$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

"במדינה שמאכזבת כך את הצעירים שלה יש משהו רקוב"

דווידה סארה, יועצו הפיננסי של ראש ממשלת איטליה, תמך ממקום מושבו בלונדון ברפורמות שעמדו למשאל העם, בתקווה שיתניעו את הצמיחה ויסייעו להיפטר מהפוליטיקאים המושחתים של הדור הישן. לדבריו, "דבר לא השתנה באיטליה כבר 30 שנה"

רייצ'ל סנדרסון, "פייננשל טיימס" 22:3704.12.16

בערב גשום בפרברי מילאנו, מחוץ לבר הסמוך לבית תמחוי, התגודדו כ־300 צעירים. במבט ראשון היה נראה שבכוונתם לשדוד בנקאי לבוש בהידור שסעד במקום. זו היתה יכולה להיות דוגמה טובה להתנגשות התרבותית שחווה איטליה בשנים האחרונות, העומדת במידה מסוימת מאחורי התמיכה במפלגת 5 הכוכבים, שפסלה את הרפורמות שעלו אתמול להצבעה במשאל העם. עם זאת, התמונה הזו היתה בהחלט מתעתעת.

 

הבנקאי המדובר היה דווידה סרה (45), המייסד האיטלקי והמנכ"ל של קרן השקעות הבוטיק אלגבריס הפועלת בלונדון. באיטליה הוא מוכר בעיקר כיועץ פיננסי וחבר קרוב של ראש הממשלה מתאו רנצי. מאות בני ה־20 ומשהו שנאספו ליד הבר היו למעשה סטודנטים מהאוניברסיטאות המובילות של מילאנו, שרצו את עצתו של סרה, כיצד להשיג עבודה בתחום הפיננסים שתאפשר להם לעזוב את איטליה. כלומר, ההתנגשות התרבותית באה לידי ביטוי דווקא ברצונם לברוח מהמדינה, מיואשים משנים של שלטון הדור המבוגר שדאג רק לאינטרסים של עצמו.

 

 

"עוד כשסיימתי את הלימודים באוניברסיטה לפני 20 שנה, לא היו משרות פנויות באיטליה. מדינה שמאכזבת כך את הסטודנטים המובילים שלה, ובמקרה שלי דובר בילד פוסטר ששיחק בנבחרת הכדורעף הלאומית, יש משהו רקוב", ציין סרה. הפיננסייר (45) הוא תומך ידוע, אך עם זאת שנוי במחלוקת, ברפורמות של רנצי שעומדות לאישור במשאל העם, ואמורות היו, לטענתו, לאושש את הצמיחה ולמגר את שלטון הקשישים המיושן. סרה מאמין שרנצי (41), צעיר ראשי הממשלה באיטליה, מסוגל לפתור את "הכשל הבין־דורי העצום", שמתבטא בין השאר בשיעור אבטלה של 36% בקרב הצעירים, ולהתניע מחדש את הכלכלה. "הבעיה הגדולה ביותר באיטליה היא משילות, ברמת הבנקים וברמה המוסדית", הוא אומר. סרה אף מאשים "מערכת של מקורבים" במשבר הבנקאות המתמשך באיטליה. "משאל העם הוא הזדמנות לשדרוג, אך הסבירות הגדולה יותר היא שנחזור לסטטוס קוו אם נפסיד", הזהיר.

 

באזהרתו לגבי הסטטוס קוו משקף סרה את התפיסה הרווחת בקרב דור ה־X באיטליה, בני ה־30 וה־40 שמרגישים שנדחקו לשוליים על ידי דור הפוליטיקאים המתבגר, בהובלתו של ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני. אלה הקפיצו את החוב הלאומי לרמות מפחידות והחזיקו בכוח בכיסאם במשך עשרות שנים.

 

רנצי רכב על התחושות הללו ומינה ליועציו דמויות בולטות בני דורו, שהתבססו דווקא מחוץ לאיטליה. עמם אפשר למנות את דייגו פיאצ'נטיני (55), סגן נשיא בכיר באמזון בארה"ב שלקח חופשה ממושכת כדי לייעץ לממשלה במדיניות הדיגיטלית שלה, קרלוטה דה פרנצ'סקי (37), בנקאית לשעבר בקרדיט סוויס, שעבדה בצמוד לרנצי על הרפורמה בבנקים, ואנדרה גוארה (51), המנכ"ל לשעבר של מותג משקפי השמש לוקסוטיקה, שלקח שנת שבתון כדי לייעץ לרנצי בנושאי תעשייה. "מתאו ממוקד בהבאת השינוי. כדי לבצע שינוי הוא זקוק לאנשים שלו ולאג'נדה של רפורמות המתאימה למדינה שלא השתנתה במשך 30 שנה", הוסיף סרה, המשמש כיועץ לממשלה לענייני רגולציה פיננסית. "תומכי הסטטוס קוו התלוננו על כך שמינה יועצים זרים רבים. באיטליה מדובר היה בהלם תרבות של ממש".

 

ביחד עם סרה מייצגים היועצים הזרים תוצר לוואי נוסף של הנהגת הקשישים באיטליה: בריחת צעירים ואנשי עסקים למדינות שבהן לתחושתם יוכלו להתפתח. בהתאם, האיטלקים שחיים מחוץ למדינה הצביעו ברובם בעד הרפורמות. על אף המעורבות שהפגין, לסרה אין כל כוונה לשוב למולדתו בזמן הקרוב. "הדרך הטובה ביותר לעשות את מה שאני עושה היא מלונדון", הסביר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x