$
כלכלה ומדיניות

הערב הצבעה גורלית בפרלמנט הבריטי על הברקזיט: שאלות ותשובות

רוב חברי הפרלמנט צפויים להצביע נגד ההסכם שהשיגה ראש הממשלה תרזה מיי עם האיחוד האירופי. מה הסיבות להתנגדות, מה יקרה אם מיי תפסיד בהצבעה, האם בריטניה תעזוב בכל מקרה את האיחוד? ועוד שאלות ותשובות

ליטל סמט 15:1115.01.19

הפרלמנט הבריטי יתכנס הערב (ג') להצבעה על ההסכם שגיבשה ראש הממשלה תרזה מיי עם מנהיגי האיחוד האירופי על תנאי הפרישה ממנו - הברקזיט. החברים, כך מסתמן, צפויים להצביע נגד ההסכם – ואפילו ברוב גדול – ומיי תידרש להציג הסכם חלופי. ההצבעה תהיה קצת יותר מחודשיים לפני המועד לפרישת בריטניה מהאיחוד: 29 במרץ. ההצבעה תתקיים בשעה 21:00, שעון ישראל.

 

 

 

ברקזיט הוא שילוב בין המילים בריטניה ואקזיט, והוא מסמל את החלטתה של בריטניה לעזוב את האיחוד האירופי, כפי שהתקבלה במשאל העם שנערך ביוני 2016, אז הצביעו 52% בעד עזיבת האיחוד לעומת 48% שרצו להישאר. משאל העם הזה התניע את תהליך העזיבה שאמור להתרחש סופית ב-29 במרץ, 2019 – שנתיים בדיוק לאחר שבריטניה הפעילה את סעיף 50 באמנת ליסבון (המורה על עזיבת האיחוד האירופי).

 

בתקופה שעברה מאז משאל העם, התנהל מו"מ בין בריטניה לאיחוד האירופי על תנאי העזיבה, ביניהם תנאי הסחר בין המדינות ומעמד המהגרים. בנובמבר הגיעו צוותי המו"מ על הסכמות על טיוטת הסכם. 

 

 

 הפגנה נגד הברקזיט הפגנה נגד הברקזיט צילום: אי פי איי

 

מה עומד הערב להצבעה?

 

ההסכם שהשיגה מיי עם האיחוד האירופי כולל הסכמות על גובה התשלום שתיאלץ בריטניה לשלם לאיחוד על פירוק השותפות – 30 מיליארד פאונד, מסדיר את מעמד האזרחים הבריטים המתגוררים במדינות האיחוד האירופי ואת מעמד המהגרים האירופים החיים בבריטניה, וכן פתרון שאמור למנוע הקמת גבול פיזי בין אירלנד לצפון אירלנד.

 

ההסכם הנוכחי כולל גם הסכמה על תקופת מעבר שבמהלכה יוסכם על הסכם סחר חדש בין בריטניה לאיחוד ויאפשר לעסקים להסתגל למצב החדש. תקופת המעבר הזו תימשך עד 31 בדצמבר 2020.

 

מה השלב הבא?

 

ראש ממשלת בריטניה צריכה לזכות באישור הפרלמנט להסכם שגיבשה מול האיחוד האירופי. ההצבעה היום היא לאחר שמיי דחתה אותה כבר בחודש שעבר כשהבינה שהסיכויים שלה לזכות קלושים. בזמן הזה היא הספיקה גם לשרוד ניסיון הדחה שלה מראשות מפלגת השמרנים.

 

מה הסיכוי שההסכם יאושר בפרלמנט?

 

קטן מאד. בפרלמנט הבריטי יש 650 חברים. מיי זקוקה ל-320 קולות, אך רבים במפלגת השמרנים של מיי מתכוונים להתנגד להסכם ולהצטרף לצירי הלייבור שיצביעו נגד. לפי ההערכות בגרדיאן, בסביבות 426 חברי פרלמנט צפויים הצביע נגד, לעומת 213 בעד. כלומר, מיי תחווה תבוסה של 213 קולות. הערכה דומה פורסמה גם בערוץ הטלוויזיה סקיי, שם חישבו כי 423 חברי פרלמנט יצביעו נגד.

 

 

תרזה מיי בפרלמנט תרזה מיי בפרלמנט צילום: איי אף פי

 

 

 

מדוע מתנגדים להסכם?

 

הסיבה העיקרית לכך היא ההסכמות לגבי הגבול האירי. בניסיון להתחמק ממצב של החזרת גבול פיזי בין אירלנד, החברה באיחוד האירופי, לצפון אירלנד, שהיא חלק מבריטניה, נקבע כי אם עד תום תקופת המעבר לא יושג הסכם סחר, יחולו על הגבול התנאים של הסכם סחר רחב עם האיחוד האירופי. הסכם זה יאפשר לצפון אירלנד להמשיך ולסחור עם השוק האירופי המאוחד, מבלי שתהיה כפופה לביקורת גבולות.

 

מה יקרה אם מיי תפסיד בהצבעה בפרלמנט?

 

לא לגמרי ברור. האפשרות הסבירה ביותר היא שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי בלי הסכם מוסדר. אך ייתכן גם ששני הצדדים יחזרו לשולחן המו"מ ויסכימו על הסכם חדש, שאותו תוכל מיי להציג מחדש בפני הפרלמנט. אפשרות נוספת היא שתאריך היעד של ה-29 במרץ יוארך כדי להעניק הזדמנות נוספת להשגת הסכם. לפי הדיווחים בבריטניה, המטוס הממשלתי נמצא בכוננות להטיס את ראש הממשלה לבריסל כבר הערב במידת הצורך, שם היא צפויה לבקש מהאיחוד ארכה בביצוע הברקזיט ושינוי חלק מהתנאים שעליהם הוסכם.

 

 

תרזה מיי בבריסל בנובמבר 2018 תרזה מיי בבריסל בנובמבר 2018 צילום: רויטרס

 

 

מה יעלה בגורלה של מיי?

 

מפלגת הלייבור שבאופוזיציה כבר הודיעה כי תכריז על הצבעת אי אמון בממשלה במקרה של הפסד בהצבעה על ההסכם. אם מיי תפסיד בהצבעת אי האמון, היא תיאלץ להתפטר וגוברים הסיכויים לבחירות חדשות. היא עלולה להחליט להתפטר גם אם תינצל בהצבעת אי האמון. עם זאת, לאחר ניסיון ההדחה הכושל שלה בחודש שעבר, השמרנים לא יכולים לנסות להדיח אותה ב-12 החודשים הקרובים.

 

מה יקרה אם יהיה ברקזיט בלי הסכם?

 

פירוש הדבר שההסכם הנוכחי יבוטל וכן תבוטל תקופת המעבר. חוקי האיחוד האירופי יפסיקו לחול באופן מיידי על בריטניה, כולל חוקי השוק המשותף והמכסים. עם זאת, זו קרוב לוודאי התוצאה הגרועה ביותר מבחינת בריטניה, ויש שמזהירים שהיא עלולה להוביל להתמוטטות הכלכלה הבריטית.

 

 

 תומכי הברקזיט בלונדון תומכי הברקזיט בלונדון צילום: גטי אימג'ס

 

האם בריטניה תעזוב בוודאות את האיחוד האירופי?

 

לא בהכרח. בחודש שעבר קבע בית המשפט האירופי הגבוה לצדק כי בריטניה יכולה לבטל את תהליך העזיבה שלה, על אף שהפעילה את סעיף 50 (המורה על עזיבת האיחוד האירופי).

 

האם יתקיים משאל עם נוסף?

 

הממשלה לא תספיק לקיים משאל עם נוסף לפני תאריך העזיבה, כך שזה יתאפשר רק אם האיחוד האירופי יסכים להאריך את הדדליין. בכל מקרה, הפרלמנט יאלץ לחוקק חוק חדש על מנת שניתן יהיה לקיים משאל עם נוסף. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x