$
כלכלה ומדיניות

מהלך נוסף של סין במאבק בהיחלשות הכלכלה: הפרטה חלקית של חברות ממשלתיות

הממשלה תאפשר כניסת משקיעים פרטיים לחברות וצופה לראות תוצאות עד 2020; עם זאת לא תכפה בעלות מעורבת ולא תציב לוחות זמנים לחברות עצמן

שירות כלכליסט 11:3814.09.15

ממשלת סין, הנאבקת בקריסת הבורסות ובהיחלשות הכלכלה חשפה פרטים לגבי תוכניותיה לערוך הפרטה חלקית של חברות ממשלתיות במדינה.

 

 

 

קווי המתאר של התוכנית, שהופקה בשיתוף עם הוועדה המרכזית של המפלגה הקומוניסטית ומועצת המדינה, כוללים תוכניות לערוך ניקוי אורוות ומיזוג של חברות ממשלתיות, שתפקודן לקוי. אולם החשש הוא כי רה-אורגניזציה לא נכונה עלולה להוביל לפיטורים המוניים ולאי יציבות חברתית.

 

 

 צילום: Gettyimages, אימג'בנק

 

על פי סוכנות הידיעות שינהואה, התוכניות כוללות "בעלות שיתופית" באמצעות הבאת משקיעים פרטיים, והממשלה מסרה כי היא מצפה לראות תוצאות בעניין עד 2020. עם זאת, הממשלה מסרה עוד כי לא תכפה בעלות מעורבת או תציב לוחות זמנים לחברות עצמן, וכל חברה תקבל אישור לתחילת המהלך כאשר התנאים יבשילו.

 

"הרפורמה תהיה טובה לשיפור התמריץ הכלכלי ולחיזוק הקיימות הכלכלית", אמר ז'ו הונגצ'אי, ראש מחלקת מחקר כלכלי במרכז לחליפין כלכלי של סין (China Centre for International Economic Exchanges). לדבריו, ההפרטה החלקית תסייע לבסס "מערכת איזונים ובלמים ומנגנון תמריצים" בחברות ממשלתיות.

 

הממשלה המרכזית של סין מנהלת 111 חברות. הממשלות המקומיות מחזיקות ומנהלות כ-25 אלף חברות ממשלתיות. בכל החברות הללו עובדים כ-7.5 מיליון אנשים. החברות הממשלתיות יורשו לצרף אליהן משקיעים פרטיים כדי לגוון את מבנה אחזקת המניות ולהגדיל את מספר החברות המצטרפות לבורסה, על פי שינהואה

 

במקביל, הממשלה תעודד משקיעים פרטיים לרכוש מניות של חברות ממשלתיות, אג"ח להמרה שלהן או להחליף מניות עם חברות ממשלתיות. צעדים אלו ננקטו כדי לבלום שחיתות במהלך הרפורמה. החברות הממשלתיות יחולקו לחברות מסחריות ולחברות ציבוריות. חברות העוסקות ברווחה. נפט, גז, חשמל, רכבות וטלקומוניקציה ייכללו בסקטורים היכולים להתאים להשקעה פרטית מוגבלת. אולם, הממשלה תיאלץ לשכנע בעלי עניין בעלי השקעות מבוצרות בחברות אלו לשחרר חלק משליטתם לטובת המאמץ להביא משקיעים פרטיים לרכוש מניות בעוד סין חווה את אחת מנפילות השוק הגדולות ביותר בהיסטוריה - כמעט 40% מאז השיא שרשמה הבורסה ביוני.

 

 

 

על פי הדיווח, הפרטה מלאה של חברות ממשלתיות אינה על הפרק, שכן הממשלה מעוניינת לשמר עמוד שדרה חזק של חברות ממשלתיות בעלות יכולת חדשנות ותחרותיות גלובלית. קווי המתאר של התוכנית מקדמים מערכת פיצוי גמישה ומכוונת-שוק באמצעות הצמדת שכר לביצועי החברה.

 

הפרטים פורסמו לאחר שהממשלה אמרה שהצמיחה בתפוקת הייצור ובהשקעות לא עמדה בתחזיות באוגוסט. הנתונים מגיעים על רקע מסחר חלש ואינפלציה, ומעלים את הסיכויים לירידה בצמיחה הכלכלית אל מתחת ל-7% ברבעון השלישי של השנה ובפעם הראשונה מאז המשבר הכלכלי הגלובלי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x