$
כלכלה ומדיניות

סין: יחס החוב-תוצר האמיר בסוף הרבעון הראשון לשיא של 237%

לפי נתוני פייננשל טיימס, בייג'ינג ממשיכה ליטול הלוואות ענק וחובה של המדינה תפח ל-25 טריליון דולר. יחס החוב-תוצר בסין גבוה בהרבה מהיחס בשאר השווקים המתעוררים. כלכלנים: בריאותה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם בסכנה

שירות כלכליסט 20:3224.04.16

יחס החוב-תוצר של סין צמח ברבעון הראשון של 2016 לרמת שיא של 237%. כך על פי נתוני פייננשל טיימס. מדובר בנתון הגבוה בהרבה מהממוצע של השווקים המתעוררים. כלכלנים מזהירים כי העלייה האחרונה ביחס החוב-תוצר מגבירה את הסיכוי להאטה בצמיחה ולמשבר פיננסי בכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

 

השלטון בסין נטל הלוואות גדולות בעת האחרונה על מנת לעורר את הצמיחה הכלכלית. על פי חישבי פייננשל טיימס, הסתכם החוב של בייג'ינג ברבעון שהסתיים ב-31 במרץ ב-25 טריליון דולר. היחס בין רמות החוב לרמת ההכנסה הלאומית של סין גבוה כאמור במידה ניכרת מהיחס בשאר הכלכלות המתעוררות. למרות זאת, היחס בסין בין החוב לתוצר דומה לזה הקיים בארה"ב ובמדינות האיחוד האירופי.

 

בעוד הסכום האבסולוטי של החוב של סין - שעומד כאמור על 25 טריליון דולר - מהווה סיבה אמיתית לדאגה, מה שמדאיג אפילו עוד יותר את הכלכלנים זו המהירות שבה החוב תופח. בשנת 2007, לפני תשע שנים בלבד, עמד יחס החוב-תוצר של סין על 148% בלבד. "כל מדינה גדולה עם גידול מהיר בחובות, חווה גם משבר פיננסי או האטה ממושכת בצמיחת תמ"ג", כתב הא ג'ימינג, אסטרטג ההשקעות ראשי של גולדמן זאקס.

הבנק המרכזי של סין, בייג'ינג הבנק המרכזי של סין, בייג'ינג צילום: רויטרס

 

החוב התופח של סין והקשרים הכלכליים הרבים שלה לשאר השווקים הבינלאומיים מדאיגים במיוחד את קרן המטבע העולמית, שפרסמה באחרונה אזהרה ובה נכתב שסין מהווה סיכון למדינות מתפתחות אחרות.

 

על פי נתוני הבנק להסדרים בינלאומיים, ברבעון השלישי אשתקד עמד יחס החוב-תוצר של השווקים המתעוררים על 175%, נמוך בהרבה מהיחס של סין כיום. לפי נתוני הבנק, שחישוביו מבוססים על מתודולוגיה דומה לזו של פייננשל טיימס, יחס החוב-תוצר של סין עמד על 249%, דומה לרמות החוב בגוש היורו שעמדו על 270% או של ארה"ב שהסתכמו ב-248%.

 

לאור הנתונים הללו, בקרב כלכלנים רבים ברחבי העולם קיימת אחדות דעים לגבי בריאותה של הכלכלה הסינית שנמצאת בסכנה. עם זאת, הדעות חלוקות לגבי האופן שבו הדבר עלול להשפיע על שאר כלכלות העולם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x