$
חברה וסביבה

אחרי הפיגוע בניס: ריהאנה ביטלה הופעה, וגם היפנים שינו כיוון

הפיגוע בעיירת הקיט בריביירה הצרפתית הביא לביטול מופעי קיץ, הבולטים שבהם, מופע של ריהאנה ופסטיבל ג'ז. ניס, שמחצית מפעילותה העסקית נשענת על תיירות, נערכת עתה לקיץ שחון

שירות כלכליסט 20:5617.07.16

עיירת הקיט ניס צפויה היתה להיות הלב הפועם של הריביירה הצרפתית הקיץ, עם מופע של ריהאנה שאמור היה להתקיים ביום שישי הקרוב ופסטיבל ג'ז מיד לאחר מכן. "הוול סטריט ג'ורנל" דיווח כי לכבוד האירועים המוסיקליים, סניף הארד רוק קפה המקומי הטיס לניס במיוחד את חצוצרת הכסף של אמן הג'ז האגדי לואי ארמסטרונג.

אך הפיגוע הרצחני שארע ביום חמישי האחרון, שבו מצאו את מותם 84 בני אדם, גדע את כל התוכניות הללו. ריהאנה ביטלה את הופעתה, וכך גם אמן הג'ז ג'ורג' קלינטון וכמה עשרות מוסיקאים אחרים שצפויים היו להגיע לפסטיבל. כ־10,000 רוכשי כרטיסים לא יזכו לראות את המופעים, מסרה מועצת התיירות המקומית. "המדינה באבל", אמר מנהל סניף הארד רוק קפה, מרק סלרס.

 

ריק בהארד רוק קפה

 

את החצוצרה של ארמסטרונג הוא תלה בינתיים לצד מגבעת של מייקל ג'קסון ומצחייה ורודה של אלטון ג'ון. הסניף, עם זאת, ריק לחלוטין. "כך התחיל הקיץ שלנו", אמר סלרס בקדרות בשיחה עם "הוול סטריט ג'ורנל".

 

דקה דומיה לזכר הרוגי ניס, במירוץ MotoGP ואתר הפיגוע דקה דומיה לזכר הרוגי ניס, במירוץ MotoGP ואתר הפיגוע צילומים: איי אפ. פי, איי פי

 

הריקנות המהדהדת הזו היא מכה קשה לעיר החמישית בגודלה בצרפת, עיר בת 400 אלף תושבים שההיסטוריה והכלכלה שלה שזורים בקשר הדוק עם ענף התיירות. מחצית מהפעילות העסקית בניס, שאת רחובותיה פיארו בעבר הכרכרות של המלכה ויקטוריה והצארים הרוסיים — נשענת על תיירים.

 

כמו צרפת כולה, שהיא יעד התיירות המוביל בעולם, ניס ניסתה להתאושש בעת האחרונה מהצניחה במבקרים, בעקבות פיגועי הטרור שאירעו במדינה ב־2015. עתה, בעלי בתי המלון, המסעדנים ומנהלי החופים בניס חוששים כי יידרשו שנים ארוכות כדי לשקם את מאגר הלקוחות. במשרד התיירות המקומי, העובדים ניסו בסוף השבוע להשתלט על שטף הפניות הטלפוניות מתיירים מבולבלים. "הם שואלים אם בטוח להגיע אלינו", סיפרה סוכנת הנסיעות אורלי בשלייר. "מה אני יכולה לומר להם? האם זה יכול לקרות שוב? אין לנו מושג".

 

במאמץ לנסות ולמנוע הישנות של מקרי טרור, הודיעה ממשלת צרפת בשבת על גיוס כ־12 אלף שוטרים במילואים, זאת נוסף על כ־120 אלף הפזורים ברחבי המדינה. מחוף הים של ניס ועד לפרלמנט הצרפתי, ממשלתו של הנשיא פרנסואה הולנד הוצפה בביקורת זועמת של אזרחים ופוליטיקאים, שהתקשו להבין כיצד מדינה שנמצאת זה כמה חודשים במצב חירום בעקבות פיגועי הטרור הקודמים — ספגה שוב פגיעה כה קשה.

 

"חצי שנה להתאוששות"

 

ובעוד ניס מנסה להתרומם מתוך ההריסות, סוכנויות נסיעות ביפן הביעו דאגה בסוף השבוע מפני פגיעה קשה בתעשיית התיירות היפנית, עם פתיחת עונת הקיץ. "אנשים ביפן חשים כי אירופה מסוכנת", ציין עובד בסוכנות ניסעות בטוקיו, המתמחה בטיולים מאורגנים באירופה. יו"ר חברת התעופה היפנית, מאסארו אונישי, אמר בשיחה עם העיתון "אסהי שימבון" כי מתקפת ה־14 ביולי בצרפת עלולה לפגוע פגיעה קשה בתעשיית התיירות. "תידרש כחצי שנה של התאוששות אחרי הביטולים הצפויים של עונת הקיץ", ציין. היפנים נקלעו לחרדה, לא רק בגלל שרשרת הפיגועים בצרפת. גם המתקפה הרצחנית בנמל התעופה של איסטנבול שינתה את תוכניות הנסיעה שלהם.

 

ב־2014, צרפת היתה היעד השני הפופולרי ביותר לתיירים מיפן, עם כ־480 אלף תיירים — כך לפי סוכנות התיירות הממשלתית. גרמניה היתה היעד הפופולרי ביותר, ומשכה 711 אלף תיירים יפנים. ניס, באופן מיוחד, פופולרית בקרב בני גילי הביניים והזהב מקרב היפנים.

 

לפני הטבח בניס, תעשיית התיירות ביפן צפתה כי 2.6 מיליון יפנים יצאו בקיץ הקרוב ליעדים מחוץ ליפן, עלייה של 7.4% לעומת השנה שעברה. זאת על רקע הזינוק בשווי הין וירידה במחירי הטיסות. עתה, כאמור, צפוי נתון זה להתעדכן כלפי מטה. ברקע גלי הביטולים בענף התיירות, הודיע שר ההגנה הצרפתי ז'אן־איב לה דריאן בסוף השבוע, כי יחידה מיוחדת ללוחמה בטרור שהוקמה בעקבות פיגועי 2015, תוסיף לפעול במהלך הקיץ ותפרוס כוחות נוספים מחוץ לפריז. זאת תוך שימת לב מיוחדת לאתרי תיירות ולאירועים מרובי משתתפים — התנהלות מתבקשת, גם אם לא מאוד טבעית, בצרפת ובאירופה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x