$
כלכלה ומדיניות

האיראנים מרוצים: פירוק האיחוד ימנע סנקציות עתידיות

הברקזיט מתקבל בעולם הערבי בתגובות מעורבות: האיראנים מרוצים מפירוק הקואליציה שהביאה לחרם עליהם, אך המיליארדרים של מדינות המפרץ נפגעו מצניחת ערכו של הנדל"ן הבריטי שברשותם, ויתנחמו באפשרות להגדיל השקעות בזכות הליש"ט החלשה

דורון פסקין 07:0527.06.16

בעולם הערבי כמו גם במקומות אחרים בעולם ניסו לעכל בסוף השבוע את תוצאות משאל העם הבריטי. עוד לפני היוודע התוצאות טרחו ממשלות מדינות המפרץ, בעלות הברית הקרובות של בריטניה בעולם הערבי, להבהיר כי הן אינן מעוניינות ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי.

 

לברקזיט השלכות על מדינות ערב ובייחוד על מדינות המפרץ המקיימות קשרים מסחריים, צבאיים ומודיעיניים ענפים עם הממלכה המאוחדת. עיקר החשש הוא שרעידת האדמה הפוליטית שיחולל הברקזיט תיצור משבר כלכלי עולמי ותביא למיתון. הדבר יוביל לירידה בסחר העולמי ומכאן גם ברמות הביקוש לנפט - מקור ההכנסות העיקרי של מדינות אלה. למרות שקשה בשלב זה להעריך את מלוא ההשלכות, ומרבית המומחים סבורים כי מדובר בהשפעות שליליות, דומה שבהיבטים מסוימים המדינות הערביות דווקא צפויות לצאת נשכרות מהברקזיט.

 

הסנקציות על טהראן

אפשריות בזכות האיחוד

 

ההנהגה האיראנית התקשתה להסתיר את השמחה נוכח מה שתיארה כקריסת הגוש. מאז ומתמיד טענו האיראנים כי יחסיהם בנפרד עם כל מדינה באירופה יהיו משופרים פוליטית ומסחרית, אם המדינות לא יהיו כפופות למוסדות האיחוד בבריסל. לטענתם רק קיומו של האיחוד אפשר את הלחץ האמריקאי שהביא בסופו של דבר את הסנקציות האירופיות על איראן. הברקזיט נותן לאייתולות תקווה כי בשנים הקרובות האיחוד יתפורר.

 

שייח'ה מוזה שייח'ה מוזה צילום: גטי אימג'ס

 

 

היצוא הבריטי

צורך בשווקים חדשים

 

במדינות המפרץ מעריכים כי הפרישה תוביל לצמצום היבוא של האיחוד האירופי מבריטניה. בתסריט זה החברות הבריטיות יחפשו הזדמנויות בשווקים אחרים וביניהם שווקי מדינות המפרץ.

 

עוד לפני הברקזיט, היצוא הבריטי למדינות ערב נאמד בכ־20 מיליארד דולר בשנה בעוד היצוא הערבי לשוק הבריטי אינו עולה על כ־12 מיליארד דולר בשנה. העודף הבריטי במאזן המסחרי צפוי להתרחב בשנים הקרובות. מובן ששתי המדינות המעניינות יותר מבחינת היצואן הבריטי יהיו גם השווקים העשירים ביותר - זה שבערב הסעודית וזה שמדינת האמירויות. הרפורמות הכלכליות המונהגות בימים אלה במשק הערבי הגדול ביותר - ערב הסעודית - מציעות הזדמנויות נוספות עבור החברות הבריטיות.

 

הון ערבי בבריטניה

לונדון עדיין מרכז עסקים

 

ההון הערבי המושקע במערכת הבנקאית הבריטית אינו צפוי לשנות יעד ולא קיים צפי למשיכות מסיביות מצד המשקיעים הערביים נוכח החלטת הפרישה, זאת בין השאר בשל מעמדה של לונדון כמרכז פיננסי עולמי. בתסריט מסוים המשקיעים הערביים אף צפויים לקצור רווחים על השקעתם וזאת אם הבנק המרכזי של אנגליה יחליט להעלות ריבית במטרה לעודד משיכת הון זר. צעד כזה מצד הבנק המרכזי יינקט במצב של מיתון כלכלי מתמשך, משיכת הון מסיבית מצד משקיעים אירופים, המשך היחלשות הליש"ט או שילוב של כל הגורמים יחדיו.

 

כלבו הרודס בלונדון, בבעלות רשות ההשקעות של קטאר כלבו הרודס בלונדון, בבעלות רשות ההשקעות של קטאר צילום: שאטרסטוק

 

הנדל"ן הלונדוני

צפוי לרדת ב־20%

 

לגבי ההשקעות הערביות הישירות התמונה נראית נכון להיום קודרת יותר. מרבית ההשקעה הערבית הישירה בשוק הבריטי מתרכזת בשוק הנדל"ן, אבל לא רק. כך למשל קטאר הרחיבה בעשור האחרון את תיק ההשקעות שלה בבריטניה באמצעות קרן ההון הריבונית שלה ולפי הערכות היא מושקעת בבורסה של לונדון בכ־7 מיליארד דולר.

 

עם זאת, במהלך העשור האחרון בלט המרכיב הנדל"ני בתיק ההשקעות של עשירי המפרץ. לפי הערכות בלונדון, ב־2015 המשקיעים מאיחוד האמירויות היו אחראים על כ־20% מעסקאות הנדל"ן. רק בשנה שעברה הייתה קטאר שותפה להשתלטות על מתחם הקניות והעסקים הלונדוני הידוע, "קנרי וורף".

 

אפיק ההשקעה בנדל"ן הבריטי נתפש כמניב הן על ידי מוסדות מדינה השייכים למדינות המפרץ והן על ידי משקיעים פרטיים ולכן במהלך העשור האחרון הוא משך אליו מיליארדי דולרים. התשואה להשקעה הייתה גבוהה. די לציין כי מאז 2013 הנדל"ן הבריטי זינק כלפי מעלה והמחירים בשוק עלו בכ־40%.

 

מתחם הקניות והעסקים קרני וורף בלונדון. בבעלות חלקית של משקיעים קטארים מתחם הקניות והעסקים קרני וורף בלונדון. בבעלות חלקית של משקיעים קטארים צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

הנדל"ן הבריטי יקר ובלונדון הוא מהיקרים בעולם, אולם לפי תחזיות משרד האוצר הבריטי שהזהיר לפני משאל העם כי במידה ובריטניה תחליט לפרוש מהאיחוד ערכו צפוי לרדת בכ־20%. זו סיבה מספיק טובה למשקיעים רבים לנסות ולהיפטר מהנכס ולמזער נזקים. אם הירידות יהיו מתונות יותר (מתחת ל־ 10% מערך הנכס כיום) המשקיעים הערביים צפויים לספוג את הירידה מתוך צפי לקיזוז ההפסדים והתאוששות בטווח הארוך. לא ניתן לשלול את האפשרות כי סוחרים ערבים ינסו לנצל את הירידה הצפויה במחירי הנדל"ן הבריטי על מנת לרכוש כיום נכסים במחירים נמוכים, מתוך מחשבה כי בעתיד השקעה זו תוביל לרווח. עם זאת, צריך לזכור כי ההשקעות הערביות נוטות להיות פחות ספקולנטיות והן בדרך כלל לטווח הארוך.

 

סימני שאלה ירחפו מעל האטרקטיביות של לונדון כיעד השקעה מועדף עבור המשקיע הערבי לפחות בשנתיים הראשונות ליציאה מהאיחוד. ההשקעות הערביות בנדל"ן הן כאמור עם ראייה לטווח הארוך ולכן המשקיע הערבי במצב של אי־בהירות יעדיף ככל נראה להמתין "על הגדר" כדי להבין לאן מנשבת הרוח במשק הבריטי. המשמעות היא כי לפחות בטווח הקצר מי שצופה כי זרם ההשקעות הישירות מצד עשירי העולם הערבי במשק הבריטי יצמח בעקבות הברקזיט צפוי להתאכזב.

חשוב לציין כי המשקיעים מהמפרץ נוטים להשקיע בנדל"ן באזורים היוקרתיים של לונדון דוגמת צ'לסי ונייטסברידג' ודרום

קנזינגטון. באזורים אלו הורגשה עצבנות בשוק בחודש שקדם למשאל העם ונרשמה ירידת מחיר סביב ה־5%.

 

הנפט הערבי

האטה בצמיחה העולמית

 

עזיבת האיחוד האירופי המחלישה את השטרלינג והיורו לעומת הדולר אמורה מצד אחד לסייע למדינות המפרץ שכלכלתן מבוססת על הנפט המתומחר במטבע האמריקאי. מי שמחפש את התרחיש האופטימי עבור מדינות הנפט הערביות טוען כי השינויים בשערי המטבע יאפשרו למדינות המפרץ להשקיע בשוק הבריטי ביתר קלות.

 

מצד השני בטווח הקצר הברקזיט אמור להשפיע על מחירי הנפט בכיוון מטה עקב הצפי להאטה בצמיחה העולמית.

זה מגיע דווקא לאחר שמאז תחילת השנה זינק מחירו של הזהב השחור בשווקים העולמיים בכ־40% לרמה של למעלה 50 דולר לחבית. בנקודת הזמן הנוכחית קשה להצביע כמה זמן יימשכו הירידות במחירי הנפט כתוצאה מהחלטת הברקזיט וכל השחקנים בשוק צריכים תקופת הסתגלות למציאות החדשה.

 

הכותב הנו מומחה לכלכלות המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x