שתי עסקאות ותשואה של 988% בחודש וחצי

החברה הבת של תע"ש הודיעה בשבוע האחרון על שתי עסקאות ענק בהיקף כולל של יותר מחצי מיליארד שקל

נעמה סיקולר 07:3323.02.09

מי מבין 700 המניות הנסחרות בבורסה של תל אביב השיגה מ־1 בינואר 2009 תשואה של 988%? לא, לא מדובר במניות של חברות הקשורות למאגר הגז הטבעי שנמצא מול חיפה, אלא במניה קטנה של חברה מאשקלון שבה מחזיקה המדינה (באמצעות תע"ש) ב־85%.

 

מדובר בעשות שהפכה ממפעל קטן רווי מאבקים פנימיים לתעשייה ביטחונית שהודיעה בשבוע האחרון על שתי עסקאות ענק - עם לקוחות בחו"ל ועם משרד הביטחון - בהיקף כולל של יותר מחצי מיליארד שקל (פי 1.5 מצבר ההזמנות הכולל של החברה בשנת 2007 שהסתכם ב־350 מיליון שקל).

 

כך הפכה עשות תוך שישה שבועות מחברה הנסחרת לפי שווי של 17 מיליון שקל לחברה של 143 מיליון שקל, המרכזת מחזור מסחר יומי של 17 מיליון שקל בשבוע האחרון. בשלושת החודשים שקדמו לעסקאות עמד מחזור המסחר על 5,100 שקל בלבד.

 

מפעל עשות הוקם בתחילת שנות השישים וייצר (כשעוד היה בבעלות פרטית) מכלולים למכונית הקונטסה. כעבור כמה שנים הוא נרכש בידי משרד הביטחון, שהפך אותו לחברה־בת של התעשייה הצבאית (תע"ש). המפעל המצליח ייצר בשנותיו הטובות רכיבים לטנק המרכבה, תחמושת וציוד לענף התעופה (בעיקר חלקים למנועי סילון) כשהלקוח העיקרי היה משרד הביטחון.

 

לימים נקלעה עשות לקשיים, ומתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001 פגעה במכירותיה לשוק התעופה. גם ההזמנות ממשרד הביטחון פחתו, והמדינה החלה להזרים כסף כדי להציל את החברה, בהמשך אף ביקשה להפריטה.

 

ואולם מהלך ההפרטה הסתבך וגרר תרעומת ציבורית והרעה ביחסי העבודה. העובדים שחששו מפיטורים החלו לנקוט סנקציות נגד ההנהלה, שכללו "שביתה איטלקית" וצעדי מחאה נוספים. הם ניסו לשכנע את המדינה למכור להם את המפעל, והוקמה ועדת בדיקה בראשותו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה אז, אביגדור יצחקי.

 

בתשעת החודשים הראשונים של 2008 צברה עשות הפסד של 11.1 מיליון שקל אף שמכרה בסכום של כ־155 מיליון שקל. בתקופה המקבילה ב־2007 היא הפסידה 700 אלף שקל בשעה שהמכירות הסתכמו בכ־168 מיליון שקל. למרות הכל היא הצליחה להשיג מתחילת 2009 תשואה פנומלית בבורסה, הודות לשתי עסקאות. עסקה אחת גמורה, והשנייה נמצאת במשא ומתן מתקדם.

 

העסקה המשמעותית יותר היא זו שדווחה בשבוע שעבר. מדובר בחוזה של 80 מיליון דולר עם יצרן מנועים אמריקאי מתחום התעופה לאספקת גלים למטוסי סילון. מדובר בעסקה ל־10 שנים שעתידה להעשיר את צבר ההזמנות של עשות מדי שנה ביותר מ־30 מיליון שקל, שהם כרבע מצבר ההזמנות הכולל שלה בתחום האזרחי בשנת 2007.

אתמול הודיעה עשות על עסקה שנייה שנרקמת, הפעם לשוק הצבאי. מדובר במו"מ מתקדם עם משרד הביטחון לייצור מערכות לרק"מ (רכב קרבי משוריין) בהיקף כספי של כ־90 מיליון שקל, עם אופציה להרחבה ל־260 מיליון שקל בתוך 3 שנים.

 

מדובר בעסקה לאספקת מוצרים במשך 5 שנים (דהיינו כ-50 מיליון שקל מדי שנה), כאשר הזמנה ראשונה עתידה להגיע בזמן הקרוב. מכיוון שבתחום הצבאי עמד צבר ההזמנות של החברה על 200 מיליון שקל ב־2007, כך ששוב מדובר בעסקה המהווה רבע מצבר ההזמנות הכולל. שתי העסקאות אמורות לתרום 80 מיליון שקל בשנה לצבר ההזמנות של החברה.

 

אבל הסיפור האמיתי של עשות אינו שתי העסקאות האחרונות, אלא סיפורה של חברה שנחלצה ממשבר ממושך. תהליך ההבראה שעברה החברה והשיפור ביחסי העבודה מאפשר לה כעת להתמקד בעיקר - התמודדות על חוזי ענק.

 

בראיון ל"כלכליסט" סיפר מנכ"ל תע"ש ויו"ר עשות, אבי פלדר, על המפנה שעברה החברה. "עשינו שינוי דרמטי בקו החשיבה, צמצמנו את שוקי היעד לארצות הברית ומדינות באירופה, והצלחנו לשפר את היחסים עם העובדים, שהם למעשה הדרייב הכי חזק כרגע. כי כשהעובדים רואים שחברה מצליחה, כל ההתנהלות שלהם משתנה". "תעש", ממשיך פלדר, "השקיעה בארבע השנים האחרונות 15 מיליון דולר בעשות אשקלון ומתכננת להשקיע סכומים נוספים בעתיד".

 

עם זאת, התקופות הפחות מוצלחות של החברה גוררות מחיקות שאינן מאפשרות התאוששות בשורת הרווח. "עשינו לעצמנו הרגל להסתכל כמה שפחות על השורה התחתונה", אמר פלדר. "הרווח הנקי נשחק משמעותית בשנה האחרונה כתוצאה מניקוי שעשינו".

 

אברהם בורג אברהם בורג צילום: שאול גולן
ההחמצה של בורג

 

בקיץ 2003 החליטה ועדת השרים לענייני הפרטה למכור את מניות המדינה בעשות (המוחזקות על ידי תע"ש) למשקיעים פרטיים, כשאת המשימה קיבלה רשות החברות הממשלתיות.

 

קבוצה בראשות איש העסקים הבריטי איאן דיוויס וקרוב משפחתו הישראלי, אביב אלגור, גילו עניין ברכישה, וכך גם יו"ר הכנסת לשעבר אברהם (אברום) בורג.

 

בורג חסר את ההון הנדרש לרכישה, ולכן הצטרף לדיוויס ואלגור. המדינה ביקשה למכור את עשות לפי שווי של 50–70 מיליון שקל, אך ההצעות של דיוויס, אלגור ובורג הין נמוכות בהרבה, והמדינה נאלצה להנמיך את הרף - אף ששווי השוק של עשות עמד על 65 מיליון שקל וברשותה היה צבר הזמנות של כ־50 מיליון דולר.

 

הצעת הרוכשים עמדה על 16.7 מיליון שקל, אבל המכירה הסתבכה והגיעה לחקירת מבקר המדינה, לאחר שנחשף כי לקבוצתו של בורג קשר עם אנשי עסקים שנאשמו בפלילים.

 

על קבוצתם של דיוויס, אלגור ובורג נאסר לרכוש את המפעל, ולמעשה בעצם החבירה לדיוויס ואלגור הפסיד בורג את ההזדמנות לרכוש מפעל בעל תזרים מזומנים חזק, ובמחיר מצחיק לעומת שווי החברה בבורסה כיום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x