$
כלכלה ומדיניות

המשק הבריטי מתחיל לעכל את הברקזיט

דו"ח שפרסם מכון המחקר הלאומי קבע כי 320 אלף משרות יאבדו עד סוף השנה הבאה. בנוסף הזהיר המכון כי קיים סיכוי של 50% שבריטניה תיכנס למיתון ב־18 החודשים הקרובים

שירות כלכליסט 23:4003.08.16

ההחלטה על הברקזיט ממשיכה להכות גלים ברחבי הממלכה המאוחדת. מחר (ה') יצטרך בנק אוף אינגלנד להחליט האם להוריד את שיעור הריבית במדינה, על רקע נתונים שהתפרסמו וחושפים כי תוצאות המשאל הביאו להתכווצות המהירה ביותר של הכלכלה הבריטית מאז המשבר ב־2008. בדו"ח שפרסמה אתמול חברת המחקר הפיננסי מרקיט, עולה כי מדד מנהלי הרכש (PMI) המודד שירותים וייצור נפל ביולי מ־52.5 ל־47.5 נקודות, הצניחה החדה ביותר מעולם, המעידה על האטה משמעותית בפעילות.

 

כריס וויליאמסון, הכלכלן הראשי של מרקיט, אמר לעיתון "הגרדיאן" כי "הירידה במגזר השירותים מתאימה לתוצאות שמראה מדד מנהלי הרכש הכללי, המעידות כי בסקטור הבנייה חלה הירידה החדה ביותר מאז אמצע 2009 וכי סקטור הייצור מתכווץ בקצב המהיר ביותר מאז סוף 2012. הנתונים הכוללים של מדד מנהלי הרגש מאותתים על ירידה רבעונית של 0.4% בתמ"ג". וויליאמסון הוסיף כי "עדיין מוקדם לקבוע האם סקטור השירותים יישאר ברמות החלשות הללו בחודשים הקרובים, ולכן היקף ההאטה הפוטנציאלית לא ידוע. עם זאת, הצניחה חסרת התקדים לעומת החודשים הקודמים במדד מנהלי הרכש הכללי הגדילה ללא ספק את הסיכויים שבריטניה תיכנס למיתון בינוני לפחות".

 

המכון הלאומי לחקר הכלכלה והחברה בבריטניה סיפק אף הוא היום הערכה עגומה של הכלכלה בעקבות ההצבעה על הברקזיט. על פי דו"ח שהוציא המכון, 320 אלף משרות יאבדו עד הרבעון השלישי בשנה הבאה. בנוסף הזהיר המכון כי קיים סיכוי של 50% שבריטניה תיכנס למיתון ב־18 החודשים הקרובים.

 

 

על פי התחזית, עד סוף 2017 האינפלציה תגדל ליותר מ־3% בפעם הראשונה זה חמש שנים, בשל הירידות בשער הליש"ט הגורמות לייקור היבוא. במקרה כזה הממשלה תיאלץ ללוות 47 מיליארד ליש"ט במשך ארבע השנים הבאות. הצמיחה הכלכלית תואט ל־0.2% ברבעון הנוכחי לעומת 0.6 ברבעון הקודם, ולא תתרחב עד סוף השנה לפחות. מכון המחקר טוען כי ההאטה נגרמה בשל ירידה בהשקעות לאחר הברקזיט, שמאיימת לחתוך קשרי מסחר חשובים של חברות רבות. עוד הוסיף המכון כי האבטלה הגוברת, ההאטה בגידול במשכורות ואי־הוודאות יביאו גם לפגיעה בהוצאות הצרכנים.

 

מכון המחקר קרא לבנק אוף אינגלנד לפעול בהחלטיות, לחתוך את שיעורי הריבית ולהתחיל מחדש בתוכנית קניית האג"ח כדי לתמרץ את המשק. כלכלני המכון העריכו כי הורדת הריבית מ־0.5% לשפל היסטורי של 0.1% וקנייה של אג"ח ממשלתיות בשווי 200 מיליארד ליש"ט עשויות לרכך חלק גדול מהשפעות הברקזיט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x