$
כלכלה ומדיניות

המרדף אחר הנפט: רוסיה מבקשת להשתלט על 1.2 מיליון קמ"ר בקוטב הצפוני

השטח, ששווה בגודלו לדרא"פ, עשיר בנפט, גז ואזורי דיג וחלקו נמצא במחלוקת בין רוסיה, נורבגיה, ארה"ב, קנדה ודנמרק. הנשיא פוטין הגדיר לאחרונה את ההגנה על הקוטב הצפוני כמשימה המרכזית של הצבא הרוסי

מיכאל פרל 17:4708.08.15

רוסיה פנתה השבוע לוועדה מיוחדת של האו"ם בבקשה להרחיב את המדף היבשתי שלה, כך שיכלול שטח של 1.2 מיליון קמ"ר באוקיינוס הקרח הצפוני - כך לפי עיתון "הניו יורק טיימס". אם הבקשה תאושר, רוסיה תקבל לידיה את זכויות השימוש למטרות כלכליות בשטח, כולל כריית משאבים ודיג, אך היא לא תזכה לריבונות מלאה על האזור הענק - שגודלו כשל מדינת דרא"פ.

 

בהתאם לאמנת חוק הים של האו"ם מ־1982, מדינה יכולה לבקש זכויות כלכליות בלעדיות על אזור המדף היבשתי שלחופיה. רוסיה, שלה כ־100 איים בים הצפוני — שכל אחד מהם מרחיב את שטח המדף היבשתי שהיא יכולה לדרוש — תובעת בעלות על שטח המשתרע מחופיה ועד לנקודה הצפונית ביותר על כדור הארץ.

 

 צילום: בלומברג

 

רוסיה כבר הגישה בקשה דומה ב־2002, אך זו נדחתה על ידי ועדת האו"ם בטענה כי לא הוצגו לה מסמכים מדעיים מתאימים. "רוסיה תציג נתונים מדעיים שנאספו במשך כמה שנים של מחקר", אמר גורם במשרד החוץ הרוסי לסוכנות הידיעות הרוסית ריה. זהו צעד חשוב בדרך להסדרת מעמדה של רוסיה באזור בהתאם לדין הבינלאומי".

 

הבקשה הרוסית מעמידה אותה על מסלול התנגשות עם שכנותיה לחוג הארקטי — ארה"ב, קנדה, נורבגיה ודנמרק (ששולטת בפועל בגרינלנד), אשר בעצמן תובעות בעלות על שטחים נרחבים מהקוטב הצפוני, חלקם בשטחים החופפים לבקשה הרוסית. שטח המחלוקת בין המדינות — שזכה לכינוי "החור של הבייגלה" — שווה בגודלו לזה של מדינת טקסס.

 

בשנה שעברה הגישה דנמרק בקשה דומה למוסדות האו"ם על מה שהיא טוענת שהוא חלקה. ב־2013 הנחתה ממשלת קנדה את משרד המשפטים הקנדי לנסח בקשה דומה, ואולם היא מעולם לא הגישה אותה.

 

הסיבה לעניין הרב באזור נידח זה של העולם היא העובדה שהוא עשיר מאוד במשאבים טבעיים, ובעיקר גז טבעי ונפט. על פי דו"ח של מכון המחקר הגיאולוגי של ארה"ב, בקוטב הצפוני מצויים כ־90 מיליארד חביות נפט שהן כ־13% ממאגרי הנפט, וכ־ 13 טריליון מ"ק של גז — כ־30% ממאגרי הגז בעולם. השטח שרוסיה טוענת לבעלות עליו מכיל כ־60% מהנפט וכ־95% מהגז המצוי במאגרים אלו.

 

המתיחות בין המדינות שבמחלוקת הביאה להתבטאויות חריפות ולהצהרות של המנהיגים, שלא יהיה ויתור על מה שהם מגדירים כשטחם החוקי.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין פרסם ביולי דוקטרינה צבאית חדשה, שבה הוא סימן את הקוטב הצפוני כיעד ההגנה המרכזי של צבא רוסיה. השבוע פורסם כי רוסיה הוסיפה טייסת של מטוסי סו־33 לצי הצפוני שלה.

 

ואילו ברית נאט"ו ערכה מוקדם יותר השנה תרגיל אווירי רחב היקף באזור הקוטב הצפוני, בניסיון לאותת לרוסיה על רצינות כוונותיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x