טורקיה מחכה לכסף הקטארי ובינתיים מקצצת בסיוע לטרור
ארגוני טרור נהנו בשנים האחרונות מתמיכה טורקית מואצת. כעת לוחץ שלטון ארדואן על ראשי ארגון האחים המוסלמים להמיר חלק מהונם ללירה. אמיר קטאר שביקר אתמול באנקרה התחייב להשקעה של 15 מיליארד דולר במשק הטורקי
בעוד המשבר הפיננסי בטורקיה צפוי לתת אותותיו על המשק הטורקי במהלך התקופה הקרובה לפחות, ניתן לסמן בין המפסידים גם חלק מארגוני הטרור המסונפים לאנקרה.
- מרקל צלצלה לארדואן: מארגנת פגישה של שרי האוצר משתי המדינות
- גלגל הצלה לארדואן: קטאר תשקיע בטורקיה 15 מיליארד דולר
- ארדואן מסיר את הכפפות: טורקיה הכפילה המכס על מוצרים מארה"ב
זהו סוד גלוי ששלטונו של הנשיא ארדואן הגביר בשנים האחרונות את הסיוע לארגוני טרור אסלאמיסטים. מלבד סיוע כספי ישיר, הארגונים נהנו גם מעצימת העין של השלטונות בטורקיה, מה שאפשר להם לגייס כספים דרך המגזר העסקי, המסחרי והבנקאי.
עתה ייתכן והחגיגה תיאלץ להוריד הילוך. מי שהתבססה בשנים האחרונות בשוק הטורקי היא הזרוע הצבאית של חמאס, עז א־דין אלקסאם, שמפעילה משרד במדינה. חלק ניכר מפעילות הארגון כולל את נושא הגיוס והזרמת הכספים לפעילי חמאס, בעיקר בגדה המערבית. המשרד גם אחראי על מימון "פרויקטים מיוחדים" שאמורים להפתיע את ישראל בסבבים הבאים (מל"טים למשל). עוד ארגון שצפוי להיפגע הוא האחים המוסלמים, שהתבסס בטורקיה לאחר עליית א־סיסי לשלטון במצרים. בין השאר מפעיל הארגון את פעילותו התקשורתית מטורקיה, אך כבר עתה הוא מדווח כי חלק מהפעילות תצומצם בשל קשיי המימון.
לפי חלק מהדיווחים, שלטון ארדואן מפעיל לחצים על ראשי האחים המוסלמים להמיר חלק מהונו של הארגון ללירה טורקית. לחץ נוכח קריסת הלירה מורגש גם בקרב ארגונים קיצוניים הקשורים לטורקיה, בלוב ובסוריה.
המשבר הטורקי הציף גם מתיחות ביחסים עם בעלת הברית הקרובה במפרץ, קטאר. עיתון טורקי המקורב לשלטון ארדואן דיווח שלשום כי המנהיג הטורקי מאוכזב משתיקתו של האמיר תמים בן חמד. לקראת ביקורו של המנהיג הקטארי אתמול באנקרה, כבר איימו עיתונים המקורבים לארדואן כי אם הקטארים לא יפתחו את הכיס,
הסולטאן עשוי להורות על החזרת הכוחות הטורקיים שהוצבו בקטאר לאחר פרוץ הסכסוך עם סעודיה בשנה שעברה. אבל, לשמחת הטורקים התחייב האמיר להשקעה קטארית של 15 מיליארד דולר במשק הטורקי. הלירה הגיבה בעליות.
בינתיים, בחזית מול וושינגטון, משרד המסחר הטורקי הודיע אתמול כי הכפלת המכסים על כמה מוצרי יבוא מארה"ב תגיע להיקף של 533 מיליון דולר. אלה כוללים אלכוהול, מכוניות וטבק והושתו בתגובה להכפלת המכסים על פלדה ואלומיניום טורקיים שעליה הכריז הנשיא טראמפ.
בינתיים, הטורקים יכולים לשאוב עידוד מסוים מהירידה במחירי הנפט ביממה האחרונה. אולם, נוכח הצפי כי לקראת סוף השנה, עם חזרת הסנקציות על מגזר הנפט האיראני, מחירי הנפט יעלו, מדובר בבשורה קשה לטורקיה בשל שחיקת הלירה מול הדולר. טורקיה מייבאת כ־90% מתשומות האנרגיה שלה וב־2017 היא הוציאה על סעיף זה כ־37 מיליארד דולר, כך לפי נתונים רשמיים.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת